BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

 

Bors de fasole uscata
Ingrediente: 300 g fasole uscata, 1 morcov, 1 pastirnac, 1 patrunjel, 3 cepe, patrunjel verde, sare, 1 litru bors
Preparare: Fasolea se spala si se pune la muiat din ajun. A doua zi se pune la fiert cu apa rece. Dupa ce a dat primul clocot se arunca apa in care a fiert si se inlocuieste cu alta apa fierbinte. Se pune din nou la fiert pina ce plesneste pielita. Se adauga sarea, zarzavatul taiat in fire subtiri si ceapa taiata marunt. Borsul se adauga numai dupa ce fasolea a fiert pe deplin. Se mai lasa sa dea un clocot. Se serveste cu leustean si patrunjel verde tocat marunt.

 

Bors de legume
Ingrediente: 1,5 l apa, 1 l bors, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 pastirnac, 1 ceapa, 2 cartofi, citeva frunze de varza, putina fasole verde, 150 g mazare verde, 1 dovlecel mic, 3-4 buchetele conopida, 1 ardei gras, 3 rosii, 100 g unt, 2 galbenusuri, 2-3 linguri smintina, leustean, sare, piper
Preparare: Se curata zarzavatul si se taie fideluta cubulete, la fel ca ceapa. Se incinge uleiul si se caleste morcovul si ceapa, apoi se pun si celelalte zarzavaturi si se inabusa bine. Se toarna o ceasca de apa calda si se fierbe inabusit. Se sareaza, se pipereaza si cind zarzavaturile sint aproape fierte se adauga rosiile decojite si taiate marunt. Se mai da intr-un clocot si se adauga borsul fiert si strecurat. Se pune leusteanul taiat marunt si dupa ce a dat un clocot se trage deoparte oala si se drege borsul cu galbenusurile batute cu smintina. Se serveste cu saleuri de chimen.

Bors de loboda cu smantana
Ingrediente: 2 legaturi loboda, o lingurita orez, 2 linguri smintina, 1/4 l bors, sare, marar verde, leustean
Preparare: Se curata loboda, se spala si se fierbe o data cu orezul, in apa cu sare. Cind este aproape gata, se adauga borsul, leusteanul si mararul tocat. Se drege cu smintina

Bors de miel
Ingrediente: 750 g carne miel, 2 l apa, 1 litru bors, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina, 1 lingura orez, 1 lingurita leustean tocat, 1 ou, sare, smintina
Preparare: Se taie carnea in bucati, se pune la fiert cu apa si se spumeaza. Se adauga sarea, morcovul, telina, ceapa si patrunjelul taiat in patru. Se lasa sa fiarba incet, acoperit, pina cind este gata carnea. Se scot bucatile de carne peste care se strecoara zeama. Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba pina cind orezul creste. Se adauga leusteanul tocat. Se drege cu un ou sau cu citeva linguri de smintina

Ciorba ardeleneasca de salata
Ingrediente: 4-5 salate frumoase, 4-5 catei de usturoi, o felie slanina afumata, 2-3 linguri otet, 1 1/2 l lapte dulce fiert, 2 oua, 3-4 linguri smintina, o legatura marar verde
Preparare: Salata se spala foarte bine si se oparesete in apa clocotita 5-10 minute. Se scoate cu sita, se scurge foarte bine si se lasa la racit. In acest timp, se taie marunt slaninuta si usturoiul si se pun la prajit in oala intr-o lingura de ulei. Salata racita se taie foarte marunt si se adauga peste usturoi si slanina. Se adauga imediat otetul lasind sa se caleasca putin si salata. Se adauga 4-5 cani de apa si laptele si se lasa sa dea un clocot. Se ia de pe foc, se adauga mararul tocat fin si se drege cu ouale batute cu smintina. Otetul trebuie adaugat inaintea laptelui in cantitatea necesara pentru a nu se taia ciorba.

