Alvita cu miere
Ingrediente: 5 albusuri, 400 gr. de zahar, 300 gr. de nuci, 300
gr. de miere, 20 ml zeama de lamiie, 1 pachetel cu zahar vanilat,
un pachet cu foi
Preparare: Se curata nucile si se pun pentru 10 minute intr-o tava
in cuptorul fierbinte, dar fara foc. Se amesteca de 2-3 ori si,
cind sint fierbinti, se freaca miezul de nuca intre palme, pentru
ca acesta sa se curete de cojile uscate. Intr-un vas smaltuit, se
pun albusurile batute spuma tare, adaugind zaharul si zeama de lamiie
(toate odata). Se continua sa se bata amestecul cu telul, pastrind
vasul pe plita fierbinte, pe flacara mica, peste care s-a pus o
placa metalica. Cind spuma se tine in tel, fara sa mai cada, este
gata. Intre timp, se pune pe foc mic mierea sa se incalzeasca si
se toarna peste albus, dar se bate tare amestecul cu telul 10 minute.
Compozitia se umfla ca o spuma moale, pentru ca mierea subtiaza
albusul, ce se va intinde ca o coarda. Cind spuma isi pastreaza
forma, se ia vasul de pe foc si se pune zaharul vanilat si nucile.
Compozitia se intinde in strat de 2 cm, cit este calda, pe foi,
deasupra se pune o alta foaie si se presara usor cu palma. Dupa
2-3 zile, se taie alvita in romburi sau in patrate.
Baclava
Ingrediente: 1/2 foi proaspete pentru placinta, 1/4 kg nuci macinate,
30 g pesmet.
Siropul: 300 g zahar vanilat, o lamiie mare, 250 ml apa.
Preparare: Intr-o tava mijlociu emailata, unsa cu unt topit sau
untdelemn, se aseaza o foaie de aluat de strudel care se stropeste
bine cu pensula muiata in untdelemn amestecat cu unt sau margarina
topita. Peste ea se asaza alte doua foi, stropite la fel cu grasime,
sa nu se lipeasca la copt. Ultima foaie, a treia, dupa ce s-a stropit
cu grasime, se presara cu 1/7 din nucile macinate si amestecate
cu pesmetul (fara zahar). Peste ele se asaza alte sase foi, fiecare
dintre ele stropite cu grasime si presarata cu nuci si pesmet; se
termina cu alte foi 2-3 foi, stropite intre ele numai cu grasime.
Se stropeste si deasupra cu grasime. Dupa ce s-a lasat tava la rece
30 minute, cu un cutit bine ascutit, baclavaua se taie in patrate
de 5/5 cm. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit unde se lasa
50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 minute. Dupa
aceea se mai reduce focul pentru a se usca baclavaua. Zaharul, dupa
ce s-a dizolvat in 1/4 l apa, se fierba 2-3 minute. Cind se ia de
pe foc, se adauga zaharul vanilat si zeama de lamiie. Cind tava
se scoate din cuptor, baclavaua se stropeste imediat cu tot siropul
caldut. Se lasa pina cind nuca si pesmetul absorb bine siropul si
apoi se serveste.
Biscuiti cu crema
Ingrediente: 500 gr. biscuiti, 500ml apa, 250 gr. zahar, 200 gr.margarina
Preparare: Biscuitii se inmoaie in apa un pic incalzita in prealabil.
Margarina cu zaharul se amesteca bine, obtinind o crema pufoasa.
Se iau biscuitii, unul cite unul, si se ung cu crema obtinuta. Biscuitii
asaza pe o tava, in picioare. Se dau la rece o jumatate de ora.
Se taie pe diagonala pentru un aspect placut. Se servesc reci
Budinca colorata
Ingrediente: 1/2 l lapte, 100 g gris, 3-4 linguri zahar, 50 g unt,
3 oua, 2 linguri sirop din dulceata de visine, trandafiri sau zmeura,
1 lingura cacao sau sos caramel
Preparare: Se pune laptele la fiert si cand da in clocot se toarna
grisul in ploaie. Se adauga untul si se lasa sa fiarba. Cand este
gata, se ia vasul de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, dupa
care se incorporeaza galbenusurile unul cate unul. La sfarsit se
adauga albusurile batute spuma. Se imparte compozitia in trei parti
egale: o parte se coloreaza cu siropul de dulceata si se pune intr-o
cratita unsa cu unt, deasupra se pune a doua pasta necolorata, iar
deasupra ultima treime colorata cu cacao sau sos caramel (preparat
din 2 linguri de zahar ars stins cu putina apa). Se da la cuptor
20-25 minute, apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa. Se serveste
cu sos caramel sau sos de ciocolata
Budinca de orez cu mere si stafide
Ingrediente: 300 gr orez; 8 linguri zahar; 1 1/2 kg mere; stafide;
scortisoara; 50 gr unt; pesmet si esenta rom.
Preparare: Orezul se fierbe in apa impreuna cu putina sare si 4
linguri de zahar. Merele se decojesc si se rad pe razatoarea mare.
Apoi se amesteca cu 4 linguri de zahar si se dau la rece cca 30
min. Se ia o craticioara care se unge cu 40 gr unt si se tapeteaza
cu pesmet. Se pun apoi orezul si merele in straturi : se incepe
cu merele ( orezul se lipeste), se presara stafide si scortisoara
apoi orez si tot asa iar la fiecare rand de mere se pun stafide
si scortisoara. Ultrimul strat trebuie sa fie tot de mere peste
care se presara putina scortisoara esenta de rom si cateva cubulete
de unt. Stafide nu se pun pentru ca fiind deasupra se usuca prea
tare. Se da la cuptor. Se serveste rece.
