Ardei umpluti cu ciuperci
Ingrediente: 2-3 ardei, 300 g ciuperci, 10 g margarina, sos de rosii,
o ceasca orez, 20 g untdelemn, 1-2 ceapa
Preparare: Ardeii bine spalati, curatati de cotor se umplu cu ciupercile
tocate, fierte inabusit, impreuna cu ceapa tocata, verdeata si orezul
fiert pe jumatate. Peste acestea se adauga sosul de rosii si margarina.
Se dau la cuptor.
Cartofi copti umpluti cu cascaval
Ingrediente: 4 buc. cartofi mari, 1 lingura unt, 100 gr. cascaval
uscat, 100 gr. smintina, o lingurita marar tocat, sare
Preparare: Se coc cartofii. Cind sint gata se lasa sa se raceasca,
se curata si se taie un capac in lungul cartofului. Se scobeste
din miez astfel ca peretii sa ramina de 1,5 cm. Miezul scobit se
imparte in doua. O parte se indeparteaza, iar cealalta se amesteca
cu untul si cascavalul ras. Cu aceasta compozitie se umplu cartofii
in asa fel incit sa se mai poata adauga in fiecare cite putina smintina.
Se sareaza. Se asaza cartofii unul linga altul intr-o tava smaltuita
sau intr-un vas de Jena si se dau la cuptor sa se rumeneasca. Se
servescu cu marar tocat peste fiecare cartof.
Cartofi cu usturoi la cuptor
Ingrediente: 1 kg cartofi, 100 g costita afumata, 50 g unt, 1 lingura
faina, 1 ceasca lapte, 4 catei de usturoi, sare, piper
Preparare: Se spala cartofii si se fierb in coaja. Se curata, se
taie felii subtiri. Se freaca bine cu usturoi o forma, se asaza
un rind de cartofi, un rind de costita taiata feliute subtiri. Se
acopera cu un alt rind de cartofi si deasupra se toarna un sos alb
facut din unt, faina, sare, lapte si piper. Se coace pina se rumeneste.
Cartofi in sos alb
Ingrediente: 500 gr. cartofi, sare, 1 1/2 linguri cu unt, 1 1/2
linguri faina, 1/2 ceasca lapte, 1/4 ceasca zeama in care au fiert
cartofii, 1 galbenus, putin parmezan, putin pesmet
Preparare: Se fierb cartofii, dupa ce se curata curatati si se taie
in sferturi, in apa sarata. Separat se topeste untul si se amesteca
cu faina, fara a se rumeni. Se stinge cu apa de la cartofi, se leaga
cu galbenusul si se adauga laptele. Se fierbe pina se ingroasa.
Se adauga cartofii, se presara deasupra pesmet si parmezan ras.
Se da la cuptor sa se rumeneasca.
Cartofi umpluti cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 12 cartofi mijlocii, 2 cepe, o lingura
faina, bulion, ulei, verdeata, sare, piper, vegeta
Preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala bine si se scobesc
de miez. Ciupercile se toaca, se amesteca cu verdeata, ceapa tocata
si prajita in ulei, sare, piper, vegeta. Se umplu cartofii cu aceasta
compozitie, se pun in forma unsa cu ulei. Deasupra se toarna o ceasca
cu apa si se tin la cuptor 40 min. Se servesc cu patrunjel verde
deasupra si cu smintina.
Chiftele de dovlecei
Ingrediente: 2-3 dovlecei, 1 ou, 2 linguri de faina, piper, sare,
verdeata, ulei
Preparare: Se fierb dovleceii si se scurg bine cel putin 1/2 ora.
Se toaca, se amesteca cu oul, faina, piperul, sarea si verdeata
si se prajeste intr-o tigaie cu ulei.