Ciorba de burta
Ingrediente: 4 l de apa, 1 kg de burta, un picior de vitel sau vaca, zarzavat de supa, doua foi de dafin, 10 boabe de piper, un morcov, un patrunjel si o ceapa intreaga, 2 linguri de otet, doua galbenusuri, smintina, hrean,
sare si mujdei de usturoi.
Preparare: Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina ramin albe, burta si piciorul. Se pun la fiert in apa cu sare, cu un morcov, cu un patrunjel si o ceapa intreaga, foile de dafin, boabele de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit.
Se scoate burta si dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei mai grosi, de asemenea si carnea de la picior. Se pun intr-o oala, se strecoara zeama in care a fiert si se lasa sa mai dea in citeva clocote. Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o jumatate de lamiie) si se amesteca incet cu zeama din oala. Se gusta de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc. Se rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri separate la masa, alaturi de un alt bol cu smintina, la indemina comesenilor, pentru a-si drege ciorba dupa gust.

Ciorba de burta
Ingrediente: 2 kg de burta de vaca, 3 litri de apa, 1 kg de picioare de vaca, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 100 g telina, 50 g usturoi, 2 g piper negru boabe, 500 g iaurt sau smantana, 3 oua, 50 g faina, 100 ml otet, 100 ml ulei sau untura, sare
Preparare: Burta si picioarele de vaca se curata de pielite si tendoane, se spala bine, se oparesc, apoi se spala din nou cu apa rece si se asaza intr-o oala. Picioarele se sparg punandu-le la fundul vasului, iar burta se ruleaza si se aranjeaza peste picioare. Se completeaza oala cu apa si se pune la fiert cu sare. Se spumeaza in timpul fierberii. Cand burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina si ceapa curatate, spalate si taiate jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt si piperul. Cand burta si picioarele au fiert se scot si se racesc. Burta se taie in felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege ti se taie la fel, apoi se introduc in oala cu supa, care a fost strecurata si se continua fierberea pana da un clocot. Din galbenusurile batute, iaurtul sau smantana si faina cu putina zeama se pregateste sosul pentru dres si se introduce in oala. Se potriveste gustul cu sare si acreala.

Ciorba de crenvursti cu iaurt
Ingrediente: 250 g crenvursti, 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde si marar, 1 lingura faina, ½ cutie iaurt, sare
Preparare: Se taie crenvurstii in bucati de 1 cm si se fierb cu ½ l apa intr-o craticioara acoperita. Separat, se fierbe cu 1 ½ l apa, ceapa verde taiata marunt. Se potriveste de sare. Se adauga faina desfacuta cu putina apa rece, crenvurstii fierti si se mai da in clocot 10 minute. Se adauga ciorba in farfurii, peste iaurt si patrunjel si marar tocat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Ingrediente: 400 g de fasole boabe, o ceapa, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 2 foi de dafin, 300 g de ciolan afumat, bulion dupa gust, sare, verdeata.
Preparare: Fasolea se alege si se pune la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert, cu sare. Dupa primul clocot, se inlocuieste apa cu alta, clocotita. Intre timp se curata zarzavatul, se spala, se taie bucatele si se pune la fiert cu ciolanul bine spalat si cu foile de dafin. Cand fasolea este aproape fiarta, se scurge de apa si se pune deoparte. Se lasa la foc oala cu ciolanul pana ce acesta este fiert, apoi se adauga fasolea, se pune bulionul, se gusta de sare, mai lasam sa dea un clocot si stingem focul. Carnea de pe ciolan se taie bucatele si se pune in ciorba. Se serveste cu verdeata si smantana.

Ciorba de oase de porc
Ingrediente: oase de porc, 1 morcov, 1 ceapa, 1 telina, 1 pastirnac, frunze de patrunjel si leustean, o cescuta de orez, sare, 1/2 litru zeama de varza
Preparare: Se pun oasele la fiert cu apa rece, se scoate spuma si se fierbe la foc domol ca sa iasa ciorba limpede. Se adauga zarzavatul taiat fidea, sarea si orezul. Cind acestea sint fierte se adauga zeama de varza care a fost fiarta separat si verdeata tocata.