Budinca de piine aromata
Ingrediente: 200 gr. piine toast alba, 50 gr. unt, 2 linguri stafide,
2 linguri fructe confiate, 600 ml. lapte, 4 albusuri, 75 gr. zahar
pudra, esenta de vanilie
Preparare: Piinea toast felii se unge cu unt si se taie in felii
mai mici. Se asaza in strat intr-o forma de cuptor si se presara
fructele si stafidele. Separat, se bat albusurile impreuna cu zaharul
praf si se aduga esenta si laptele. Totul se toarna peste piine.
Se da la cuptor la foc potrivit cam 40 minute. Se serveste cald,
linga cacao, ciocolata fiebinte, ceai
Chec cu ciocolata
Ingrediente: 8 oua, 250 gr. zahar pudra, 4 linguri pline faina,
120 gr. nuci (taiate cu cutitul), 60 gr. ciocolata topita pe aburi,
1 plic zahar vanilat, unt
Preparare: Se freaca zaharul si ciocolata calduta pina cind se ingroasa
compozitia. Se adauga faina, vanilia, nucile si se amesteca usor.
La sfirsit, se adauga albusurile batute spuma. Compozitia se pune
intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace in cuptor,
la foc potrivit, 30-35 de minute. Se pudreaza cu zahar.
Chec cu nuci si zahar vanilat
Ingrediente: 3 pahare de faina, 2 pahare zahar, 1 pahar unt proaspat,
1 pahar lapte, 4 oua, 2 pahare nuci pisate, 1 lingurita bicarbonat,
putina sare de lamiie, 1 plic de zahar vanilat
Preparare: Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile unul
cite unul, amestecind mereu. Se pune apoi lapte, bicarbonat, faina,
nuci, vanilie si la urma albusurile batute spuma. Aluatul se amesteca
bine, se toarna intr-o forma lunga unsa bine cu unt si se pune la
copt. Dupa ce checul s-a copt si s-a racit, se presara cu zahar
pudra.
Chec rapid
Ingrediente: 6 oua, 1 cana zahar,1 pahar ulei,1 pahar lapte dulce
cald,praf de copt stins in otet,vanilie,coaja de lamaie,cacao
Preparare: Se bat albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma.Separat
se freaca galbenusurile cu sare.Se adauga uleiul,laptele dulce,praful
de copt,vanilia si coaja de lamaie si se amesteca continuu.Se toarna
albusurile peste galbenusuri si se amesteca usor ca sa nu se sparga
spuma.Se ia o parte din aceasta cantitate si se pune deoparte.Se
adauga cacao la restul de aluat si se amesteca.Se pune in tavi si
se da la cuptor.Se presara pe deasupra nuca macinata. Se taie în
felii potrivite si se serveste
Clatite cu iaurt
Ingrediente: 800-1000 g iaurt, 3 oua, 1/2 lingurita bicarbonat stins
cu zeama de lamiie sau otet, 400 g faina, 1 pahar apa minerala
Preparare: Se amesteca iaurtul si ouale cu telul, apoi se adauga
bicarbonatul stins. Se pune faina. Aluatul se ingroasa destul de
repede astfel ca trebuie subtiat cu apa minerala. Se pune toata
faina. In final, aluatul trebuie sa fie ingrosat, dar fluid. Se
pot umple si cu brinza de vaci amestecata cu un pic de zahar si
marar. Se servesc calde
Clatite cu rom
Ingrediente: o ceasca faina, 3 oua, 1 pahar cu lapte, 1 praf de
sare, 2 lingurite zahar, 2 lingurite unt, 2 lingurite rom, 1 lingurita
apa de flori, 1 lingura unt topit pentru uns tigaia, zahar pudra.
Preparare: Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc
si se sparge un ou intreg si se folosesc alte doua galbenusuri,
se adauga sarea, zaharul, apa de flori, untul si laptele. Se bate
totul bine cu o lingurita pina se desfac toate cocoloasele; se mai
adauga untul topit, amestecind mereu. Compozitia trebuie sa fie
ca o smintina subtire. Se lasa sa se odihneasca doua ore. Inainte
de a face clatitele se adauga cele doua albusuri batute spuma. Se
pune o tigaie cu coada sa se infierbinte pe foc potrivit. se unge
cu unt cu o pana, se toarna o lingura plina de compozitie miscind
repede tigaia ca sa se acopere tot fundul. Cind incepe sa se rumeneasca
pe o parte se intoarce clatita pe cealalta parte, saltind cu o miscare
iute tigaia sau folosind un cutit lat. Pe masura ce sunt coapte
se impaturesc in patru si se tin la cald. Se servesc indata ce sunt
toate gata, presarate cu zahar pudra.
Clatite olandeze
Ingrediente: 400 gr faina, 0,8 dl lapte, 2 oua, un praf de sare,
o lingurita rasa de zahar; la alegere: fructe: banane, mere, stafide,
capsuni; dulceturi, zahar pudra; crema de ciocolata; sirop de ciocolata
Preparare: Se amesteca bine faina, laptele, sarea, zaharul si ouale,
pina se obtine o pasta fluida (care curge usor din polonic). Se
adauga unul, maxim doua din fructele mentionate, taiate felii sau
cubulete si se amesteca usor, pentru a nu strivi fructele.Se incinge
bine tigaia, se pun doua linguri de ulei(chiar trei) si se pun 2
polonice din compozitia obtinuta, incercand sa intindeti un pic
aluatul, astfel incit sa cuprinda intreg fundul tigaii. Clatitele
sunt groase, dar aceasta este specific clatitelor olandeze(groase
- dar nu foarte groase -si cu fructe in aluat). Se intorc pe partea
cealalta doar cind sint bine coapte pe prima parte. Din cantitatea
obtinuta se pot face 10 -12 clatite. Se astern pe o farfurie intinsa,
se pudreaza cu zahar. Se pot servi simple, doar pudrate cu zahar,
sau cu sirop de ciocolata.Daca nu au fructe in interior, se servesc
cu dulceata sau crema de ciocolata, sau sirop de ciocolata. Se servesc
calde. Pot fi reincalzite in cuptorul cu microunde.
