Ardei umpluti cu branza
Ingrediente: 3 ardei (trei culori diferite) , 200 g de branza telemea
de oaie, 100 g de unt, boia, marar si galbenus de ou fiert.
Preparare: Se freaca branza cu untul pina devine spuma. Se imparte
compozitia in trei parti egale, o parte se amesteca cu marar tocat
fin, o parte se amesteca cu boia si o parte se amesteca cu galbenus
de ou si se obtine trei paste de trei culori cu care se umple ardei.
Se pun la rece citeva ore sa se intareasca untul si apoi se taie
rondele ardei.
Barcute din oua
Ingrediente: 5 oua, 100 g maioneza, 100 g sunca, 100 g cascaval,
10 scobitori
Preparare: Ouale se fierb tari. Se curata de coaja, dupa ce au fost
tinute putin in apa rece, apoi se taie in doua. Intre timp, se face
un amestec din galbenusuri, maioneza, sunca taiata cubulete. Se
umplu ouale. Cascavalul se taie felii, sub forma triunghiulara.
Se infige pe scobitoare, in doua locuri, iar apoi in barcuta umpluta.
Se servesc pe platou, se presara cu frunze de patrunjel si asezate
pe frunze de salata.
Cartofi cu oua si cascaval
Ingrediente: 1 kg de cartofi, 4-5 oua, 250 ml de smântâna,
50 g de cascaval, unt, sare, piper.
Preparare: Cartofii se fierb în coaja, în apa cu sare,
se scurg si se curata. Separat, se fierb ouale, dupa care se trec
sub jet de apa rece. Se unge cu unt un vas termorezistent si se
aseaza în straturi jumatate din cantitatea de cartofi taiati
rondele. Deasupra se pun ouale taiate felii, se adauga smântâna,
se potriveste de sare si piper si se pun cartofii ramasi. Se presara
cascavalul ras si se da vasul la cuptorul încalzit în
prealabil, pâna se rumeneste deasupra.
Cartofi cu smintina
Ingrediente: 700 g cartofi, 3 linguri unt, o lingura marar tocat,
pahar smintina, sare Preparare: Se curata cartofii si se pun la
fiert cu un pahar de apa si putina sare. Se lasa sa fiarba 10 minute,
apoi se adauga untul si smintina si se lasa sa fiarba incet, in
continuare, pina scade zeama la jumatate, scuturind cratita din
cind in cind. Se adauga mararul tocat si se da la cuptor 5 minute
Cascaval pane
Ingrediente: 100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.
Preparare: Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati
potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa si apoi prin faina,
ou (bine batut cu furculita pina cind se face putina spuma) si la
urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala se
infierbinta 3-4 minute la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune
untdelemn cit sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si imediat
se asaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pina
ce se rumenesc si cascavalul se inmoaie. Se servesc imediat, altfel
se vor intari.
Chifle umplute cu pate
Ingrediente: 4 chifle, 50 g unt, 100 g pate, piper pisat, o legatura
de marar.
Preparare: Se taie la fiecare chifla cite un capac. Se scoate miezul
si se pune intr-un castron unde se amesteca cu pateu, ou si cu unt.
Se adauga piper pisat si marar dupa gust. Se umplu chiflele cu aceasta
compozitie si se coc la cuptor 15 minute la foc moderat. Se servesc
calde.
Ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 200 g de ciuperci, 200 g maioneza, sare, piper, patrunjel.
Preparare: Ciupercile se spala, se taie felii subtiri si se fierb
in apa cu sare. Se amesteca ciupercile racite si taiate marunt cu
maioneza, se adauga patrunjelul taiat marunt, sare si piper. Se
orneaza cu frunzulite de patrunjel, jumatati de masline sau cu fasii
de albus de ou fiert.
Coltunasi cu brinza de vaca
Ingrediente: ½ kg brinza de vaca, 3 oua, 4 linguri faina,
sare, 1 pahar smintina, 2 linguri unt
Preparare: Se face o foaie de taitei din faina, 2 oua si sare. Se
intinde foaia pe planseta, se taie forme rotunde sau patrate. Intr-o
margine a bucatilor taiate se pune brinza, amestecata cu ou si sare.