Ciuperci la cuptor
Ingrediente: 500 gr. ciuperci, 2 linguri unt, o lingura pesmet,
1/2 lingura faina, 5 linguri lapte, sare
Preparare: Se curata si se spala ciupercile. Se pun intr-un vas
cu apa clocotita, lasindu-le sa dea un clocot. Se scurg bine de
apa, se taie felii si se amesteca cu un sos preparat din faina amestecata
cu laptele, sarea si untul usor incalzit. Se asaza intr-un vas uns
si presarat cu pesmet. Se presara deasupra cu pesmet si se dau la
cuptor pina se rumenesc.
Ciuperci umplute la cuptor
Ingrediente: 500 g ciuperci, 3 linguri ulei, piper, sare, patrunjel
tocat
Preparare: Se aleg ciuperci mari, se curata, se rup coditele, se
spala si se lasa sa se scurga bine de apa. Coditele curatate si
spalate se toaca marunt si se amesteca cu sarea, piperul si patrunjelul
tocat. Se aseaza ciupercile intr-o tava, se pune in mijlocul fiecareia
cite putin din coditele tocate, se presara cu sare, se stropeste
cu ulei si se dau la cuptor la foc potrivit 15-20 minute. Cind sint
gata, se aseaza incet pe farfuria de servit, turnind peste fiecare
zeama din tava.
Clatite cu oua si spanac
Ingrediente: 3 oua, 5 cani faina, 500 gr spanac fiert, 4 catei mari
usturoi, apa, delikat, sare, piper, dupa gust. Optional bulion,
sau suc de rosii (2-3 linguri)
Preparare: Se face un aluat de clatite, mai consistent(in care se
pune un praf de sare). Se foloseste doar un singur ou. Se coc usor,
in tigaie, foile, tot ca de clatita, doar ceva mai groase. Cind
sint pe trei sferturi gata, se scot, se pun pe un platou si se tin
la cald. Separat, se ameteca cu mixerul spanacul deja fiert, cu
usturoiul pisat, cu restul de oua, cu sucul de rosii. Se potriveste
de gust (delikat, sare, piper). Compozitia va avea consistenta unei
creme mai groase. Se ia o tava (sau o forma rotunda), se unge cu
margarina (sau ulei). Se iau foile de clatita, se pune cu lingura
din compozitie, se impaturesc in 4, apoi se asaza in tava. Se asaza
in straturi, se da la cuptorul incins in prealabil; focul trebuie
sa fie mediu. Se coace timp de 10-15 minute, pina se rumenesc. Dupa
ce se scot din cuptor, se lasa citeva minute. Se servesc reci sau
calde, taiate cuburi
Dovlecei cu legume la cuptor
Ingrediente: 15-20 buc. dovlecei in floare, 1/2 kg. de rosii, 1
buc. ardei gras, 100 ml de ulei, o ceapa, putin usturoi, marar,
sare, piper
Preparare: Se spala dovleceii, se pun intr-un vas termorezistent,
intregi sau taiati in jumatati pe lung. Se adauga ardeiul taiat
in fisii si rosiile. Se toaca ceapa, se caleste 2 minute in ulei
si se asaza peste dovlecei. Se zdrobeste usturoiul si se pune peste
mincare. Se adauga 1 pahar de apa fierbinte, marar tocat si putin
cimbru. Se da vasul la cuptor pentru 30 de minute.
Fasole batuta
Ingrediente: 300 g fasole boabe uscata, 1 litru apa, 1 ceapa, 3-4
linguri ulei, un virf de cutit boia de ardei, usturoi pisat, sare
Preparare: Se alege, se spala si se moaie fasolea din ajun. A doua
zi se pun la fiert, se lasa sa dea citeva clocote, apoi se scurge
apa inlocuind-o cu alta apa calduta. Se repeta aceasta operatie
de trei ori. Se lasa fasolea sa fiarba bine in ultima apa (pina
se poate strivi bobul cu usurinta intre degete), se strecoara si
se trece prin sita. Ceapa taiata pestisori se prajeste in ulei,
se adauga boiaua si se amesteca. Fasolea trecuta prin sita se pune
intr-un castron si se freaca cu uleiul ramas de la prajitul cepei
pina se obtine o pasta spumoasa. Se sareaza, se adauga usturoiul
si se amesteca. Apoi se asaza pe o farfurie de servit, presarind
deasupra ceapa prajita.
