BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

 

 

Ardei umpluti cu branza
Ingrediente: 3 ardei (trei culori diferite) , 200 g de branza telemea de oaie, 100 g de unt, boia, marar si galbenus de ou fiert.
Preparare: Se freaca branza cu untul pina devine spuma. Se imparte compozitia in trei parti egale, o parte se amesteca cu marar tocat fin, o parte se amesteca cu boia si o parte se amesteca cu galbenus de ou si se obtine trei paste de trei culori cu care se umple ardei. Se pun la rece citeva ore sa se intareasca untul si apoi se taie rondele ardei.

Barcute din oua
Ingrediente: 5 oua, 100 g maioneza, 100 g sunca, 100 g cascaval, 10 scobitori
Preparare: Ouale se fierb tari. Se curata de coaja, dupa ce au fost tinute putin in apa rece, apoi se taie in doua. Intre timp, se face un amestec din galbenusuri, maioneza, sunca taiata cubulete. Se umplu ouale. Cascavalul se taie felii, sub forma triunghiulara. Se infige pe scobitoare, in doua locuri, iar apoi in barcuta umpluta.
Se servesc pe platou, se presara cu frunze de patrunjel si asezate pe frunze de salata.

Cartofi cu oua si cascaval
Ingrediente: 1 kg de cartofi, 4-5 oua, 250 ml de smântâna, 50 g de cascaval, unt, sare, piper.
Preparare: Cartofii se fierb în coaja, în apa cu sare, se scurg si se curata. Separat, se fierb ouale, dupa care se trec sub jet de apa rece. Se unge cu unt un vas termorezistent si se aseaza în straturi jumatate din cantitatea de cartofi taiati rondele. Deasupra se pun ouale taiate felii, se adauga smântâna, se potriveste de sare si piper si se pun cartofii ramasi. Se presara cascavalul ras si se da vasul la cuptorul încalzit în prealabil, pâna se rumeneste deasupra.

Cartofi cu smintina
Ingrediente: 700 g cartofi, 3 linguri unt, o lingura marar tocat, pahar smintina, sare Preparare: Se curata cartofii si se pun la fiert cu un pahar de apa si putina sare. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se adauga untul si smintina si se lasa sa fiarba incet, in continuare, pina scade zeama la jumatate, scuturind cratita din cind in cind. Se adauga mararul tocat si se da la cuptor 5 minute

Cascaval pane
Ingrediente: 100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.
Preparare: Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa si apoi prin faina, ou (bine batut cu furculita pina cind se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala se infierbinta 3-4 minute la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cit sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si imediat se asaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pina ce se rumenesc si cascavalul se inmoaie. Se servesc imediat, altfel se vor intari.

Chifle umplute cu pate
Ingrediente: 4 chifle, 50 g unt, 100 g pate, piper pisat, o legatura de marar.
Preparare: Se taie la fiecare chifla cite un capac. Se scoate miezul si se pune intr-un castron unde se amesteca cu pateu, ou si cu unt. Se adauga piper pisat si marar dupa gust. Se umplu chiflele cu aceasta compozitie si se coc la cuptor 15 minute la foc moderat. Se servesc calde.

Ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 200 g de ciuperci, 200 g maioneza, sare, piper, patrunjel.
Preparare: Ciupercile se spala, se taie felii subtiri si se fierb in apa cu sare. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjelul taiat marunt, sare si piper. Se orneaza cu frunzulite de patrunjel, jumatati de masline sau cu fasii de albus de ou fiert.

Coltunasi cu brinza de vaca
Ingrediente: ½ kg brinza de vaca, 3 oua, 4 linguri faina, sare, 1 pahar smintina, 2 linguri unt
Preparare: Se face o foaie de taitei din faina, 2 oua si sare. Se intinde foaia pe planseta, se taie forme rotunde sau patrate. Intr-o margine a bucatilor taiate se pune brinza, amestecata cu ou si sare. Se indoaie coca libera peste brinza si se taie jumatati de cercuri sau triunghiuri. Se apasa cu degetul ca sa se lipeasca bine marginile si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se scot cu spumiera si se pun in farfuria de servit. Se toarna deasupra smintina amestecata cu o lingurita de faina si bucati de unt. Se dau la cuptor sa se rumeneasca


Cosulete de parizer
Ingrediente: parizer, unt sau ulei, oua, ciuperci, castraveti sau gogosari acri, salata verde
Preparare: Se taie parizerul necuratat de coaja in felii de circa 5 mm grosime care se prajesc in ulei sau unt incins. In timpul prajirii marginile se string formind un cosulet. Acest cosulet se umple fie cu ciuperci calite, fie cu oua (ochiuri, omleta, jumari). Se garniseste cu feliute de castraveti acri sau de gogosari. Se servesc calde, pe un platou rotund, asezate pe frunze de salata verde.