Se indoaie coca libera peste brinza si se taie jumatati de cercuri
sau triunghiuri. Se apasa cu degetul ca sa se lipeasca bine marginile
si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se
scot cu spumiera si se pun in farfuria de servit. Se toarna deasupra
smintina amestecata cu o lingurita de faina si bucati de unt. Se
dau la cuptor sa se rumeneasca
Cosulete de parizer
Ingrediente: parizer, unt sau ulei, oua, ciuperci, castraveti sau
gogosari acri, salata verde
Preparare: Se taie parizerul necuratat de coaja in felii de circa
5 mm grosime care se prajesc in ulei sau unt incins. In timpul prajirii
marginile se string formind un cosulet. Acest cosulet se umple fie
cu ciuperci calite, fie cu oua (ochiuri, omleta, jumari). Se garniseste
cu feliute de castraveti acri sau de gogosari. Se servesc calde,
pe un platou rotund, asezate pe frunze de salata verde.
Dovlecei la cuptor
Ingrediente: 6 dovlecei mai mici, branza (preferabil de oaie), pesmet,
verdeata. Preparare: Dovleceii se fierb cam 10 minute. Intr-o tava
de iena, dupa ce se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet, se pun
dovleceii taiati pe lungime. Peste acestia se razuie branza, se
pune putin pesmet si verdeata. Se da la cuptor cam 30 de minute.
Fasole pastai cu maioneza
Ingrediente: ¾ fasole verde, 3 linguri maioneza, 4-5 catei
usturoi, sare, 1 virf cutit piper
Preparare: Fasolea curatata si bine spalata se fierbe in apa sarata.
Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se taie bucatele mai mici.
Se amesteca cu maioneza, usturoiul pisat, piperul si sarea necesara.
Salata de iarna de cruditati
Mamaliga de cartofi - reteta bucovineana
Ingrediente: 2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai)
Preparare: Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand sunt bine fierte
se varsa ¾ din apa. Se toarna faina peste cartofi si se piseaza
si amesteca continuu pana fierbe si faina. Sugestii pentru utilizare:
- se poate manca cu orice care se potriveste cu mamaliga clasica.
- se ia o lingurita de unt si se topeste, se prajeste in ea cozi
de hagime de munte (chives), dupa care se topeste in amestec un
pumn de branza de oi; se poate adauga carne de porc afumata si pastrata
in untura pentru cel putin 3 luni; se serveste cu cate o gura de
lapte acru (iaurt).
- se poate tine mamaliga la rece si a doua zi se scoate si se taie
felii (2 cm latime). Se coc feliile pe plita, intai pe o parte,
si apoi pe alta. Cand mamaliga capata o coaja caramizie-aurie, se
ia si se pune pe o farfurie pe fundul careia s-a asezat cateva felii
de unt si cateva felii de cas de burduf.
Ochiuri romanesti
Ingrediente: 2 oua proaspete de persoana; pentru 12 oua, 3 linguri
de unt topit.
Preparare: Se pune apa la fiert fara sare. Ca albusul sa se pastreze
compact si sa se coalguleze egal in jurul galbenusului se adauga o
lingra de otet pentru un litru de apa. Cratita trebuie sa fie destul
de mare pentru ca ouale sa nu fiarba inghesuite si sa poata sa fie
scoase din apa. Cind apa clocoteste, se sparg ouale pe rind intr-o
farfurioara si li se da drumul in cratita cu grije. Se acopera cratita,
se face focul mic, astfel ca sa nu clocoteasca. Se tin 3 minute, pina
ce albusul este coalgulat fara ca galbenusul sa fie rascopt. Se scot
cu grija, cu o lingura lata, gaurita, se aseaza pe farfuria cu care
vor fi servite si peste ele se toarna unt topit, fierbinte.