Covrigei cu smintina
Ingrediente: 1 pahar unt proaspat, 1 pahar smintina, 3 oua, 1 praf
de vanilie, faina cit cuprinde, 2-3 linguri zahar tos
Preparare: Se amesteca totul bine cu cutitul si se pune la rece(gheata)
timp de 2-3 ore. Dupa aceea se mai amesteca o data tot cu cutitul
si se intinde apoi o foaie groasa de 1 cm. Se taie forme rotunde
cu un pahar mai mare si cu unul mai mic in interiorul rotundului
obtinut. Se ung cu putin albus, se presara cu zahar si se coc la
foc potrivit.
Cozonac
Ingrediente: 1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar,
250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cit se cere (circa 1/2 l),1
lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.
Preparare: Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte,
deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita
de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit,
amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul,
cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina
se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet
si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile,
intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat
sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin
peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.
Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de
faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind
galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se
framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini
spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt
topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin
lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de
masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa
sa creasca circa 2-3 ore. Cind a crescut destul, se unge mina cu
unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata
cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga
la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge
cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide. Se pune
la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se
scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece
si nici in curent. La framintat, se pot adauga si stafide, dupa
ce au fost alese si sterse intr-un servet.
Cozonac Dana
Ingrediente: 1 kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, 1 lingurita
sare, 300 g zahar, 250 g unt, 1/2 baton vanilie, 100 g stafide,
coaja de la o portocala si de la o lamiie, 1 paharel cu rom, 3 cesti
lapte, 30 g drojdie, nuci si zahar pudra.
Preparare: Se pun la fiert 2 cesti de lapte cu sare, se lasa sa
stea 5 minute.
In covata se pune putina faina si se toarna cite putin lapte pina
se face ca o smintina groasa. Intr-un castron se desface drojdia
cu lapte, adaugind 1-1 1/2 lingura faina , 1 galbenus, 1/2 lingurita
zahar, amestecind bine. Daca aceasta compozitie creste in 15 minute,
inseamna ca drojdia e buna. Se pune in covata coca oparita se pune
drojdia si se face plamadeala. Treptat se adauga faina. Se toarna
1/2 ceasca lapte si se bate pina face basici. Se acopera, se lasa
20-30 minute sa creasca. Intre timp se amesteca galbenusurile cu
zaharul pisat pina se face ca o crema (sa nu sa simta zaharul) se
adauga nucile pisate coaja rasa de la portocala si lamiie se amesteca
totul apoi se incepe framintatul. Se toarna romul in care a stat
vanilia citeva ore pina atunci. Se amesteca ingredientele cu plamadeala,
apoi cu faina. Se unge covata. Aluatul se framinta timp de o ora
adaugind treptat 3/4 din unt. Se adauga stafidele. Restul de unt
se pune in aluat la urma, cu albusurile batute spuma. Covata se
pune la loc cald, acoperita cu pinza, apoi ceva mai gros(lina).
Se lasa sa creasca pina se mareste de 3 ori volumul. Se ung formele
de cozonac cu unt si se captusesc cu hirtie de pergament unsa cu
unt, se ia cite o bucata din aluatul crescut cam cit cuprinde jumate
de forma, se impleteste si se pune din nou la crescut in forma,
la loc cald. Cind aluatul a crescut pina la marginea formei, se
unge cu galbenus amestecat cu putin zahar. Se presara nuci sau migdale
farimate.
Se dau formele la cuptor, la foc slab apoi mai tare. Se coc o ora.
Cozonacii copti pot fi scosi din forme dupa 1\2 ora ca sa nu se
incruzeasca. Scosi, se pudreaza cu zahar ca sa nu se usuce.
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: 1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100
g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar
farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g
stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.
Preparare: Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele
pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si
se lasa sa se raceasca.
Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta
proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie
de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta
peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la
dospit. Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina,
se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele
caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta
un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si
untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre
centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata
si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci
cind aluatul face basici.
Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie
sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga
in lapte, inainte de a incepe framintatul. Cit aluatul sta la dospit,
acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile
prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta
proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri
de rom. Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta
unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune
intr-o tava unsa cu grasime.
Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii
in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp
sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si
se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.
Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe
toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie.
Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se
cerne peste cozonacii calzi. Cozonacii nu se taie calzi si nu se
pastreaza decit in camere aerisite si curate.
Cozonaci si crafle
Ingrediente: 1 kg faina, 5-6 oua, 1 lingurita sare, 300 g zahar
lapte caldut, 1/4 l ulei, coaja de lamaie/portocala, 1 lingura rasa
drojdie proaspata
Preparare: Toate trebuie sa fie usor caldute cand se folosesc. In
bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie curent, altfel se supara
cozonacul. E sensibil ca un copil mic; pana nu-l termini de pus
la cuptor, nu te plimbi, si nu-i lasi nici pa altii sa tot intre
si sa iasa. Nu recomand mai putin de 2 kg de faina, nici mai mult
de 4-5. Dintr-un kilogram de faina ies doi cozonaci. Plamadeala:
Se freaca drojdia cu putin zahar pana se inmoaie, apoi se amesteca
cu lapte si faina (cca 1/3 din cantitate). Plamadeala trebuie sa
iasa subtire. Se acopera cu faina si se lasa sa creasca, la cald,
pana ii crapa obrazul. In plus, se acopera si cu un prosop de bucatarie.