Frigarui de cartofi
Ingrediente: 16 cartofi mici, un dovlecel, 6 cepe, 2 ardei grasi,
sare, piper, boia, cimbru, 6 linguri ulei, 1 catel usturoi, 2 linguri
bulion, o conserva rosii taiate bucati(400 g), 125 ml vin rosu,
marar pentru ornat.
Preparare: Cartofii se decojesc, dovlecelul se taie cuburi iar 4
cepe se curata si se taie in 8. Se infig in tepusa alternativ cartofi
,feliile de ceapa si feliile de ardei gras. Se presara sare, piper,
boia si cimbru. Se prajesc in ulei incins. Restul de ceapa si usturoiul
se curata si se toaca marunt. Se calesc in 3 linguri de ulei, se
adauga bulionul, bucatile de rosii si vinul. Se lasa sa fiarba la
foc potrivit. Se adauga sare, piper, o lingura de zahar. Se serveste
cu sosul si se orneaza cu marar.
Galuste din ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 oua, patrunjel tocat, sare, piper,
1 felie piine alba muiata in lapte, 1 lingura unt, putin pesmet
sau faina
Preparare: Ciupercile curatate se taie bucatele mici, se sareaza
si se inabusa in unt pina se moaie. Se racesc, apoi se amesteca
cu ouale batute, piinea stoarsa, patrunjelul tocat, sare, piper
si atita pesmet (faina) pina se obtine o compozitie compacta. Se
fierb galustele in apa cu sare, sau se tavalesc in faina si se prajesc.
Garnitura de portocale, mere si vin alb
Ingrediente: 2 portocale mari, 3-4 mere, un pahar mic de vin alb,
sec, rom (intr-un pahar mic), 2-3 linguri de zahar
Preparare: Se curata fructele de coaja, se taie merele, iar portocalele
se desfac in felii si se aranjeaza in salatiera. Se pune vinul intr-un
ibric, se pune pe foc pina un clocot impreuna cu zaharul. Se ia
ibricul de pe foc, se adauga romul si se toarna amestecul fierbinte
peste fructe. Se serveste salata rece drept garnitura la friptura
de curcan sau la antricot de vitel
Ghiveci de legume
Ingrediente: 2 cepe, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina, varza, 1 conopida,
1 mina fasole verde, 1 mina mazare boabe, 2 ardei grasi sau gogosari,
1 vinata, 2 cartofi, 1 dovlecel, 3-4 rosii mari, patrunjel verde,
pahar ulei, sare
Preparare: Se curata si se taie in bucati fiecare leguma in parte.
Intr-o cratita mare se pune la incins uleiul, in care se inabusa
apoi ceapa. In functie de durata de fierbere a legumelor se asaza
pe rind morcovul, varza, patrunjelul, fasolea, mazarea si celelalte
legume, intercalate cu verdeata, sarea necesara si deasupra rosiile.
Se adauga la urma putina apa calduta. Cratita se acopera cu capac
si se da la cuptor, lasind sa scada la foc potrivit. In timpul scaderii
in cuptor, ghiveciul nu se amesteca, ci doar se misca cratita
Gulii prajite
Ingrediente: 1-2 gulii mari, 1 ceapa, sare, piper, ulei, 2 catei
de usturoi, 1 pahar smintina, citeva linguri supa de zarzavat, 1
lingurita faina, zeama de lamiie
Preparare: Se curata guliile si se taie felii, apoi se prajesc impreuna
cu ceapa tocata in ulei incins. Se scot feliile de gulii, iar in
uleiul ramas se presara faina, se adauga usturoiul pisat, sare si
piper. Se stinge cu supa de zarzavat si se potriveste gustul cu
zeama de lamiie. Se servesc cu smintina
Legume gratinate
Ingrediente: 100 g spanac, 100 g mazare, 200 g fasole verde din
conserva, 300 g paste, 300 g cartofi, sare, piper, o lingura de
unt, 300 g cartofi, 2-3 rosii, 100 ml lapte, 100 ml smintina, 200
g brinza rasa, cozi de ceapa verde.