Omleta taranesca cu sunca si cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 cepe, 4 felii sunca, 2 linguri boabe
de porumb din conserva, sare, piper, 4 oua, 4 rosii, 4 castraveciori
murati
Preparare: Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata
apoi si se taie felii potrivite. Ceapa se toaca fin, iar sunca se
taie bucatele. Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie si se pun cartofii,
ceapa si condimentele. Se calesc la foc potrivit. Se pune sunca la
prajit intr-o tigaie cu putin ulei si dupa ce s-a rumenit se scoate
pe hirtie absorbanta. Se adauga la cartofi. Ouale se bat bine, se
amesteca cu patrunjel verde tocat sare si piper. Se toarna peste cartofi,
se pun boabele de porumb scurse si se lasa sa se inchege. Inainte
de servire se taie rosiile si castraveciorii felii si se pun deasupra
omletei. Se serveste fierbinte cu piine neagra
Oua cu ciuperci
Ingrediente: 6 oua, 100 g unt, 1 lingura faina, 250 g ciuperci,
1 pahar lapte, 100g cascaval, sare, piper, patrunjel verde
Preparare: Se fierb ouale tari si se curata. Galbenusurile se sfarima
cu o furculita si se amesteca cu o ceapa taiata marunt si putin
inabusita, cu jumatate din cantitatea de unt frecat spuma cu sare,
piper si patrunjel tocat. Se umplu ouale, se asaza intr-un vas de
pamint sau de Jena si se toarna pe deasupra un sos alb mai gros,
ca ciulamaua, in care s-au pus ciupercile taiate si inabusite si
jumatate din cascavalul ras. Se dau la cuptor. Se servesc fierbinti
cu restul de cascaval ras si unt pe deasupra.
Oua cu maioneza si verdeata
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri maioneza, 3 linguri smintina, 3 linguri
verdeata tocata, sare, piper, citeva frunze de salata verde
Preparare: Se fierb ouale tari, se trec sub un jet de apa, se curata
de coaja si se lasa sa se raceasca. Intr-un castron se pune maioneza,
se subtiaza cu smintina, se sareaza si se pipereaza dupa gust si
se amesteca cu verdeata. Pe un platou se aseaza ouale taiate in
doua pe lung si se acopera cu sosul. Se garniseste de jur-imprejur
cu salata taiata fideluta.
Oua gratinate
Ingrediente: 5 oua, 75 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri smantana,
500 ml lapte, 2 cepe, 1 lingurita mustar, sare, piper.
Preparare: Se taie ceapa si se caleste în unt. Ouale se fierb
tari, iar dupa ce s-au racit se taie rondele. Ceapa calita si rondelele
de oua se pun într-o tava termorezistenta. Se acopera totul
cu un sos facut din faina, smantana, lapte, mustar, sare si piper,
dupa gust. Se pun la cuptor 10 minute. Se servesc imediat.
Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 6-12 rosii, 100-150 g de ciuperci, 200 g maioneza,
patrunjel verde tocat, sare, piper, dupa gust.
Preparare: Rosiile spalate se scobesc de miez nu prea aproape de
pielita. Se presara cu putina sare si se lasa cu gura in jos, ca
sa se scurga zeama. Intre timp, se fierb ciupercile. Se amesteca
ciupercile racite si taiate marunt cu maioneza, se adauga patrunjel
sau marar tocat marunt, apoi sare si piper dupa gust. Cu aceasta
compozitie se umplu rosiile, apoi se sterg pe deasupra si se aseaza
fiecare rosie pe cate o frunza de salata verde.
Rosii umplute cu orez
Ingrediente: 6 rosii mari, 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa mare
tocata marunt, 1 ardei rosu, taiat marunt, 100 g orez cu bobul lung,
175 ml concentrat vegetal, fierbinte, 1 lingura menta proaspata,
tocata, 2 linguri coriandru proaspat, tocat, 1 lingura oregano uscat
Preparare: Preincalziti cuptorul la semnul 5 sau 190 grade C. Taiati
cu grija partea superioara a rosiilor, scobiti interiorul si puneti
deoparte pulpa si capacele. Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare,
adaugati ceapa si ardeiul si caliti 2-3 min, pana se inmoaie legumele.
Adaugati orezul si inabusiti-l la foc iute in grasimea cu legume,
pana devine transparent. Apoi adaugati pulpa rosiilor pastrata si
concentratul vegetal si fierbeti 15 min amestecand din cand in cand,
pana ce orezul a absobit tot lichidul si s-a inmuiat. Daca orezul
se usuca prea tare inainte de a fi complet patruns, adaugati putina
apa si mai fierbeti putin. Incorporati menta, coriandrul, patrunjelul
verde si oregano, asezonati bine, apoi umpleti rosiile scobite cu
amestecul obtinut ca mai sus. Asezati la loc capacele si puneti
rosiile intr-un vas termorezistent, nu prea adinc. Coaceti 15 min,
pana se inmoaie usor.