Dovlecei la cuptor
Ingrediente: 6 dovlecei mai mici, branza (preferabil de oaie), pesmet, verdeata. Preparare: Dovleceii se fierb cam 10 minute. Intr-o tava de iena, dupa ce se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet, se pun dovleceii taiati pe lungime. Peste acestia se razuie branza, se pune putin pesmet si verdeata. Se da la cuptor cam 30 de minute.

Fasole pastai cu maioneza
Ingrediente: ¾ fasole verde, 3 linguri maioneza, 4-5 catei usturoi, sare, 1 virf cutit piper
Preparare: Fasolea curatata si bine spalata se fierbe in apa sarata. Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se taie bucatele mai mici. Se amesteca cu maioneza, usturoiul pisat, piperul si sarea necesara. Salata de iarna de cruditati

Mamaliga de cartofi - reteta bucovineana
Ingrediente: 2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai)
Preparare: Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand sunt bine fierte se varsa ¾ din apa. Se toarna faina peste cartofi si se piseaza si amesteca continuu pana fierbe si faina. Sugestii pentru utilizare:
- se poate manca cu orice care se potriveste cu mamaliga clasica.
- se ia o lingurita de unt si se topeste, se prajeste in ea cozi de hagime de munte (chives), dupa care se topeste in amestec un pumn de branza de oi; se poate adauga carne de porc afumata si pastrata in untura pentru cel putin 3 luni; se serveste cu cate o gura de lapte acru (iaurt).
- se poate tine mamaliga la rece si a doua zi se scoate si se taie felii (2 cm latime). Se coc feliile pe plita, intai pe o parte, si apoi pe alta. Cand mamaliga capata o coaja caramizie-aurie, se ia si se pune pe o farfurie pe fundul careia s-a asezat cateva felii de unt si cateva felii de cas de burduf.

Ochiuri romanesti
Ingrediente: 2 oua proaspete de persoana; pentru 12 oua, 3 linguri
de unt topit.
Preparare: Se pune apa la fiert fara sare. Ca albusul sa se pastreze compact si sa se coalguleze egal in jurul galbenusului se adauga o lingra de otet pentru un litru de apa. Cratita trebuie sa fie destul de mare pentru ca ouale sa nu fiarba inghesuite si sa poata sa fie scoase din apa. Cind apa clocoteste, se sparg ouale pe rind intr-o farfurioara si li se da drumul in cratita cu grije. Se acopera cratita, se face focul mic, astfel ca sa nu clocoteasca. Se tin 3 minute, pina ce albusul este coalgulat fara ca galbenusul sa fie rascopt. Se scot cu grija, cu o lingura lata, gaurita, se aseaza pe farfuria cu care vor fi servite si peste ele se toarna unt topit, fierbinte.

Omleta taranesca cu sunca si cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 cepe, 4 felii sunca, 2 linguri boabe de porumb din conserva, sare, piper, 4 oua, 4 rosii, 4 castraveciori murati
Preparare: Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata apoi si se taie felii potrivite. Ceapa se toaca fin, iar sunca se taie bucatele. Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie si se pun cartofii, ceapa si condimentele. Se calesc la foc potrivit. Se pune sunca la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si dupa ce s-a rumenit se scoate pe hirtie absorbanta. Se adauga la cartofi. Ouale se bat bine, se amesteca cu patrunjel verde tocat sare si piper. Se toarna peste cartofi, se pun boabele de porumb scurse si se lasa sa se inchege. Inainte de servire se taie rosiile si castraveciorii felii si se pun deasupra omletei. Se serveste fierbinte cu piine neagra

Oua cu ciuperci
Ingrediente: 6 oua, 100 g unt, 1 lingura faina, 250 g ciuperci, 1 pahar lapte, 100g cascaval, sare, piper, patrunjel verde
Preparare: Se fierb ouale tari si se curata. Galbenusurile se sfarima cu o furculita si se amesteca cu o ceapa taiata marunt si putin inabusita, cu jumatate din cantitatea de unt frecat spuma cu sare, piper si patrunjel tocat. Se umplu ouale, se asaza intr-un vas de pamint sau de Jena si se toarna pe deasupra un sos alb mai gros, ca ciulamaua, in care s-au pus ciupercile taiate si inabusite si jumatate din cascavalul ras. Se dau la cuptor. Se servesc fierbinti cu restul de cascaval ras si unt pe deasupra.