Aluatul: Cat creste plamadeala (10-15 min), se freaca galbenusurile
cu sare, sa prinda culoare, apoi se freaca bine cu zaharul si coaja
de lamaie. Ceea ce rezulta se amesteca cu plamadeala crescuta, cu
restul de faina si cu lapte, sa iasa aluatul potrivit. Se framanta
bine, adaugand cate putin ulei, pana asuda podelele (cine framanta,
o sa stie despre ce e vorba). Orientativ, trebuie sa fie cam 45-60
min. La sfarsit, trebuie sa-l poti lua tot in mana, sa nu se tina
de lighean/covata/mana, sa faca basici de cat l-ai batut si sa se
desfaca usor in felii. Atunci il acoperi cu un prosop si il lasi
sa se odihneasca. Din aluatul acesta, bine crescut, prajit in ulei
mult, ies faimoasele crafle moldovenesti. Acelasi aluat se poate
folosi pentru pasca. Dar in cazul asta trebuie avut in vedere ca
aluatul sa fie mai tare, altfel umplutura de branza il arunca afara.
Pentru adevaratii cozonaci, se intinde aluatul in foaie, se intinde
umplutura (de nuca, sau rahat, sau stafide). Apoi foaia se ruleaza,
se pune in tavi si astepti iar sa creasca. Bineinteles, tot la cald,
si tot acoperit. Tavile trebuie sa fie unse cu ulei, iar pe fund
se pune o foaie de hartie, tot unsa. Nu se tapeteaza cu faina, iar
uleiul in exces se scurge, ca nu prajim cozonacii. Inainte de a
se pune la copt, se ung cu ou batut, sa iasa culoarea frumoasa.
Se coc intai la foc mic, sa aiba timp sa mai creasca si sa se patrunda,
timp de 20-25 min. Apoi se intorc tavile (cozonacii trebuie sa fie
inca blonzi) si se coc inca 20-25 min. Dupa asta se da focul mai
mare, sa se rumeneasca frumos. Cam in 10 min trebuie sa fie gata.
Se scot cu grija din tava, se dezlipeste hartia de pe fund si se
pun sa se racoreasca acoperiti, pe un fund de lemn. Umplutura de
nuca da gloria cozonacului. Nuca macinata se amesteca cu albus de
ou si esenta de rom. Trebuie sa iasa cat mai uscat, altfel aluatul
ne se coace, dar suficient de moale ca sa se poata intinde.
Crema de castane
Ingrediente: 1 kg castane, lapte, 200 g margarina fara sare, 1 pahar
zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 lingurita Nescafe, rom (1 cm intr-un
pahar).
Glazura:
100 g ciocolata topita, 2 linguri zahar, 2-3 linguri apa, 1 lingurita
margarina.
Preparare: Se curata castanele de coaja si se prajesc putin intr-o
tava de teflon cu capac. In timpul prajitului se intorc de pe o
parte pe alta. Se scot apoi si, cit sint fierbinti, se pun intr-un
prosop si se freaca sa se dea jos pielita subtire ramasa. Se pun
la fiert in lapte, cit sa le acopere, timp de vreo 45 de minute.
Se lasa sa se raceasca in lapte, dupa care se scot si se dau prin
masina de tocat cu gauri mici. Margarina, zaharul si zaharul vanilat
se freaca spuma cu mixerul. Ness-ul si romul (1 cm intr-un pahar)
se amesteca. Se amesteca toate cu mixerul pina se face spuma. Se
pune in forme de hartie mici (gen muffin). Se topeste ciocolata,
se amesteca cu zaharul, cu apa si cu margarina. Se toarna deasupra,
dar nu pe toata suprafata. Se serveste rece, cu frisca batuta si
cu ciocolata rasa. Se poate pastra in congelator.
Crema de zahar ars
Ingrediente: 125 g zahar, 3 foi de gelatina, 6 linguri de apa, 4
albusuri, 250 g frisca, vanilie.
Preparare: Se arde intr-o cratita zaharul pina capata o culoare
potrivita, nu prea inchisa. se stinge cu 4 linguri de apa fierbinte
si se lasa sa mai fiarba pina scade cantitatea pe jumatate. Se topesc
foile de gelatina cu 2 linguri de apa clocotita si se amesteca cu
siropul de zahar ars; se tin pe marginea masinii la cald. Se bat
spuma albusurile, se amesteca cu compozitia de mai sus, cit este
foarte fierbinte, se bat din nou impreuna si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit se adauga, amestecind usor, frisca batuta cu putin
zahar vanilat. Se toarna compozitia intr-o forma udata cu apa, se
lasa citeva ore la gheata si se rastoarna. Se serveste cu frisca
batuta si cu biscuiti.
Desert naturist ultrarapid
Ingrediente: fulgi de ovaz, miere( sau zahar daca nu ai miere),
nuci macinate, coaja de lamaie rasa, scortisoara, stafide, cacao
Preparare: Se amesteca toate ingredientele in proportia dorita (
in functie de persoana: mai mult sau mai putin dulce, mai aromat
sau deloc, mai vartos sau mai fluid...) cu o ceasca ( cana) de apa
fiarta si racita ( sau chiar fierbinte). Este un desert delicios
si natural facut fara cuptor pe care il pregatesc de cate ori n-am
timp si vreau sa mananc ceva dulce mai special.
Fursecuri cu lamiie
Ingrediente: 200 gr. unt, 1 galbenus, 4 linguri zahar, o lamiie,
faina cit cuprinde, dulceata
Preparare: Se freaca untul spuma, se adauga galbenusul, zaharul,
zeama si coaja de lamiie, faina, pina devine o coca moale. Se intinde
o foaie de 1 cm si se taie in diferite forme. Se coc la foc aproape
iute si se lipesc cu dulceata.
Gogosi grecesti
Ingrediente: 2 cani apa, 1/2 cana unt, putina sare, o cana faina,
3 oua, ulei pentru prajit, miere, scortisoara
Preparare: Se pune la foc apa cu untul si sarea. Cind incepe sa
fiarba, se pune faina incet si se amesteca incontinu, pina se ingroasa.