Rulada cu mere moldoveneasca
Ingrediente: 300 g faina, 100 g unt, 150 g zahar, 600 g mere, scortisoara,
un ou, 100 ml lapte, 15 g sare, 60 g stafide
Preparare: Din faina, unt (30 g) si lapte, se face un aluat la care
se adauga sarea de cuviinta. Se framinta bine, se bate cu sucitorul
si se lasa 15 minute acoperit cu un vas cald. Se prepara in continuare
o foaie de aluat, se intinde cu mina spre a se subtia, si se astern
pe foaie merele curatate de coaja si simburi, taiate feliute, amestecate
impreuna cu stafide si zahar. Se ruleaza, se unge cu unt si se pune
in tava tapetata cu unt. Se da la cuptor 30 de minute si se serveste
calda cu zahar pudra si scortisoara pisata deasupra.
Rulouri din ficatei de pui
Ingrediente: ficat de pui, piept de porc afumat fiert (Keizer),
piper pisat, castaveti murati si gogosari acri.
Preparare: Se spala ficatul si se pune la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce s-a scurs se aseaza pe un tifon pentru a se zvinta si se
presara cu piper pisat. Pieptul se taie in feliute subtiri. Se impacheteaza
bucatele de ficat in feliutele de piept formind un rulou care se
prinde cu o scobitoare pentru ca sa nu se desfaca. Rulourile se
pun pe o tava si se baga la cuptor unde se tin 15 - 20 de minute.
Dupa ce s-au rumenit se scot si se pun pe un platou ornat cu castraveciori
acri si rondele de gogosari acri.
Salata andaluza
Ingrediente: o ceasca orez, 3 cesti apa, 1/2 lingurita de vegeta,
o rosie mare, un ardei verde, o ceapa, 5-10 catei usturoi(depinde
cat sunt de mari), ulei, piper, sare, suc de lamaie
Preparare: Se fierbe orezul in apa cu vegeta; e important sa nu
se amestece, ca sa nu se terciuiasca orezul; se taie rosiile si
ardeiul in bucatele mici iar ceapa solzisori fini si se amesteca
cu sare ulei si sucul de lamaie dupa gust. Se taie in felii foarte
fine usturoiul si se amesteca cu orezul rece. Se lasa amesteca apoi
toate ingredientele si se lasa la rece un sfert de ora. Trebuie
consumata in cateva ore caci altfel se acreste.
Salata bavareza
Ingrediente: 200 g parizer, 300 g castraveti verzi, 500 g cartofi,
100 g ardei grasi, 150 g ridichi, 250 g maioneza, 250 g rosii, zahar,
sare.
Preparare: Castravetii se curata de coaja, ardeii de cotoare si seminte,
ridichile se spala si se curata, apoi toate se taie in bucati. Cartofii
se fierb in coaja, se racesc, se curata si se taie in bucati. Parizerul
se curata si se taie tot in bucati. Se pun toate intr-un vas, se amesteca,
se adauga sarea, maioneza si zaharul, incorporindu-se cit mai omogen.
Se decoreaza cu felii de rosii.
Salata cu peste afumat
Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g peste afumat, 200 g maioneza,
200 g castraveti murati, 1 legatura patrunjel
Preparare: Se fierb cartofii in coaja se decojesc si se lasa la
racit. Cand s-au racit se taie cubulete. Pestele se curata de oase
si pielita cu solzi. Castraveti se taie cubulete si se storc de
zeama. Verdeata se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele
intr-un castron. Se poate orna cu feliute de masline si verdeata.
Salata cu pui si sunca
Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g piept de pui, 100 g sunca presata,
1 legatura ridichi, 2 legaturi ceapa verde, 1 legatura patrunjel,
200 g maioneza, 100 g smantana
Preparare: Cartofi se fierb in coaja, dupa ce s-au racit se curata
de coaja si se taie in rondele potrivite ca grosime. Ridichiile
se taie rondele. Ceapa se taie fideluta dupa care care se toaca
fin patrunjelul. Se face un sos din maioneza cu smantana, sarea,
piperul dupa care se amesteca cu legumele si carnea cu grija pentru
a nu se zdrobi. Se serveste proaspata.
Salata de avocado
Ingrediente: avocado, ou fiert tare, ceapa, suc de lamaie, sare
Preparare: Se ia un cutit cu lama foarte ascutita si se despica
avocado-ul.