Oua cu maioneza si verdeata
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri maioneza, 3 linguri smintina, 3 linguri verdeata tocata, sare, piper, citeva frunze de salata verde
Preparare: Se fierb ouale tari, se trec sub un jet de apa, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca. Intr-un castron se pune maioneza, se subtiaza cu smintina, se sareaza si se pipereaza dupa gust si se amesteca cu verdeata. Pe un platou se aseaza ouale taiate in doua pe lung si se acopera cu sosul. Se garniseste de jur-imprejur cu salata taiata fideluta.

Oua gratinate
Ingrediente: 5 oua, 75 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri smantana, 500 ml lapte, 2 cepe, 1 lingurita mustar, sare, piper.
Preparare: Se taie ceapa si se caleste în unt. Ouale se fierb tari, iar dupa ce s-au racit se taie rondele. Ceapa calita si rondelele de oua se pun într-o tava termorezistenta. Se acopera totul cu un sos facut din faina, smantana, lapte, mustar, sare si piper, dupa gust. Se pun la cuptor 10 minute. Se servesc imediat.

Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 6-12 rosii, 100-150 g de ciuperci, 200 g maioneza, patrunjel verde tocat, sare, piper, dupa gust.
Preparare: Rosiile spalate se scobesc de miez nu prea aproape de pielita. Se presara cu putina sare si se lasa cu gura in jos, ca sa se scurga zeama. Intre timp, se fierb ciupercile. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjel sau marar tocat marunt, apoi sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, apoi se sterg pe deasupra si se aseaza fiecare rosie pe cate o frunza de salata verde.

Rosii umplute cu orez
Ingrediente: 6 rosii mari, 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa mare tocata marunt, 1 ardei rosu, taiat marunt, 100 g orez cu bobul lung, 175 ml concentrat vegetal, fierbinte, 1 lingura menta proaspata, tocata, 2 linguri coriandru proaspat, tocat, 1 lingura oregano uscat
Preparare: Preincalziti cuptorul la semnul 5 sau 190 grade C. Taiati cu grija partea superioara a rosiilor, scobiti interiorul si puneti deoparte pulpa si capacele. Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare, adaugati ceapa si ardeiul si caliti 2-3 min, pana se inmoaie legumele. Adaugati orezul si inabusiti-l la foc iute in grasimea cu legume, pana devine transparent. Apoi adaugati pulpa rosiilor pastrata si concentratul vegetal si fierbeti 15 min amestecand din cand in cand, pana ce orezul a absobit tot lichidul si s-a inmuiat. Daca orezul se usuca prea tare inainte de a fi complet patruns, adaugati putina apa si mai fierbeti putin. Incorporati menta, coriandrul, patrunjelul verde si oregano, asezonati bine, apoi umpleti rosiile scobite cu amestecul obtinut ca mai sus. Asezati la loc capacele si puneti rosiile intr-un vas termorezistent, nu prea adinc. Coaceti 15 min, pana se inmoaie usor.

Rulada cu mere moldoveneasca
Ingrediente: 300 g faina, 100 g unt, 150 g zahar, 600 g mere, scortisoara, un ou, 100 ml lapte, 15 g sare, 60 g stafide
Preparare: Din faina, unt (30 g) si lapte, se face un aluat la care se adauga sarea de cuviinta. Se framinta bine, se bate cu sucitorul si se lasa 15 minute acoperit cu un vas cald. Se prepara in continuare o foaie de aluat, se intinde cu mina spre a se subtia, si se astern pe foaie merele curatate de coaja si simburi, taiate feliute, amestecate impreuna cu stafide si zahar. Se ruleaza, se unge cu unt si se pune in tava tapetata cu unt. Se da la cuptor 30 de minute si se serveste calda cu zahar pudra si scortisoara pisata deasupra.