Ciorba de perisoare
Ingrediente: ½ kg de carne de porc, 100 g de orez, patrunjel verde, 1-2 ardei, o ceapa, 2 oua, 3 morcovi, 3 radacini de patrunjel, sare, piper, suc de rosii
Preparare: Carnea se toaca si se adauga ceapa taiata marunt. Orezul se spala bine si se curata de neghina se adauga ouale, verdeata, sare si piperul. Se amesteca bine compozitia. Cu mana uda, se formeaza perisoare care se tavalesc prin faina. Se pun in oala ardeii, morcovii si radacinile de patrunjel curatati, spalati si tocati. Se adauga apa si se lasa zarzavatul sa se fiarba. Cand apa a inceput sa clocoteasca, se pun perisoarele si se fierb vreo 30 de minute. Se adauga apoi suc de rosii, se mai da intr-un clocot si servim patrunjel verde tocat.

Ciorba de perisoare
Ingrediente: 2 l de apa, 1 l de bors, zarzavat de supa (un morcov, un patrunjel
si o ceapa), verdeata, 3 rosii, sare, un galbenus, doua linguri de smintina.
Perisoare: 500 g carne cu os, o felie de piine, doua linguri de orez, o ceapa, un ou, sare, piper.
Preparare: Se pune la fiert intr-o oala cu apa, un morcov, un patrunjel si o ceapa, toate taiate marunt si osul care ramine de la carne. Se lasa sa fiarba bine. Se toarna borsul fiert separat si strecurat. Se adauga verdeata taiata fin, rosiile carora li s-au scos semintele si sare. Se lasa sa dea citeva clocote. Se face o tocatura de carne, cu miezul de la o felie de piine muiat si stros bine. Se adauga orezul, ceapa tocata fin, un ou, sare, piper. Se fac perisoare mici cu mina uda si se pun la fiert in ciorba. Inainte de a se servi, se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smintina.

Ciorba de perisoare
Ingrediente: 3 cepe de marime mijlocie, 2 morcovi, 1 telina, 2 ardei grasi, 2-3 cartofi, 3-4 rosii mari, 2 oua, 1/2 kg carne amestec (porc si vita), 3/4 litri bors, 1 pahar smintina, 2 legaturi verdeata, sare, piper, 3 linguri ulei
Preparare: Ceapa taiata marunt, morcovul si telina trecute prin razatoare, ardeii taiati feliute se calesc cu 3 linguri ulei si cu un praf de sare citeva minute. Se umple cu apa si se fierbe pina se inmoaie legumele. Se adauga cartofii taiati in cubulete mici. Cind sunt aproape fierti se pun rosiile decojite si trecute prin razatoare. Se prepara amestecul pentru perisoare: carnea tocata se amesteca cu 1 ceapa mare trecuta prin razatoare, o legatura de patrunjel tocata marunt, un ou, sare si piper. Se fac perisoare potrivite la marime care se pun in ciorba. Se lasa pe foc pina sunt fierte. Se adauga borsul, se drege ciorba cu un ou si smintina, se pune o legatura de patrunjel taiata marunt. Se potriveste

Ciorba de potroace
Ingrediente: 500 g carne cu oase de curcan, gaina, rata sau gisca, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mijlocie, o lingura de orez, 1/2 l zeama de varza, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt, sare, leustean.
Ingrediente: Carnea taiata bucati se pune la fiert in 3 l apa rece cu un virf de lingurita de sare. Cind clocoteste , se adauga zarzavatul ras prin razatoare cu gauri mari, sau taiat in forma de chibrit, si ceapa taiata marunt. Cind toate sint aproape fierte, se pune orezul, amestecind bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei; se fierbe 20 minute. Ciorba se acreste cu zeama de varza sau, in lipsa, cu bors, cu zeama sau sare de lamiie, sau cu otet. Se fierbe cu zeama de varza sau cu borsul citeva minute. Cu zeama de lamie se acreste numai dupa ce s-a luat de pe foc, ca sa nu se distruga vitaminele. Se drege pentru aroma, se adauga leustean verde sau uscat.