Se da la o parte, se lasa citeva minute sa se raceasca, dupa care
se adauga ouale, unul cite unul, mestecind incontinu. Intr-o tigaie
se incinge uleiul si se incepe sa se puna cite o lingura plina din
compozitie la prajit. Se prajesc uniform la temperatura normala-medie-pina
se fac aurii-maronii. Se scot, se asaza pe platou, se pune miere
deasupra si scortisoara. Se servesc calde sau reci
Inghetata de capsuni cu frisca
Ingrediente: 1 kg capsuni, 350 g zahar, ½ kg frisca
Preparare: Se trec prin sita capsunile si se fierb cu zaharul. Cind
s-au racit, se amesteca cu frisca si se dau la frigider.
Inghetata din lapte si oua
Ingrediente: 1 litru lapte, 350g zahar, 8 oua, o esenta oarecare
(cafea, cacao, vanilie, ciocolata, zahar ars etc.), 1 lingura amidon
Preparare: Se desface amidonul cu putin lapte, se adauga zaharul
si esenta dorita si se fierbe. Se ia de pe foc si se rastoarna cite
putin peste ouale batute intr-un castron. Se pune din nou la foc
mic si se amesteca pina se ingroasa si lingura ramine imbracata.
Nu se fierbe. Se strecoara prin sita, se lasa sa se raceasca si
se pune la inghetat.
Minciuni
Ingrediente: 250 gr faina, 3 oua, 2 linguri ulei, o lingura rasa
zahar, un paharel rom, un praf de sare
Preparare: Se face un aluat mai putin moale decat cel de taitei.
Se intinde foaia subtire, cat muchia de cutit. Se tiae fasii lungi
de 7 - 8 cm lungime si cat doua degete latime. Se face o taietura
in lung, la mijloc, prin care se trece unul dintre capete, sa para
ca o funda innodata. Se infierbinta ulei, se pun pe rand minciunile,
se intorc pe partea cealalta. Cind aluatul s-a intarit, fara a fi
prea rumene, se scot cu furculita. Se pudreaza cu zahar.
Orez á la Malta
Ingrediente pentru 6 persoane: 2 dl orez ( 1 dl orez = 75 g), 4
dl apa si putina sare, 1 lingura unt, 5 dl lapte, 1 bucatica coaja
de scortisoara, 0,5 dl zahar (1 dl zahar = 88 g), 2 dl smintina
de frisca si 1 lingura zahar vanilat, mandarine, portocale sau dulceata
de cirese
Preparare: Se fierbe orezul cu apa si sare 10 min. Se adauga laptele,
coaja de scortisoara si se fierbe incet, cu capacul deasupra 30
min. Se raceste si se adauga zaharul. Inainte de a se servi se amesteca
cu smintina si zaharul vanilat batute frisca. Se serveste amestecat
cu bucatele de portocale sau mandarine sau cu dulceata, alaturi.
Orez dulce
Ingrediente: o cana de orez, 4 cani de lapte, 1 lingurita scortisoara,
1 lingurita zahar vanilat, 4 linguri miere, 1 varf cutit sare
Preparare: Se fierbe orezul cu laptele, sarea si zaharul vanilat,
cam 45 de minute. Se adauga mai spre sfarsit mierea si scortisoara.
Se serveste rece, cu fructe din dulceata sau compot
Orient Express
Ingrediente: 1 pahar iaurt natural (200gr.), 1/2 pahar ulei, 2 pahare
zahar, 3,4 linguri cu virf cu smintina, 3 oua, 3 pahare faina, 1
1/2 pachetel de praf de copt, coaja si zeama de la o lamiie, vanilie,
stafide sau/si visine din visinata, 2 linguri cacao, 1 ou, esenta
de rom, ciocolata
Preparare: Se amesteca iaurt natural, uleiul, zaharul, 3,4 linguri
cu virf cu smintina, se adauga apoi alternativ ouale si faina amestecata
cu praful de copt stins cu zeama de la lamiie, se adauga coaja de
lamiie si vanilia. Se pune 1/2 din compozitie in tava unsa si tapetata
cu faina, iar in cealalta jumatate se pun 2 linguri cu virf cu cacao,
esenta de rom, stafide si/sau visine si facultativ un ou; in compozitie
se mai pot pune bucatele de ciocolata. Se toarna deasupra compozitiei
din tava, si se da la cuptor.
Paleuri cu stafide
Ingrediente: 3 oua, 300g. zahar, 300g. margarina, 300g. faina, un
pumn de stafide, zahar vanilat, esenta de rom
Preparare: Se freaca zaharul cu margarina pana ce aluatul devine
cremos, se adauga ouale, zaharul vanilat, esenta de rom si se amesteca
in continuare, se mai adauga si stafidele care au stat in prealabil
la inmuiat intr-un pic de apa calduta si la sfarsit faina. Totul
se amesteca foarte bine. Iese un aluat potrivit de moale. Se pun
gramajoare cu lingurita pe tava unsa la o distanta considerabila,
deoarece la copt se latesc. Se pun la copt in cuptorul deja incalzit,
sunt gata cand se coloreaza usor pe margine. Se scot din tava fierbinti
cu ajutorul unui cutit. Se pot manca si dupa mai multe zile, de
fapt cu cat stau cu atat se fac mai fragede.
Parfait nescafe
Ingrediente: 1 lingura nescafe, 1 lingura lapte praf, 1 lingura
zahar, 1 lingura apa, 400 gr. frisca
Preparare: Se dizolva zaharul in apa, se adauga laptele praf si
nescafe-ul, se amesteca totul 2-3 minute. La urma, se adauga frisca.
Se pune la frigider pina ingheata.
Pateuri cu carne de pui
Ingrediente: un piept de pui, 1 catel de usturoi, 1 lingurita de
boia, 1 lingurita de chimen, 2 fire de ceapa verde, taiata, 1 rosie,
taiata cuburi, 2 linguri de masline, tocate, sucul de la 1 lamaie,
500 g de foitaj, ulei, boia
Preparare: Preincalziti cuptorul la semnul 6/200 gr C. Incingeti
2 linguri de ulei si prajiti carnea, tocata, de la un piept de pui
timp de 1 minut. Adaugati 1 catel de usturoi, zdrobit, 1 lingurita
de boia si 1 lingurita de chimen si tineti pe foc inca 3 minute.