Preparare: Scurgeti fasolea verde, curatati si spalati spanacul
si mazarea. Pastele se pun la fiert. Cartofii se curata si se taie
felii, apoi se fierb in apa sarata 10 min. Spanacul, mazarea si
fasolea se oparesc, apoi se lasa la scurs. Se unge cu unt o forma
de sufleu. Legumele si pastele se aseaza in forma unsa. Se condimenteaza
cu sare si piper. Rosiile se spala, se taie felii si se aseaza deasupra.
Laptele se amesteca cu smintina si se toarna desupra. Se presara
brinza rasa si cozile de ceapa si se da la cuptor.
Mazare cu friganele
Ingrediente: 1 kg. mazare verde, 50 gr. unt, 0,5 dl ulei, 12 felii
piine, 2 oua, 1 ceasca lapte, 1 lingurita zahar, sare, verdeata
tocata marunt
Preparare: Mazarea se fierbe si cind este gata se scurge bine de
apa, se opareste cu untul fierbinte si se presara verdeata. In timp
ce fierbe mazarea, se prepara friganelele astfel: feliile de piine
curatate de coaja se inmoaie in lapte, se trec prin ouale batute
si se prajesc in uleiul incins. Friganelele se servesc cu mazarea
calda, de obicei cite doua de persoana
Mincare de morcovi
Ingrediente: 600 g morcovi, 3 lingur ulei, 1 lingurita zahar, 1
pahar smintina, 1 lingura faina, 1 pahar apa, sare
Preparare: Morcovii, curatati si spalati, se taie in felioare rotunde,
late de un centimetru. Se dau prin faina si se prajesc usor la foc
mic. Se punezaharul intr-o cratita, se caramelizeaza si se stinge
apoi cu apa. Se toarna peste morcovi, se mai adauga sare si se lasa
sa fiarba acoperit la foc mic pina cind morcovii sint aproape gata.
Se adauga smintina si se da la cuptor 15-20 minute.
Mincarica de mazare
Ingrediente: 500 g mazare, 50 ml ulei, o legatura ceapa verde, 2
cepe uscate potrivite, un morcov, 3 cartofi, 3-4 rosii, marar verde,
sare, piper.
Preparare: Se caleste in ulei incins ceapa tocata marunt impreuna
cu morcovul taiat rondele. Se adauga mazarea si se acopera cu apa.
Se lasa sa fiarba 15 min. Se curata cartofii de coaja, se taie in
bucati mari si se adauga peste mazare. Cind cartofii si morcovii
sunt fierti se pun rosiile decojite, taiate marunt, sare, piper
dupa gust si se mai lasa sa fiarba 10 min. La final se adauga marar
tocat marunt.
Oua scotiene cu cartofi pure
Ingrediente: 800 gr. cartofi, sare, 4 oua, 2 felii de panie de toast,
120 ml lapte, o ceapa, o lingura de ulei, verdeturi( patrunjel,
marar etc), 400 gr. carne tocata de porc, piper, ulei pt. prajit,
2 linguri unt, boia dulce
Preparare: Cartofii se curata, se spala, se taie in sfert si se
pun in ceva apa sarata la fiert cam 20 minute. Ouale se fierb si
ele tari si se racesc. Painea se rupe in bucatele si se inmoaie
cu 4 linguri de lapte. Se curata ceapa, se taie marunt si se pun
sa se prajeasca in uleiul incins si se adauga verdeturile care le-ati
ales. Carnea, cu painea, ceapa cu verdeturile, se sareaza, pipereaza
si se framanta ca un aluat. Se pune o parte intr-o tavita, apoi
ouale curatate intregi, se acopera cu restul de carne si se pune
la cuptor la foc tare si se lasa pana carnea e patrunsa bine. Cartofii
se storc de apa, se pune laptele care a mai ramas, sare, unt si
boia si se piseaza toate impreuna.