I se scoate miezul, i se adauga un ou tare taiat marunt, putina
ceapa si suc de lamiie. Se pune sare destul de multa. Se amesteca
pina devine verde-galbui si arata ca o pasta. Se intinde pe o farfurie,
se mai zgirie pe diagonala cu dintii de la
furculita, sa arate cit de cit prezentabil cand e servit. Se maninca
de obicei uns pe piine. Trebuie consumat imediat, altfel se oxideaza.
Salata de boeuf
Ingrediente: 500 g rasol de vaca sau piept de pasare, 400 g cartofi,
3 morcovi, doua radacini de patrunjel, 200 g mazare, o telina mica,
castraveciori si gogosari acri, patrunjel verde, Maioneza, masline,
albus de ou fiert, mustar.
Preparare: Se spala carnea si se pune la fiert, la foc potrivit,
intr-o oala cu apa rece. Cind da in clocot se curata de spuma, se
pune putina sare si se lasa sa fiarba in continuare, pe foc mic,
fara sa mai clocoteasca. In timpul fiertului se acopera oala cu
un capac lasind o deschizatura de un deget, pentru iesirea aburului.
Carnea fiarta se taie in cubulete. Se curata si se spala legumele
si zarzavatul si se pun la fiert (mazarea din conserva nu se fierbe).
Dupa fierbere, cartofii, morcovii, patrunjelul si telina se taie
in cubulete. Se pune totul intr-un castron, se adauga castraveciorii
taiati, gogosarul taiat si mazarea. Se sareaza, se adauga o parte
de maioneza si o lingura de mustar si se amesteca bine. Amestecul
se pune pe un platou luind forma acestuia si se niveleaza suprafetele.
Restul de maioneza se intinde cu un cutit lat in strat uniform pe
toate suprafetele exterioare. Se garniseste cu masline, cu frunze
de patrunjel verde, cu albus de ou taiat sau tocat, feliute de gogosar.
Se serveste dupa 1-2 ore de la preparare. Se poate pastra in frigider
de la o zi la alta.
Salata de creier
Ingrediente: 1 creier de vitel sau de porc, 100 ml ulei sau unt,
suc de lamiie sau otet, piper, o felie de franzela, salata verde,
masline, ceapa.
Preparare: Se spala creierul, se curata de pielita si se fierbe
in apa cu sare si cu putin otet. Dupa ce a fiert, se scoate si se
lasa sa se raceasca. Se pune intr-un castron, se adauga miezul de
piine inmuiat in lapte, se aduga untul sau uleiul, se sareaza si
se pipereaza. Se pune suc de lamiie sau otet, dupa gust. Se amesteca
bine pina se formeaza o pasta omogena. Se toaca ceapa marunt dar
nu se incorporeaza in salata decit in momentul servirii. Se pune
pe un platou si se garniseste cu masline si frunze de salata verde.
Se serveste dupa 10 - 15 minute de la preparare.
Salata de heringi
Ingrediente: 2 buc. hering, 1 kg. cartofi, 3 buc. ceapa, 1 buc.
sfecla rosie, 3 buc. mere, sare, piper, patrunjel, ulei, otet
Preparare: Se fierb cartofii si sfecla, dupa care se taie in felii.
Pestele se rupe in fisii foarte mici, cepele se taie pestisori,
iar merele cubulete. Se amesteca totul cu sare, piper, patrunjel
tocat, ulei si otet.
Salata de masline
Ingrediente: 150 gr. masline, 100 gr. miez de paine, 100 ml ulei,
1/2 buc. lamiie, 1 buc. ceapa, citeva frunze de salata verde
Preparare: Se scot simburii maslinelor si se dau prin masina de
tocat carne impreuna cu miezul de piine inmuiat in apa si stors
bine. Pasta obtinuta se freaca apoi cu ulei turnat cu picatura.
La sfirsit, se adauga ceapa taiata marunt sau data prin razatoarea
mica si zeama de lamiie. Se orneaza cu frunze de salata.
Salata de ou cu masline
Ingrediente: 5 oua, 500 g masline, 150 g ceapa, ulei, lamaie, ansoa,
piper, sare.
Preparare: Maslinele se pun intr-un vas si se oparesc 10 minute,
dupa care se taie in doua, se scot sâmburii si se pun pe o
farfurie. Ouale fierte tari, se toaca marunt de asemenea si ceapa.
Pasta de ansoa se freaca intr-un castron, adaugandu-se uleiul, putin
cate putin, zeama de lamaie, piperul, maslinele, ceapa si ouale.
Se pune sare si se adauga toate usor.