Adaugati 2 fire de ceapa verde, taiata, 1 rosie, taiata cuburi,
2 linguri de masline, tocate, si sucul de la 1 lamaie si lasati
compozitia sa se raceasca. Intindeti 500 g de foitaj intr-o foaie
de 5 mm grosime si decupati cercuri de 10 cm. Asezati in mijloc
cate o lingurita din compozitie si indoiti aluatul pentru a inchide
pateul, apasand marginile cu o furculita. Pastrati la rece timp
de 15 minute si apoi dati la cuptor alte 10 minute. Serviti pateurile
presarate cu boia.
Pasca cu brinza de vaci
Ingrediente: 750 gr. brinza de vaci proaspata, 100 gr. unt, 200
ml smintina, 50 gr. gris, 50 gr. faina, 200 gr. zahar, 5 oua, 1/2
lingurita de sare, 100 gr. stafide, 30 ml de rom, coaja rasa de
lamiie
Preparare: Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o
foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa
din suvite de aluat impletit. Se fac 4 suvite de grosimea unui creion,
care se prind la un capat si se impletesc, incrucisindu-se alternativ
doua cite doua. In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca
brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga
galbenusurile, untul topit (dar rece), smintina, sarea, grisul,
faina, coaja de lamiie rasa si stafidele, care s-au tinut o ora
in rom. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura
de rom si cind compozitia s-a intarit se pune peste brinza, amestecind
usor cu telul sau prin rasturnare. Se preseaza cu mina lateral,
inalt, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se asaza
deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou sau numai cu albus si
se da pasca la copt in cuptorul incalzit.
Placinta ciobanului
Ingrediente: 1 lingura ulei de masline, 500 g carne tocata de vita,
3 legaturi ceapa verde, tocata, un praf de nucsoara, 300 g sos de
rosii, 200 ml concentrat de vita, 500 g piure de cartofi, 4 linguri
lapte
Preparare: Preincalziti cuptorul la semnul 6/200 grade C. Incingeti
uleiul la temperatura maxima si prajiti carnea uniform. Adaugati
un sfert din ceapa verde, presarati nucsoara, piper negru proaspat
macinat si sare. Acoperiti vasul cu un capac si micsorati flacara;
tineti pe foc timp de 5 minute. Adaugati sosul si concentratul si
lasati sa fiarba la foc mic, cu vasul neacoperit, timp de 5 minute.
Intre timp incalziti piureul, potriviti de sare si adaugati ceapa
ramasa si laptele. Asezati carnea intr-un vas rezistent la cuptor,
intr-un strat, si acoperiti cu un strat de piure. Dati la cuptor
timp de 10 minute.
Prajitura cu marmelada
Ingrediente: 4 oua, 100 ml ulei, 3 linguri marmelada (de preferat
de prune), 12 linguri apa, 12 linguri faina, 10 linguri zahar, un
virf de cutit de bicarbonat; nuca de cocos, stafide, nuci
Preparare: Se amesteca toate ingredientele si se adauga albusurile
batute spuma. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Cine doreste poate presara deasupra nuca de cocos, stafide sau nuca
macinata. Se da la cuptor. Cind este gata, se presara cu zahar pudra.
Prajitura razuita
Ingrediente: 200 gr margarina (fara sare), 200 gr zahar, 4 galbenusuri,
450 gr faina, 1 praf de copt, vanilie, un virf de cutit de sare
Crema: 4 galbenusuri, 250 gr zahar pudra, 4 linguri gem de caise,
un pumn de nuca macinata
Preparare: Se framinta 2 bulgari egali. Din unul se intinde o foaie
apoi se pune crema si al 2-lea bulgar se razuie peste crema facuta
din ingredientele de mai sus.
Rulada cu mere moldoveneasca
Ingrediente: 300 g faina, 100 g unt, 150 g zahar, 600 g mere, scortisoara,
un ou, 100 ml lapte, 15 g sare, 60 g stafide
Preparare: Din faina, unt (30 g) si lapte, se face un aluat la care
se adauga sarea de cuviinta. Se framinta bine, se bate cu sucitorul
si se lasa 15 minute acoperit cu un vas cald. Se prepara in continuare
o foaie de aluat, se intinde cu mina spre a se subtia, si se astern
pe foaie merele curatate de coaja si simburi, taiate feliute, amestecate
impreuna cu stafide si zahar. Se ruleaza, se unge cu unt si se pune
in tava tapetata cu unt. Se da la cuptor 30 de minute si se serveste
calda cu zahar pudra si scortisoara pisata deasupra.
Rusa si eleganta
Ingrediente: 12 oua, 12 linguri de apa, 450 gr. zahar, 300 gr. faina,
un pachet de zahar vanilat, un praf de copt, 125 ml lapte, 6 foi de
gelatina, 250 ml frisca, un praf de inatarit frisca, 50 gr stafide,
rom
Preparare: 6 galbenusuri, apa, 200 gr. zahar se bat pana se fac spuma,
se adauga faina si cele 6 albusuri (care s-au batut spuma) se amesteca
incet. Se face un aluat ca la rulada sau pandispan (chec). Aceleasi
temperaturi si timpi de coacere. Apoi celelalate 6 galbenusuri cu
100 gr zahar si 125 ml lapte se amesteca si se pun pe o baie de aburi,
continuand sa amesteci pana se face ca o crema. Se iau 6 foi de gelatina,
se prepara dupa cum scrie pe pachet si se amesteca cu crema. 250 ml
de frisca, un praf de intarit frisca, un zahar vanilat, 150 gr. zahar
se bat pana cand amestecul s-a intarit, apoi se amesteca cu crema.
50 gr de stafide se pun pt. o jumatate de ora in rom, apoi se amesteca
cu crema.