Paste cu ciuperci
Ingrediente: 250 g paste, 400 g ciuperci champignon, 2 morcovi,
4 catei usturoi, 50 ml vin alb, ulei de masline, patrunjel, sare,
piper, parmezan sau cascaval ras
Preparare: Se taie marunt usturoiul, se dau pe razatoare cei 2 morcovi
si se calesc in tigaia in care s-a incins in prealabil uleiul de
masline. Se adauga ciupercile taiate in cuburi si se pune un capac,
asteptind sa lase apa ciupercile. Se adauga vinul, sarea si piperul
dupa gust si se acopera din nou cu capacul lasind asa cca. 10 minute.
Se amesteca din cind in cind. Dupa cele 10 minute se ia capacul
si se lasa inca putin pe foc pentru a pierde aspectul lichid si
a capata consistenta unui sos. Cind este aproape gata se adauga
patrunjelul tocat marunt. Intre timp s-a pus la fiert o oala cu
apa in care s-a adaugat putina sare. Cind fierbe in clocot, se pun
pastele si se lasa la fiert timp de 9-10 minute amestecindu-se din
cind in cind. Cind este gata se strecoara si se pune peste sosul
deja preparat, amestecind bine.
Piperchi
Ingrediente: 3 buc. ardei capia rosii, 3 buc. ardei grasi, 3 gogosari,
2 cepe rosii, 6 catei usturoi, 6 rosii, 6 oua, 100 ml ulei, 10 gr.
sare, piper, curry, foi dafin, un ardei iute (sa fie iute tare!),
100 gr. branza telemea de oaie, un pahar de iaurt (de prefetinta
chisleag), o legatura patrunjel si una de telina
Preparare: Se caleste ceapa si usturoiul taiate marunt in 75 ml
ulei condimentat cu curry intr-o tigaie wok (sau un vas de tuci
cu capac). Cand incep sa se rumenasca se adauga ardeii taiati felii
subtiri, piperul, rosiile decojite si taiate cubulete si se lasa
sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute, amestecandu-se din cand
in cand. In acest timp se pregateste separat o omleta din 6 oua,
50 gr. de branza si un pahar de iaurt (chisleag). Se amesteca in
permanenta in omleta sa nu prinda crusta si se stinge focul imediat
ce incepe sa se prinda. Dupa expirarea celor 35 de minute se amesteca
compozitia din tigaia wok cu omleta, se sareaza dupa gust si se
adauga patrunjelul si telina verde. Se amesteca si se stinge focul
lasandu-se tigaia wok cu capacul pe ea inca 10 minte. Se serveste
cu branza rasa deasupra.
Pizza vegetariana
Ingrediente: 600 g faina, 300 g apa calda, 50 g drojdie, 1 lingurita
margarina, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina mica, cimbru, 2 cutii pasta
de rosii, 100 g masline, 1 cutie ciuperci, sare, piper
Preparare: Se amesteca faina cu drojdia, apoi se adauga apa calda,
margarina si 1 lingurita de sare. Se face un aluat care se lasa
sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina. Ceapa, morcovul si
telina se curata, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga cimbru,
piper si pasta de rosii. Pentru a se inmuia sosul se adauga putina
apa. Se lasa sa se raceasca, spoi se intinde peste aluatul crescut.
Se orneza cu masline taiate feliute si ciuperci. Se da la cuptor
30-40 minute.
Placinta provensala
Ingrediente: 200 g faina, 100 g unt, 1 pahar apa, un varf sare,
500 g dovlecei, 2 rosii, 2 cepe, 3 oua, 200 g smantana, 100 g cascaval
ras, 1 pahar cu lapte, ulei, sare, piper.