Ciorba de pui
Ingrediente: 1 1/2 l de apa, 1 l de bors, un pui mijlociu, zarzavat de supa, verdeata, cozi de ceapa verde, doua rosii, un morcov, o radacina de patrunjel,
o ceapa, trei linguri de orez, un galbenus, doua linguri de smintina, sare.
Preparare: Intr-o oala cu apa se pune la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt. Cind zarzavatul incepe sa fiarba, se pune puiul taiat in
bucati, precum si labele, capul, pipota si ficatul. Se pune sare. Se ia spuma. Se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiat fin si rosiile taiate bucati si fara seminte. Inainte de a se servi se drege in castron cu un galbenus si cu doua linguri de smintina.

Ciorba de salata cu omleta
Ingrediente: 1 ½ l apa, 4 salate (potrivite ca marime) cu miez tare, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa, o lingurita faina, verdeata tocata, 4 linguri smintina, otet sau zeama de lamiie (dupa gust), sare
Preparare: Se prepara o omleta din 4 oua si 4 linguri lapte, prajita in 2 lingurite unt sau ulei, sare. Zarzavaturile curatate si spalate se dau pe razatoarea de zarzavat si se pun la fiert cu apa 20 minute. Se strecoara inlaturindu-se zarzavatul si in zeama se adauga salata bine spalata si taiata suvite late, faina amestecata cu smintina. Se lasa sa fiarba 10 minute apoi se adauga sare, otet sau zeama de lamiie si verdeata tocata. Se serveste cu omleta taiata ca taiteii

Ciorba de verdeturi
Ingrediente: 2 l apa, 1 l bors, o farfurie adinca plina cu verdeturi, 3 linguri de orez, o bucatica de zahar, sare, un galbenus, doua linguri de smintina.
Preparare: Se pun la fiert intr-o oala cu apa frunze de loboda, frunze de sfecla, cozi de ceapa verde, marar, patrunjel si leustean dupa gust, taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat si strecurat, sarea, zaharul si orezul ales si spalat. Se lasa sa fiarba. Se serveste dreasa cu cu galbenus si smintina.

Ciorba greceasca cu orez
Ingrediente: 500-600 gr. carne de vaca, 1 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica, 2 linguri de orez, 1 ou, zeama de la o lamiie, sare, patrunjel verde tocat, 2 l apa
Preparare: Carnea taiata in bucati se pune la fiert cu apa rece. Dupa primele clocote, se ia spuma si se adauga ceapa si zarzavaturile intregi, curatate si spalate. Dupa ce a fiert, zarzavatul se scoate si se adauga orezul spalat. Cind orezul este fiert, se potriveste ciorba de sare, se trage oala de pe foc si se drege cu un ou batut si zeama de lamiie. Cind se serveste se pune patrunjelul verde tocat

Ciorba taraneasca
Ingrediente: 3 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, o ceapa, un morcov, un patrunjel, 1/2 telina, o mina de fasole tucara, 1/4 de varza mica,
doi cartofi, doua rosii, marar, patrunjel, leustean, sare
Preparare: Se taie carnea in bucati potrivite si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Cind incepe sa fiarba se spumuieste de 2-3 ori. Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul taiat marunt, fasolea tucara taiata bucati si, mai la urma, varza,
cartofii si rosiile sau o lingura de bulion de rosii. Se lasa sa fiarba cit trebuie, fara sa se sfarme zarzavatul. Separat se fierbe un litru de bors si se strecoara in oala
in care fierbe zarzavatul. Se adauga frunze de leustean sau de tarhon, de patrunjel si de marar. Se gusta de sare, se potriveste de acru, mai adaugind la
nevoie sare de lamiie dizolvata separat in apa. Se mai lasa sa dea in citeva clocote.