Rulouri din ficatei de pui
Ingrediente: ficat de pui, piept de porc afumat fiert (Keizer), piper pisat, castaveti murati si gogosari acri.
Preparare: Se spala ficatul si se pune la scurs intr-o strecuratoare. Dupa ce s-a scurs se aseaza pe un tifon pentru a se zvinta si se presara cu piper pisat. Pieptul se taie in feliute subtiri. Se impacheteaza bucatele de ficat in feliutele de piept formind un rulou care se prinde cu o scobitoare pentru ca sa nu se desfaca. Rulourile se pun pe o tava si se baga la cuptor unde se tin 15 - 20 de minute. Dupa ce s-au rumenit se scot si se pun pe un platou ornat cu castraveciori acri si rondele de gogosari acri.

Salata andaluza
Ingrediente: o ceasca orez, 3 cesti apa, 1/2 lingurita de vegeta, o rosie mare, un ardei verde, o ceapa, 5-10 catei usturoi(depinde cat sunt de mari), ulei, piper, sare, suc de lamaie
Preparare: Se fierbe orezul in apa cu vegeta; e important sa nu se amestece, ca sa nu se terciuiasca orezul; se taie rosiile si ardeiul in bucatele mici iar ceapa solzisori fini si se amesteca cu sare ulei si sucul de lamaie dupa gust. Se taie in felii foarte fine usturoiul si se amesteca cu orezul rece. Se lasa amesteca apoi toate ingredientele si se lasa la rece un sfert de ora. Trebuie consumata in cateva ore caci altfel se acreste.

Salata bavareza
Ingrediente: 200 g parizer, 300 g castraveti verzi, 500 g cartofi, 100 g ardei grasi, 150 g ridichi, 250 g maioneza, 250 g rosii, zahar, sare.
Preparare: Castravetii se curata de coaja, ardeii de cotoare si seminte, ridichile se spala si se curata, apoi toate se taie in bucati. Cartofii se fierb in coaja, se racesc, se curata si se taie in bucati. Parizerul se curata si se taie tot in bucati. Se pun toate intr-un vas, se amesteca, se adauga sarea, maioneza si zaharul, incorporindu-se cit mai omogen. Se decoreaza cu felii de rosii.

Salata cu peste afumat
Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g peste afumat, 200 g maioneza, 200 g castraveti murati, 1 legatura patrunjel
Preparare: Se fierb cartofii in coaja se decojesc si se lasa la racit. Cand s-au racit se taie cubulete. Pestele se curata de oase si pielita cu solzi. Castraveti se taie cubulete si se storc de zeama. Verdeata se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Se poate orna cu feliute de masline si verdeata.

Salata cu pui si sunca
Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g piept de pui, 100 g sunca presata, 1 legatura ridichi, 2 legaturi ceapa verde, 1 legatura patrunjel, 200 g maioneza, 100 g smantana
Preparare: Cartofi se fierb in coaja, dupa ce s-au racit se curata de coaja si se taie in rondele potrivite ca grosime. Ridichiile se taie rondele. Ceapa se taie fideluta dupa care care se toaca fin patrunjelul. Se face un sos din maioneza cu smantana, sarea, piperul dupa care se amesteca cu legumele si carnea cu grija pentru a nu se zdrobi. Se serveste proaspata.

Salata de avocado
Ingrediente: avocado, ou fiert tare, ceapa, suc de lamaie, sare
Preparare: Se ia un cutit cu lama foarte ascutita si se despica avocado-ul.
I se scoate miezul, i se adauga un ou tare taiat marunt, putina ceapa si suc de lamiie. Se pune sare destul de multa. Se amesteca pina devine verde-galbui si arata ca o pasta. Se intinde pe o farfurie, se mai zgirie pe diagonala cu dintii de la
furculita, sa arate cit de cit prezentabil cand e servit. Se maninca de obicei uns pe piine. Trebuie consumat imediat, altfel se oxideaza.