Blatul copt se taie in doua parti egale si prima jumatate se stropeste
cu putin rom, se unge cu crema, apoi se aseaza a doua jumatate si
se unge cu restul cremei.
Salata de fructe de iarna
Ingrediente: 1 portocala, ¼ ceasca zahar pudra, 2 linguri
gelatina de coacaze, 1 borcan compot de cirese, 1 lingurita nuci
taiate, 2 mere, 50g stafide, 100g frisca
Preparare: Portocala taiata feliute subtiri se amesteca cu zaharul,
ciresele din compot, merele taiate cubulete, stafidele oparite,
gelatina de coacaze si nucile. Se asaza intr-un castron. Se acopera
cu frisca. Se tine la rece o ora.
Saratele
Ingrediente: 1/2 kg branza dulce, un pachet de margarina, patru
galbenusuri de ou, chimen, susan, mac, sare
Preparare: Toate ingredientele se amesteca cu faina pana se formeaza
un aluat potrivit numai bun de intins. Se intinde foaia se unge
cu ou, se presara mac/chimen/susan si se taie fisiute de 2cm latime
si 10cm lungime. Se coc pe o tava presarata cu putina faina. Sunt
gata cand au capatat culoarea aurie. Saratelele sunt mai bune a
doua zi
Spuma capucino
Ingrediente: o ciocolata menaj, 2 linguri ness, 4 albusuri, frisca,
2 linguri zahar
Preparare: Se dizolva in 2 linguri apa nessul si se pune pe foc
impreuna cu ciocolata pt a se topii. Separat cele 4 albusuri se
bat spuma cu zaharul pina ce spuma este tare si zaharul s-a dizolvat.
Cind ciocolata si nessul s-au racit se amesteca usor cu albusurile
pina se incorporeaza perfect. Compozitia rezultata se pune in 6
cupe de inghetata si se orneaza cu frisca si ciocolata rasa. Inainte
de servire se recomanda sa stea la frigider 30 min
Sufleu cu smintina
Ingrediente: 2 pahare smintina, 3 linguri faina, 5 oua, ½
pahar zahar, coaja rasa de la o lamiie
Preparare: Se amesteca faina cu smintina intr-un vas care se pune
apoi pe foc fara sa se inceteze amestecatul pina in clipa cind incepe
sa fiarba. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit,
se adauga galbenusurile frecate separat dinainte cu zaharul si coaja
de lamiie, se amesteca bine si apoi se pun albusurile batute spuma.
Se toarna compozitia intr-o forma unsa. Se lasa la copt cca 20 minute.
Se serveste calda
Sufleu de ciocolata
Ingrediente: 100 g unt, 2 linguri faina, 2 cesti lapte, sare, 3
linguri zahar tos, 100 g ciocolata, 4 oua, zahar pudra
Preparare: Se prepara un sos alb din 75 g unt, sare, faina si lapte,
in care se adauga zaharul tos. Cind s-a racit se pun pe rind galbenusurile,
ciocolata rasa si albusurile batute spuma. Se toarna compozitia
intr-o forma unsa cu restul de unt si se da la cuptor fierbinte
25 de minute. Se serveste imediat pudrat cu zahar.
Sufleu de zahar ars
Ingrediente: 8 albusuri spuma, 6 linguri zahar pudra, 500g nuci,
80g zahar tos
Preparare: Se prepara o nuga rumenita din zahar tos si nuci. Rece,
se trece prin masina. Se bat albusurile cu zaharul pudra pe baia
de apa pina ce se ingroasa. Se adauga nuga si se toarna in forma
unsa. Se coace la cuptor potrivit.
Tort cu smintina ca la Bucovina
Ingrediente: 3 pahare faina, 200 g unt, 100 g zahar sau zaharina,
50 g nuci rasnite, 1 ou, ceva zahar vanilat.
Prepararea foilor: din astea se fac 4 foi si se coc pe rand. Ultima
foaie (dupa ce e coapta) e lasata in forma.
Umplutura: 300 g smantana proaspata, 300 g nuci rasnite, 1 pahar
zahar, si vanilie. Prepararea umpluturei: Se amesteca, se imparte
in 3, se umple in forma (bineinteles cand foile s-au racit) si se
lasa la racoare pana in ziua urmatoare, ca sa se intareasca si sa
se poata scoate pe o tava de tort.
Tort de argint
Ingrediente: Blaturi: ½ kg faina, 250 g miere, 250 g zahar,
3 oua, 100 g nuci macinate, 1 lingurita bicarbonat; Crema: 200 g
unt, 2 galbenusuri, 150 g nuci, 150 g zahar, vanilie, ½ kg
frisca
Preparare: Se framinta o coca, amestecind faina cu mierea, zaharul,
ouale, nucile si bicarbonatul dizolvat in rom si se lasa sa se odihneasca
2-7 zile. Se imparte coca in 8-10 parti egale. Se intind de marime
egala si se coc la foc potrivit. Crema: se freaca untul cu zaharul,
se adauga galbenusurile, nucile date prin masina, vanilia si frisca.
Se suprapun foile unse gros cu aceasta crema, iar ultima foaie se
pudreaza cu zahar. Aceasta crema poate fi de culoare mai inchisa
sau mai deschisa daca se adauga 2-3 linguri de cacao.
Tort de mere
Ingrediente: 5-6 mere mari, nuca, 100 g zahar, 1/2 pahar apa, 4-5
oua, 4-5 linguri zahar, 4-5 linguri faina, frisca
Preparare: Se curata merele mari de coaja, se scobesc samburii -
sub forma de cilindru. Dupa dorinta se pot pune bucati de nuca in
acele goluri cilindrice. Se face un sirop din zahar si de apa, se
aranjeaza merele in cratita cu siropul. Se lasa cateva minute pe
foc, intorcand intre timp merele pentru a se inmuia pe ambele parti.