Ciorbita de vacuta
Ingrediente: 1/4 kg carne de vacuta, 1 conopida mica, 1 ceapa mica, 2 morcovi mici, 1 patrunjel mic, 1 ardei verde mic, 1 lingura otet, 3 linguri bulion, sare, vegeta, piper alb, tarhon, leustean, 2 catei usturoi
Preparare: Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2 lingura vegeta. Cand este aproape gata, se adauga ceapa taiata in 6, morcovii si patrunjelul rasi, ardeiul taiat felii subtiri. Peste 10 minute se pune si conopida, si peste 5 minute otetul si bulionul. La sfarsit, se adauga piperul, sare daca mai e nevoie, frunza de leustean, tarhonul si cei doi catei de usturoi maruntiti. Mod de servire Se poate servi cu iaurt sau smantana, dar e important sa fie fierbinte

Supa concentrata de carne
Ingrediente: 1 kg. carne de vaca, zarzavat de supa, 100 gr. unt, o lingura faina, 3-4 cartofi cartofi, chimen, boia, usturoi, sare, crutoane de piine
Preparare: Din 1/2 kg. de carne si zarzavat se pregateste o supa foarte concentrata care se strecoara. Rasolul va putea fi folosit la pregatirea altei mincari. Cealalta 1/2 kg. de carne se taie in bucatele, care se vor praji usor in unt. Se adauga sare, boia, chimen, un catel de usturoi, iar dupa ce se amesteca totul bine se adauga in supa concentrata. Se lasa sa fiarba totul aproape o ora, adaugindu-se apoi cartofii taiati in cuburi. Se serveste cu crutoane de piine prajita

Supa cu floricele
Ingrediente: 1/2 buc. telina mica, 2 buc. morcovi, 1 buc. ceapa, 1 buc. radacina de pastirnac, carne de vita impanata si un os cu sita sau cu maduva. Pentru taitei: 1 ou, 4 linguri faina, 3-4 picaturi de otet
Preparare: Se fierbe obisnuit o supa. Se strecoara lichidul si se pune in alt vas pe foc mic. Intre timp, se pregateste aluat pentru o foaie de taitei din: 1 ou, 2 linguri cu apa calduta, faina, un virf de cutit de sare si 3-4 picaturi de otet. Se intinde aluatul si se taie in rondele cu un pahar mic (de tuica). Se taie morcovii in fisii subtiri (ca taiteii), lungi de 2 cm. Se iau 1-2 fisii mici de morcovi si se introduc prin mijlocul formelor de aluat. Cind supa clocoteste, se pun dintr-o data toate floricelele, se acopera si dupa 5 minute se inchide focul. Supa se serveste decorata cu patrunjel verde

Supa cu galuste de orez
Ingrediente: 1/2 ceasca de orez, 1 1/2 ceasca de lapte, unt proaspat (cit o nuca), un ou, sare.
Preparare: Se alege si se spala orezul. Se pune la fiert cu laptele si cu unt. Se fierbe mai mult decit orezul cu lapte obisnuit. Se sareaza. Se ia de pe foc si se adauga oul. Cind s-a racit, se ia cu lingurita din pasta si se fac mici cocolosi care se fierb in apa clocotita cu putina sare. Cind sunt gata se soct cu lingura de spumuit, se scurg si se pun in castron. Deasupra se strecoara supa.

Supa cu orez si smintina
Ingrediente: supa de carne de vaca sau de pasare, 4 linguri orez, 6 linguri smintina buna, 6 felii de lamiie, sare
Preparare: Se face o supa de carne si se strecoara. Separat se fierbe orezul in apa sarata. Cind este fiert, se strecoara, se spala cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. Se pun in castron orezul, feliile de lamiie si se toarna supa strecurata fierbinte. Se adauga smintina, amestecind bine.