Salata de boeuf
Ingrediente: 500 g rasol de vaca sau piept de pasare, 400 g cartofi, 3 morcovi, doua radacini de patrunjel, 200 g mazare, o telina mica, castraveciori si gogosari acri, patrunjel verde, Maioneza, masline, albus de ou fiert, mustar.
Preparare: Se spala carnea si se pune la fiert, la foc potrivit, intr-o oala cu apa rece. Cind da in clocot se curata de spuma, se pune putina sare si se lasa sa fiarba in continuare, pe foc mic, fara sa mai clocoteasca. In timpul fiertului se acopera oala cu un capac lasind o deschizatura de un deget, pentru iesirea aburului. Carnea fiarta se taie in cubulete. Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert (mazarea din conserva nu se fierbe). Dupa fierbere, cartofii, morcovii, patrunjelul si telina se taie in cubulete. Se pune totul intr-un castron, se adauga castraveciorii taiati, gogosarul taiat si mazarea. Se sareaza, se adauga o parte de maioneza si o lingura de mustar si se amesteca bine. Amestecul se pune pe un platou luind forma acestuia si se niveleaza suprafetele. Restul de maioneza se intinde cu un cutit lat in strat uniform pe toate suprafetele exterioare. Se garniseste cu masline, cu frunze de patrunjel verde, cu albus de ou taiat sau tocat, feliute de gogosar. Se serveste dupa 1-2 ore de la preparare. Se poate pastra in frigider de la o zi la alta.

Salata de creier
Ingrediente: 1 creier de vitel sau de porc, 100 ml ulei sau unt, suc de lamiie sau otet, piper, o felie de franzela, salata verde, masline, ceapa.
Preparare: Se spala creierul, se curata de pielita si se fierbe in apa cu sare si cu putin otet. Dupa ce a fiert, se scoate si se lasa sa se raceasca. Se pune intr-un castron, se adauga miezul de piine inmuiat in lapte, se aduga untul sau uleiul, se sareaza si se pipereaza. Se pune suc de lamiie sau otet, dupa gust. Se amesteca bine pina se formeaza o pasta omogena. Se toaca ceapa marunt dar nu se incorporeaza in salata decit in momentul servirii. Se pune pe un platou si se garniseste cu masline si frunze de salata verde. Se serveste dupa 10 - 15 minute de la preparare.

Salata de heringi
Ingrediente: 2 buc. hering, 1 kg. cartofi, 3 buc. ceapa, 1 buc. sfecla rosie, 3 buc. mere, sare, piper, patrunjel, ulei, otet
Preparare: Se fierb cartofii si sfecla, dupa care se taie in felii. Pestele se rupe in fisii foarte mici, cepele se taie pestisori, iar merele cubulete. Se amesteca totul cu sare, piper, patrunjel tocat, ulei si otet.

Salata de masline
Ingrediente: 150 gr. masline, 100 gr. miez de paine, 100 ml ulei, 1/2 buc. lamiie, 1 buc. ceapa, citeva frunze de salata verde
Preparare: Se scot simburii maslinelor si se dau prin masina de tocat carne impreuna cu miezul de piine inmuiat in apa si stors bine. Pasta obtinuta se freaca apoi cu ulei turnat cu picatura. La sfirsit, se adauga ceapa taiata marunt sau data prin razatoarea mica si zeama de lamiie. Se orneaza cu frunze de salata.

Salata de ou cu masline
Ingrediente: 5 oua, 500 g masline, 150 g ceapa, ulei, lamaie, ansoa, piper, sare.
Preparare: Maslinele se pun intr-un vas si se oparesc 10 minute, dupa care se taie in doua, se scot sâmburii si se pun pe o farfurie. Ouale fierte tari, se toaca marunt de asemenea si ceapa. Pasta de ansoa se freaca intr-un castron, adaugandu-se uleiul, putin cate putin, zeama de lamaie, piperul, maslinele, ceapa si ouale. Se pune sare si se adauga toate usor.

Salata de oua cu masline
Ingrediente: 4 oua, 100 gr. masline, o conserva sardele, ulei, otet, piper
Preparare: Se amesteca intr-o salatiera ouale rascoapte tocate, ceapa tocata marunt si masline taiate in patru. Peste ele se toarna un sos preparat din pasta de sardele, ulei, otet si piper.

Salata de pui
Ingrediente: 2 salate potrivite, un piept de pui sau 2-3 snitele de pui, otet, ulei, sare, piper, cascaval ras, smintina, patrunjel taiat mic
Preparare: Se prepara o salata obisnuita din frunzele de salata. Se pot adauga si alte legume si verdeturi la aceasta reteta. Pieptul de pui se taie felii sau cubulete, dupa preferinta si se prajeste in ulei. (carnea poate fi de pui, peste sau vita). Salata se aranjeaza pe o farfurie, iar in mijloc se pune puiul. Se rade cascaval deasupra si se adauga smintina si patrunjelul.