Preparare: Se amesteca bine, cu un mixer sau cu mana, faina cu untul
si putina sare. Se adauga treptat apa si se framanta bine. Se lasa
o jumatate de ora sa se odihneasca, dupa care se întinde o
foaie. Se asaza apoi foaia într-o tava pentru tarte si se
coace la cuptor 10 minute. Separat, se taie ceapa marunt si se caleste
în ulei împreuna cu dovleceii taiati cubulete. Se condimenteaza,
dupa care se adauga rosiile taiate cubulete si se mai lasa pe foc
5 minute. Peste aluatul copt si racit se pun legumele calite si
un amestec de oua, smantana, cascaval si lapte. Se rumeneste la
cuptor cca 20 de minute.
Quiche
Ingrediente: 200g margarina, 1 pahar de smintina, 350 faina, mustar,
cascaval, oua, ciuperci, ceapa, praz, broccoli si alte vegetale
(dupa gust).
Preparare: Se pun toate ingredientele impreuna si se amesteca cu
mixerul pina se face un aluat. Aluatul astfel obtinut se intinde
intr-o tava intr-un strat subtire. Se rade cascavalul si se presara
peste aluat. Intr-o farfurie se bat citeva oua (in functie de marimea
tavii) se adauga sare, piper dupa gust. In omleta obtinuta putem
pune broccoli, ceapa, praz, dovlecei, ciuperci etc. in functie de
ce fel de quiche vrei sa faci. Amestecul obtinut se toarna peste
aluat si totul se baga in cuptor cam 30 de minute. Se poate servi
rece sau cald cu sau fara smintina.
Rosii umplute cu franzela
Ingrediente: 2 kg rosii, miez de paine, verdeata, sare, piper, un
catel de usturoi, untdelemn, pesmet
Preparare: Se aleg rosii frumoase, se taie in doua si se scot semintele.
Se sareaza si se aseaza intr-o tava unsa cu untdelemn. Deoparte
se toaca o bucata de miez de paine cu 2 rosii curatate de pielita
si fara samburi, putina verdeata, sare, piper si un catel de usturoi.
Se umplu jumatatile de rosii, se presara pesmet, se stropesc cu
putin untdelemn si se dau la cuptor.
Salata mexicana de cartofi
Ingrediente: 500 gr cartofi, 150 ml lapte, 1 ceapa, cimbru, vegeta,
usturoi granulat, otet (dupa preferinta), chili
Preparare: Se fierb cartofii, se piseaza si se adauga laptele pentru
a deveni o compozitie fina, ceapa tocata marunt, iar apoi se adauga
condimentele. Se serveste ca garnitura sau ca salata simpla.
Sarmale din varza cu orez
Ingrediente: o varza mica dulce sau acra, 1 pahar orez, 1 morcov,
2 cepe mari, 2 lingurite verdeata tocata, sare, piper, 1 lingura bulion,
litru bors, 3-4 linguri ulei Preparare: Ceapa tocata marunt se inabusa
in ulei pina se inmoaie. Se adauga orezul ales si spalat, morcovul
ras pe razatoarea de zarzavat si se lasa sa se prajeasca putin. Se
adauga bulionul, 2 linguri de apa, sarea si piperul. Se lasa la foc
amestecind cu lingura pina scade bine zeama. Se ia de la foc, se adauga
verdeata tocata si se fac sarmale cu foi de varza dulce sau acra.
Varza dulce se opareste, iar cea acra se spala. Daca se prepara cu
varza dulce, dupa ce au fost asezate sarmalele intr-o cratita, se
toarna bors cit sa le acopere. In cazul in care se fac cu varza acra,
se adauga o lingura de bulion si apa. Se lasa sa fiarba la foc mic
20 minute, apoi se dau la cuptor sa scada bine. Se servesc calde.
Sarmale in foi de vita cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 cana de orez, 1/2 kg de ceapa, 1 cutie cu ciuperci,
frunze de vita, vegeta
Preparare: Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca in ulei.