Se ia de pe foc. Se bat spuma 4-5 albuse, adaugandu-se dupa ce s-au
batut zaharul si, apoi, pe rand galbenusurile si faina. Se toarna
compozitia peste mere. Se introduce cratita la cuptor la foc potrivit.
Pentru a vedea cand este gata (peste circa 30-40 minute) se incearca
cu o scobitoare. Dupa ce este gata, se astepata sa se raceasca si,
apoi, se rastoarna pe un platou. Se orneaza cu frisca.
Tort de napolitane
Ingrediente: 150 gr. miere, 200 gr. unt, 80 gr. ciocolata, 120 gr.
nuci, ½ plic de zahar vanilat, 1 lingura de marmelada de
coacaze, 1 pachet foi de napolitan
Preparare: Se amesteca bine mierea cu untul. Se prajesc nucile si
se macina marunt. Se inmoaie ciocolata si se adauga la compozitie,
impreuna cu nucile, marmelada si zaharul vanilat. Se bate bine compozitia,
pina se omogenizeaza, si se umplu foile de napolitane. Se preseaza
tortul cu o greutate si sel lasa sa stea la rece, pina ce se intareste
bine umplutura. Se toarna deasupra o glazura de cacao din 100 gr.
zahar pudra cernut bine, 1 albus, 20 gr. cacao Se decoreaza cu fructe.
Tort de smochine
Ingrediente: 300 gr. smochine, 7 albusuri, 250 gr. alune sau nuci,
200 gr. zahar, 2 linguri faina, 1 lingura pesmet; Crema: 7 galbenusuri,
250 gr. zahar, 250 gr. unt, vanilie, 50 gr. cacao, 2 linguri cafea
sau 3 batoane ciocolata, 5-6 linguri lapte, 2-3 linguri faina
Preparare: Se taie smochinele firisoare fine. Se trec nucile prin
masina. Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma,
se adauga zaharul pudra, nucile, smochinele, faina si pesmetul.se
imparte compozitia in trei parti si se coc pe rind pe dosul unei
cratite, unsa si presarata cu faina. Crema: se freaca galbenusurile
cu zaharul, cacao sau ciocolata topita in lapte, 2 linguri de cafea
concentrata si faina. Se bate pe baia de apa pina ce se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu untul frecat spuma. Se
asaza crema intre blaturi, se imbraca tortul cu crema si se presara
deasupra cu nuci sau alune taiate felii, rumenite la cuptor. Se
serveste cu frisca.
Tort mignon
Ingrediente: Blat: 500 g faina, 150 g zahar pudra, 3 galbenusuri,
un praf de sare, 300 g unt
Crema: 750 ml lapte, 2 plicuri budinca de vanilie,75 g zahar, 250
g unt, 80 g fistic tocat
Glazura pentru fluturasi: 75 g zahar pudra si 3 linguri suc de lamaie
Preparare: Din faina, zahar, galbenusuri si unt se face un aluat
care se da la rece 40 min., se imparte in 4 parti; din 3 se intid
foi care se coc pe rind cite 15 min pe forma de tort tapetata cu
hartie. Restul de aluat se intide si se decupeaza cu o forma metalica
fluturi. Se coc intr-o tava 12 minute, se prepara o budinca din
lapte, zahar si cele 2 plicuri de praf de budinca. Se raceste in
baie de apa rece amestecind incontinuu. Se bate untul si se inglobeaza
treptat in budinca impreuna cu fisticul. Blaturile se ung cu gem
de portocale si apoi cu crema. Se suprapun. Tortul se da 3 ore la
rece. Fluturasii se fac din glazura din zahar pudra si lamiie. Se
pun deasupra.
Tort special de mere
Ingrediente: Aluat: 40 g biscuiti, 125 g faina, sare, 75 g unt moale,
50 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat. Umplutura: 750 g mere, 25 g
unt, 2 linguri zahar, scortisoara.
Preparare: Biscuitii se macina se amesteca cu untul moale si faina
pana avem o masa omogena. Se adauga zaharul si zaharul vanilat.
Se pune compozitia intr-o tava de tort tapetata cu hartie speciala
si se da la racit. Pentru umplutura se spala merele, se curata de
coaja si se taie in felii subtiri. Se aranjeaza feliile una langa
alta. Se presara cu scortisoara. Se topeste untul si se toarna peste
mere. Deasupra se presara zaharul. Se pune tava la cuptor 40-45
min. Se taie felii ca de tort si se serveste cu o cafea fierbinte.
Tort Stan si Bran cu fructe
Blat: se bat 4 albusuri cu 4 linguri cu apa si 8 linguri zahar, se
adauga 4 galbenusuri si 8 linguri faina si se amesteca usor.
Crema: se freaca 6 galbenusuri cu 9 linguri zahar, se amesteca apoi
cu un praf de budinca de vanilie si se subtiaza cu un sfert de litru
de lapte cald. Se pune pe foc si se fierbe pina se ingroasa. Separat
se dizolva 5 lingurite de gelatina intr-un pahar cu apa fierbinte,
se da in clocot. Cind crema este calduta se pune gelatina putin cite
putin. Albusurile se bat spuma cu 3 linguri de zahar si se amesteca
apoi cu crema racorita. Se incorporeaza jumatate de kg de frisca batuta
spuma. Blatul se coace dupa tehnica blatului, nu se arunca vasul,
in el se va cladi tortul. Cu citeva ore bune inainte se taie ananasul
rondele, portocale, capsuni, kiwi, si se presara cu zahar sa lase
ceva suc. In vasul in care s-a facut blatul se pune o folie de plastic,
sa-l captuseasca bine si sa dea bine si pe dinafara vasului. Se pun
fructe pe fundul vasului, crema, o felie de blat insiropata cu sucul
de la fructe, daca nu ajunge, putin suc de la compot de ananas, piersici.
Se inveleste totul cu folia de plastic si se pune in congelator citeva
ore bune, la momentul propice se rastoarna pe o tava.
|