Salata de sunca cu ciuperci
Ingrediente: 300 g sunca presata, 300 g ciuperci, 300 g cartofi fierti in coaja, 1 legatura patrunjel, 200 g maioneza
Preparare: Se taie sunca cubulete, ciupercile se fierb cu sare si se taie feliute, cartofii se taie cubulete. Se toaca verdeata marunt. Se pune totul intr-un castron si se amesteca usor cu maioneza.

 

Salata de telina cu maioneza
Ingrediente: o telina mare, un galbenus crud, o ceasca de ulei, o lingurita de mustar, sare, 3 linguri de smintina, o jumatate de lamiie.
Preparare: Se face maioneza din ou, mustar si zeama de lamiie. Se subtiaza cu smintina si se rastoarna peste telina data prin razatoare. Se amesteca bine si se serveste imediat. Salata se poate acri cu un gogosar murat, tocat marunt.

Salata de ton
Ingrediente: 1 cutie ton preferabil in suc natural, 2 oua fierte tari, 3-4 rosii, 1 cutie mica boabe de porumb mica, 1-2 fire ceapa verde, mustar picant sau maioneza sare, piper dupa gust
Preparare: Se taie rosiile, ouale cubulete, ceapa cum va place, se scurge porumbul de zeama, tonul de grasime (daca nu e in suc natural) si se amesteca cu mustar, sare, piper. Daca puneti maioneza aveti in vedere ca tonul sa nu aiba grasime.

Salata de ton cu cartofi
Ingrediente: 2 conserve de ton, 4-5 cartofi mijlocii, 2-3 morcovi, 2 linguri de maioneza, 2 oua, 8-10 masline, patrunjel
Preparare: Cartofii se taie cubulete si morcovii rondele nu foarte subtiri si se pun la fiert impreuna in apa cu sare. Ouale se fierb si se taie felii. Tonul se scurge bine de uleiul care este in conserva sau se poate lasa uleiul in locul maionezei. Se amesteca toate ingredientele si se pune deasupra patrunjelul tocat.

Salata de varza rosie dulce
Ingrediente: 1 varza mijlocie, 2 linguri ulei, 2-3 linguri otet, ½ lingurita zahar, sare Varza bine spalata se taie fin ca fideaua
Preparare: Se amesteca cu sare si se freaca cu mina pina ce se moaie. Se adauga ulei, otet si zahar. Se amesteca bine. Alt mod de preparare: varza tocata se opareste cu apa clocotita si se lasa sa stea 10-15 minute. Se scurge apa si se amesteca varza cu uleiul, otetul, sarea si zaharul. Se serveste la fripturi

Salata dobrogeana
Ingrediente: 3 buc. rosii frumoase, 2 buc. ardei grasi, 3 buc. castraveti potriviti, 1 buc. ceapa, o salata verde, 100 gr. telemea de oi, 1 ceasca sos maionez cu masline, sare
Preparare: Se curata ceapa, se taie felii foarte subtiri si se pune intr-un castron; castravetii se curata de coaja, se taie felii si se pun peste ceapa; rosiile se spala si se taie felii potrivite, ardeii grasi se taie ca fideaua. Se amesteca totul si se lasa la rece pina la servire. Sosul se prepara astfel: ouale se cojesc, apoi albusurile se toaca marunt, iar galbunusurile se freaca cu smintina pina se obtine un sos alifios care se amesteca cu maslinele tocate marunt. Se adauga vinul, zeama de lamiie, sarea, cimbru si tarhonul. Cind sosul este gata, se amesteca cu albusurile tocate. Inainte de servire, salata se amesteca cu sosul, se pune pe o salatiera si se presara cu telemea rasa

Salata mediteraneana
Ingrediente: 4 oua fierte tari, 250 gr. fasole verde, 2 buc. rosii, 1/2 buc. castravete, marar verde, 1 catel usturoi, 2 linguri otet, o lingura zeama de lamiie, 3 linguri ulei de masline, o cutie fileuri de ansoa, capere, 12 buc. masline negre, sare, piper
Preparare: Se fierbe fasolea in apa clocotita sarata. Se taie toate legumele in bucati si se toaca foarte fin usturoiul. Sosul se prepara amestecand uleiul, otetul, zeama de lamaie, sarea, piperul si usturoiul tocat. Se varsa sosul peste legume, se adauga caperele si se amesteca bine. Se taie ouale in sferturi si se pun deasupra salatei, alternind cu fileurile de ansoa si cu maslinele.