Cand este aurie ceapa, se pun si ciupercile taiate si spalate foarte
bine. Se lasa putin sa-si ia gustul cepei si se adauga vegeta si
apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pana se umfla orezul
si apoi se stinge focul. Dupa ce compozitia s-a mai racit putin,
se infasoara sarmalutele in frunza de vita carora li s-a taiat cotorul.
Peste ele, se toarna un sos facut din apa, bors si bulion. Daca
sint prea slabe, se adauga si ulei. Se servesc cu smantana si maliguta
Scoici cu ciuperci
Ingrediente: 50 g unt; 2 cepe nu prea mari; 150 g ciuperci; 2 rosii;
o capatana de usturoi; 1/2 lingurita praf de ardei dulce (paprika);
250 g scoici fierte; o lingura de patrunjel taiat marunt; zeama
de lamaie; sare; piper
Preparare: Se taie ceapa "pestisori" si de rumeneste in
unt. Ciupercile se curata, se se taie in felii subtiri si de adauga
peste ceapa (se rumenesc cateva minute). Intre timp se curata rosiile
de coaja, se curata de seminte, se taie in bucatele mici. Se adauga
rosiile peste amestecul de ceapa si ciuperci. Se adauga sare, piper,
praful de ardei si usturoiul presat. Se lasa amestecul sa fiarba
incet, la foc mic, timp de 10 minute. Se adauga scoicile fierte
si se lasa 2-3 minute sa fiarba impreuna cu amestecul pregatit ca
mai sus. Inainte de a se servi, se adauga patrunjelul si picaturi
de zeama de lamaie. Se serveste cu franzela.
Scutecele
Foi: 500 g faina, 3 linguri ulei, putina sare, o ceasca de apa calduta,
sirop pentru foi, nuci tocate
sau
Foi: 500 gr faina,1 lingura otet ,1 pahar cu apa fierbinte, ulei,
sare, 1-2 oua.
Sirop: 800 gr miere de albine sau zahar, vanilie sau zahar vanilat,
putina apa, nuci sau alune macinate (cca 1 kg)
Preparare: Se face un aluat din faina, ulei, sare, apa (sau varianta
a doua de ingrediente). Se framinta bine, apoi se bate de masa pina
prezinta goluri in sectiune. Se lasa 15 minute acoperit cu un servet.
Se intind foi subtiri. Se lasa sa se zvinte, apoi se taie in forme
rotunde de marimea unei farfurii. Se coace fiecare foaie pe o tava,
direct pe foc, pe o parte si pe alta. Se prepara un sirop usor legat
si aromatizat cu apa de flori. Se asaza una peste alta foile stropite
bine cu sirop si presarare cu nuci. Se taie in felii.
Spaghetti cu ciuperci
Ingrediente: 500g spaghete (sau taitei lati) , 100g unt (margarina),
200g parmezan ras, 300g ciuperci (din cutie)
Preparare: Spaghetele se prepara in mod obisnuit. Dupa ce s-au scurs,
se pun la foc mic si se adauga untul. Dupa topire se adauga parmezanul
ras si ciupercile taiate. Se amesteca tot timpul. Mincarea este
gata dupa citeva minute de la adaugarea ciupercilor. Se serveste
calda
Sufleu de legume variate
Ingrediente: 1 buc. morcov, 1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica,
o mina pastai de fasole verde, 2 buc. cartofi, 6-7 buchetele de
conopida, 1 lingura faina, 100 gr. unt, 1 ceasca lapte, 4 oua, 100
gr. cascaval, sare, piper
Preparare: Legumele bine fierte se paseaza obtinindu-se un pireu
care se amesteca cu sosul alb (preparat din lapte, faina si unt),
cu cele 4 galbenusuri, batind bine, apoi cu cascavalul ras si albusurile
batute spuma. Se pune intr-un vas uns cu unt, se presara deasupra
cascaval ras su bucatele de unt si se da la cuptor pentru 20-30
minute sa se rumeneasca.