Salata de oua cu masline
Ingrediente: 4 oua, 100 gr. masline, o conserva sardele, ulei, otet,
piper
Preparare: Se amesteca intr-o salatiera ouale rascoapte tocate,
ceapa tocata marunt si masline taiate in patru. Peste ele se toarna
un sos preparat din pasta de sardele, ulei, otet si piper.
Salata de pui
Ingrediente: 2 salate potrivite, un piept de pui sau 2-3 snitele
de pui, otet, ulei, sare, piper, cascaval ras, smintina, patrunjel
taiat mic
Preparare: Se prepara o salata obisnuita din frunzele de salata.
Se pot adauga si alte legume si verdeturi la aceasta reteta. Pieptul
de pui se taie felii sau cubulete, dupa preferinta si se prajeste
in ulei. (carnea poate fi de pui, peste sau vita). Salata se aranjeaza
pe o farfurie, iar in mijloc se pune puiul. Se rade cascaval deasupra
si se adauga smintina si patrunjelul.
Salata de sunca cu ciuperci
Ingrediente: 300 g sunca presata, 300 g ciuperci, 300 g cartofi
fierti in coaja, 1 legatura patrunjel, 200 g maioneza
Preparare: Se taie sunca cubulete, ciupercile se fierb cu sare si
se taie feliute, cartofii se taie cubulete. Se toaca verdeata marunt.
Se pune totul intr-un castron si se amesteca usor cu maioneza.
Salata de telina cu maioneza
Ingrediente: o telina mare, un galbenus crud, o ceasca de ulei,
o lingurita de mustar, sare, 3 linguri de smintina, o jumatate de
lamiie.
Preparare: Se face maioneza din ou, mustar si zeama de lamiie. Se
subtiaza cu smintina si se rastoarna peste telina data prin razatoare.
Se amesteca bine si se serveste imediat. Salata se poate acri cu
un gogosar murat, tocat marunt.
Salata de ton
Ingrediente: 1 cutie ton preferabil in suc natural, 2 oua fierte
tari, 3-4 rosii, 1 cutie mica boabe de porumb mica, 1-2 fire ceapa
verde, mustar picant sau maioneza sare, piper dupa gust
Preparare: Se taie rosiile, ouale cubulete, ceapa cum va place,
se scurge porumbul de zeama, tonul de grasime (daca nu e in suc
natural) si se amesteca cu mustar, sare, piper. Daca puneti maioneza
aveti in vedere ca tonul sa nu aiba grasime.
Salata de ton cu cartofi
Ingrediente: 2 conserve de ton, 4-5 cartofi mijlocii, 2-3 morcovi,
2 linguri de maioneza, 2 oua, 8-10 masline, patrunjel
Preparare: Cartofii se taie cubulete si morcovii rondele nu foarte
subtiri si se pun la fiert impreuna in apa cu sare. Ouale se fierb
si se taie felii. Tonul se scurge bine de uleiul care este in conserva
sau se poate lasa uleiul in locul maionezei. Se amesteca toate ingredientele
si se pune deasupra patrunjelul tocat.
Salata de varza rosie dulce
Ingrediente: 1 varza mijlocie, 2 linguri ulei, 2-3 linguri otet,
½ lingurita zahar, sare Varza bine spalata se taie fin ca
fideaua
Preparare: Se amesteca cu sare si se freaca cu mina pina ce se moaie.
Se adauga ulei, otet si zahar. Se amesteca bine. Alt mod de preparare:
varza tocata se opareste cu apa clocotita si se lasa sa stea 10-15
minute. Se scurge apa si se amesteca varza cu uleiul, otetul, sarea
si zaharul. Se serveste la fripturi
Salata dobrogeana
Ingrediente: 3 buc. rosii frumoase, 2 buc. ardei grasi, 3 buc. castraveti
potriviti, 1 buc. ceapa, o salata verde, 100 gr. telemea de oi,
1 ceasca sos maionez cu masline, sare
Preparare: Se curata ceapa, se taie felii foarte subtiri si se pune
intr-un castron; castravetii se curata de coaja, se taie felii si
se pun peste ceapa; rosiile se spala si se taie felii potrivite,
ardeii grasi se taie ca fideaua. Se amesteca totul si se lasa la
rece pina la servire. Sosul se prepara astfel: ouale se cojesc,
apoi albusurile se toaca marunt, iar galbunusurile se freaca cu
smintina pina se obtine un sos alifios care se amesteca cu maslinele
tocate marunt. Se adauga vinul, zeama de lamiie, sarea, cimbru si
tarhonul. Cind sosul este gata, se amesteca cu albusurile tocate.