Salata ucraineana
Ingrediente: 500 gr. peste afumat, 3 cartofi mari, 4 morcovi mari, o sfecla rosie, 100 gr. cascaval, 300 gr. maioneza
Preparare: Se dezoseaza pestele [macrou sau dupa preferinta]se taie felii si se asaza pe un platou legumele, in straturi, deasupra pestelui. Leguemle sint fierte in prealabil si date pe razatoare. Pentru colorit, se asaza astfel: sfecla rosie, cartofi, morcovi. Dupa ce se aranjeaza legumele se presara cascavalul dat prin razatoare, se acopera totul cu un strat de maioneza. Nu se sareaza, pentru ca este pestele sarat.

Salata verde
Ingrediente: salata verde, ulei masline, zeama lamaie, sare, piper, zahar
Preparare: Se ia o salata verde, se spala si se taie marunt. Se adauga putin ulei de masline sau ulei obisnuit. Se stoarce zeama de la citeva lamii (dupa gust) se
adauga sare si piper negru, putin zahar (cam o lingurita la doua lamii). Sosul astfel obtinut sa toarna peste salata.

Salata verde cu oua
Ingrediente: 2-3 salate, o lingura otet, 2 linguri ulei, 1-2 oua fierte tari
Preparare: Se aleg salate proaspete si nu prea batrine. Se spala bine frunzele si se scurg. Se prepara intr-un castron un sos de ulei, otet, sare si putin piper. Se amesteca bine, se pune salata si se amesteca usor. Se aranjeaza apoi in salatiera, garnisind-o cu sferturi de ou fiert tare. Salata este foarte gustoasa daca in sos se adauga un catel mic de usturoi taiat marunt si marar verde tocat. Salata se prepara cu putin inante de a o servi la masa.

Tartine combinate
Ingrediente: piine, unt, parizer, sunca, castraveti acri, gogosar acru, ou crud, brinza rasa.
Preparare: Pe felia de piine unsa cu unt se pune urmatoarea compozitie: sunca si parizerul tocate marunt amestecate cu muraturile tocate. Peste aceasta compozitie se aplica un strat de brinza rasa amestecata cu oul crud si se baga la cuptor unde se lasa 10 minute. Se servesc calde.

Toci
Ingrediente: 2 kg de cartofi, un praf de sare, 1 ou, o lingura de faina, unt.
Preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, faina, oul si se amesteca bine. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu unt, se taie si se serveste cat e cald. Din aceeasi compozite se pot face chiftele prajite in ulei.

Tocin
Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, citeva linguri de smintina.
Preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, ouale si se amesteca bine. Se ia un pumn de branza de la burduf si se amesteca deasemenea in pasta rezultata. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu untura de porc (de preferinta cu gust de afumatura) si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana, se taie si se serveste cat e cald.

 

Aperitive si salate:

Ardei umpluti cu branza
Barcute din oua
Cartofi cu oua si cascaval
Cartofi cu smintina
Cascaval pane
Chifle umplute cu pate
Ciuperci cu maioneza
Coltunasi cu brinza de vaca
Cosulete de parizer
Dovlecei la cuptor
Fasole pastai cu maioneza
Mamaliga de cartofi - reteta bucovineana
Ochiuri romanesti
Omleta taranesca cu sunca si cartofi
Oua cu ciuperci
Oua cu maioneza si verdeata
Oua gratinate
Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza
Rosii umplute cu orez
Rulada cu mere moldoveneasca
Rulouri din ficatei de pui
Salata andaluza
Salata bavareza
Salata cu peste afumat
Salata cu pui si sunca
Salata de avocado
Salata de boeuf
Salata de creier
Salata de heringi
Salata de masline
Salata de ou cu masline
Salata de oua cu masline
Salata de pui
Salata de sunca cu ciuperci
Salata de telina cu maioneza
Salata de ton
Salata de ton cu cartofi
Salata de varza rosie dulce
Salata dobrogeana
Salata mediteraneana
Salata ucraineana
Salata verde
Salata verde cu oua
Tartine combinate
Toci
Tocin