Tortilla cu legume
Ingrediente: 1 buc. ardei gras rosu, 1 buc. ceapa, 3 linguri ulei,
300 gr. cartofi fierti in coaja, 1 buc. rosie, 125 gr. mazare congelata,
2 linguri patrunjel tocat, o lingurita frunze de cimbru, sare, 8
oua, 100 ml lapte, 1/2 lingurita praf de curry, 1/2 lingurita boia,
piper, nucsoara
Preparare: Se spala, se curata si se taie mic ardeiul gras. Se curata
ceapa, se toaca si se caleste. Se adauga ardeiul gras si se calesc
impreuna. Se decojesc cartofii, se taie felii. Se spala, se curata
si se taie cuburi rosiile. Ambele se adauga la ardeiul gras, impreuna
cu mazarea si se condimenteaza cu patrunjel, cimbru si sare. Se
prajesc putin si se asaza intr-o forma de sufleu unsa. Cuptorul
se incinge la 180 de grade. Ouale se bat cu lapte, curry, boia,
sare, piper si nucsoara. Amestecul de cartofi si legume se acopera
cu ou si se coace cca. 35 min. Se scoate si se taie bucati.
Tortillia
Ingrediente: 500 gr. cartofi, 200 ml de ulei, 5 oua, o ceapa mare,
sare, piper
Preparare: Se taie cartofii pai, se tamponeaza cu un prosop curat
si se pun la fiert in uleiul fierbinte, cu foc mic, in vas acoperit.
Cind se pot sfarima cu furculita, se iau la o parte, se scot din
grasime si se lasa sa se raceasca. Intre timp, se toaca ceapa, se
caleste si se pune peste cartofi. Se bat ouale, se adauga peste
aceste ingrediente, se potriveste de sare si piper. Se pune putina
grasime intr-o tava larga, se lasa sa se infierbinte, se pune compozitia
si se da tava la cuptor. Cind preparatul este gata pe jumatate,
se intoarce cu ajutorul unei spatule de lemn si se da pe cit posibil
forma rotunda. Se prajeste pe ambele parti si se asaza pe platou
taiate cuburi potrivite si infipte intr-o scobitoare.
Varza la cuptor
Ingrediente: o varza mare sau doua mai mici, 100 g cascaval, 1 pahar
smintina, 25 g unt, sare
Preparare: Se fierbe varza taiata in sferturi, in apa clocotita
cu sare, se scurge si se taie felii. Intr-o cratita unsa cu unt,
se pune un strat de varza si se presara cu cascaval; se procedeaza
in acest mod pina cind se pune toata varza. Peste ultimul strat
se toarna smintina si se pune la cuptor.
Vinete portugheze
Ingrediente: 3-4 vinete frumoase, 150 ml ulei, 1 lingura unt, 150
gr. brinza telemea, 2 buc. ceapa, 500 gr. rosii, 2 linguri faina,
2-3 catei de usturoi, o lingurita zahar, o foaie dafin, cimbru,
o lingura pesmet, sare, piper.
Preparare: Vinetele se spala si se taie felii groase de 1 cm, se
presara cu sare si se pun la scurs prin presare, lasindu-le sa stea
circa 30 min. Separat, se infierbinta uleiul in care se prajesc
cepele taiate marunt, se adauga rosiile decojite si taiate felii,
usturoiul taiat, frunza de dafin, cimbrul, zaharul, sarea si piperul.
Se fierbe inabusit circa 30 min., pina cind sosul se ingroasa indeajuns.
Vinetele se dau prin faina si se prajesc usor in ulei pe ambele
parti. Dupa ce se raceste, sosul se trece printr-o sita. Intr-un
vas de Jena se pun citeva felii subtiri de brinza peste care se
pun felii de vinete; se mai toarna putin sos, apoi din nou se pun
felii de brinza, vinete si sos pina se termina totul. Peste ultimul
strat de sos se presara brinza rasa amestecata cu pesmet. Se stropeste
cu unt si se da la cuptor la foc iute.
|