Inainte de servire, salata se amesteca cu sosul, se pune pe o salatiera
si se presara cu telemea rasa
Salata mediteraneana
Ingrediente: 4 oua fierte tari, 250 gr. fasole verde, 2 buc. rosii,
1/2 buc. castravete, marar verde, 1 catel usturoi, 2 linguri otet,
o lingura zeama de lamiie, 3 linguri ulei de masline, o cutie fileuri
de ansoa, capere, 12 buc. masline negre, sare, piper
Preparare: Se fierbe fasolea in apa clocotita sarata. Se taie toate
legumele in bucati si se toaca foarte fin usturoiul. Sosul se prepara
amestecand uleiul, otetul, zeama de lamaie, sarea, piperul si usturoiul
tocat. Se varsa sosul peste legume, se adauga caperele si se amesteca
bine. Se taie ouale in sferturi si se pun deasupra salatei, alternind
cu fileurile de ansoa si cu maslinele.
Salata ucraineana
Ingrediente: 500 gr. peste afumat, 3 cartofi mari, 4 morcovi mari,
o sfecla rosie, 100 gr. cascaval, 300 gr. maioneza
Preparare: Se dezoseaza pestele [macrou sau dupa preferinta]se taie
felii si se asaza pe un platou legumele, in straturi, deasupra pestelui.
Leguemle sint fierte in prealabil si date pe razatoare. Pentru colorit,
se asaza astfel: sfecla rosie, cartofi, morcovi. Dupa ce se aranjeaza
legumele se presara cascavalul dat prin razatoare, se acopera totul
cu un strat de maioneza. Nu se sareaza, pentru ca este pestele sarat.
Salata verde
Ingrediente: salata verde, ulei masline, zeama lamaie, sare, piper,
zahar
Preparare: Se ia o salata verde, se spala si se taie marunt. Se
adauga putin ulei de masline sau ulei obisnuit. Se stoarce zeama
de la citeva lamii (dupa gust) se
adauga sare si piper negru, putin zahar (cam o lingurita la doua
lamii). Sosul astfel obtinut sa toarna peste salata.
Salata verde cu oua
Ingrediente: 2-3 salate, o lingura otet, 2 linguri ulei, 1-2 oua
fierte tari
Preparare: Se aleg salate proaspete si nu prea batrine. Se spala
bine frunzele si se scurg. Se prepara intr-un castron un sos de
ulei, otet, sare si putin piper. Se amesteca bine, se pune salata
si se amesteca usor. Se aranjeaza apoi in salatiera, garnisind-o
cu sferturi de ou fiert tare. Salata este foarte gustoasa daca in
sos se adauga un catel mic de usturoi taiat marunt si marar verde
tocat. Salata se prepara cu putin inante de a o servi la masa.
Tartine combinate
Ingrediente: piine, unt, parizer, sunca, castraveti acri, gogosar
acru, ou crud, brinza rasa.
Preparare: Pe felia de piine unsa cu unt se pune urmatoarea compozitie:
sunca si parizerul tocate marunt amestecate cu muraturile tocate.
Peste aceasta compozitie se aplica un strat de brinza rasa amestecata
cu oul crud si se baga la cuptor unde se lasa 10 minute. Se servesc
calde.
Toci
Ingrediente: 2 kg de cartofi, un praf de sare, 1 ou, o lingura de
faina, unt.
Preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu
dintii cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea,
faina, oul si se amesteca bine. Se toarna pasta intr-o tava unsa
cu unt si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata
o coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu unt, se
taie si se serveste cat e cald. Din aceeasi compozite se pot face
chiftele prajite in ulei.
Tocin
Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de
branza de burduf, untura de porc, citeva linguri de smintina.
Preparare: Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii
cei mai mici (trebuie sa devina o pasta). Se pune sarea, ouale si
se amesteca bine. Se ia un pumn de branza de la burduf si se amesteca
deasemenea in pasta rezultata. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu
untura de porc (de preferinta cu gust de afumatura) si se da la cuptor
la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o coaja maronie-aurie.
Se scoate, se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana, se taie
si se serveste cat e cald.
|