Supa cu zdrente
Ingrediente: supa de carne de vaca sau pasare; Zdrente: 2 oua, 2-3 linguri faina, sare
Preparare: Se bat ouale spuma cu furculita, se adauga faina putin cite putin si sarea. Se freaca cu lingura pina cind se obtine o pasta groasa ca o smintina. Se pune la foc supa strecurata intr-o oala curata si cind da primul clocot se toarna pasta putin cite putin, cu ajutorul furculitei. Se acopera oala si se lasa sa dea 2-3 clocote.

Supa de carne
Ingrediente: 1 kg si jumatate de carne, 4 l de apa, 2 morcovi mari, 1 radacina de patrunjel, 1/2 radacina de telina, doua cepe, sare.
Preparare: Se pune la foc mic, intr-o oala descoperita, carnea si o bucata buna de os. Ca sa fie supa mai gustoasa, se pune cu apa rece la foc, daca tinem insa sa fie rasolul mai bun, se pune cu apa fierbinte. Fiertul se va face in clocote mici, numai asa va iesi sucul treptat din carne si supa va fi limpede. Cind inceapa sa dea in clocote, se ia spuma cu o lingura cu gauri si se toarna o lingura de apa rece. Spuma rezultata se indeparteaza. Cind supa nu mai are nici o urma de spuma se sterge spuma uscata de pe marginea oalei cu o cirpa umeda si se adauga sare, mai putina decit s-ar cere la gust, deoarece supa scade la fiert si se mai sareaza. Se adauga zarzavatul curatit si spalat. Se pot adauga la supa, impreuna cu zarzavatul si maruntaie de pasare, daca le avem la indemina. Dupa ce se pun toate acestea se acopera oala pentru ca supa sa nu scada prea tare, lasind totusi o mica deschizatura si se fierbe la foc potrivit pina este gata. Trebuie sa fiarba neintrerupt cel putin 3 ore dar numai in clocote mici. Cind este gata, se strecoara si numai atunci i se adauga garnitura cu care dorim s-o servim.

Supa de carne de vita cu galuste
Ingrediente: 3 l apa, 1 kg. carne de vita cu os sau sita, 1 buc. morcov, 1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica, 1 buc. ceapa, 2-3 buc. rosii, citeva boabe de piper, sare, patrunjel verde. Pentru galuste: 1 ou, 2 linguri gris, sare
Preparare: Carnea se spala, se curata de pielite si se pune cu apa rece la fiert, pe foc mic. Cind se ridica spuma, se aduna cu lingura speciala. Se mai toarna o ceasca de apa rece si putina sare, sa se adune toata spuma deasupra si supa sa iasa limpede. Se spumeaza pina cind zeama devine limpede, dupa care se acopera oala cu un capac si se continua fierberea, tot la foc potrivit, cam doua ore. Se adauga apoi zarzavaturile curatate si bine spalate. Cind zarzavaturile sint aproape fierte se adauga rosiile, 3-4 boabe de piper si se continua fierberea. Dupa ce carnea si zarzavatul sint suficient de fierte, se trage oala de pe foc, se lasa sa se limpezeasca supa, apoi se ia o jumatate intr-o cratita in care se vor fierbe galustele. Se pune oul intr-o farfurie adinca, se bate bine cu o furculita, se adauga un praf de sare si se toarna grisul in ploaie amestecind mereu pina se obtine o pasta putin consistenta. Cind supa din cratita clocoteste, se ia cu o lingurita, inmuiata in apa, cite putin din pasta si i se da drumul in supa. Daca galustele se desfac se mai adauga putin gris. Dupa ce au fost puse toate galustele se lasa sa fiarba cca 20 minute. Se incearca daca sint fierte, taind o galusca in doua. Daca in mijloc sint fierte, se scot galustele intr-un castron, se strecoara supa peste ele, se adauga si restul de supa, se presara cu patrunjel verde.

Supa de legume cu ciuperci
Ingrediente: 3 l apa, un morcov, un patrunjel, trei cartofi, o conopida mica,
o mina de mazare verde, o mina de fasole, 3-4 rosii, 200 g de ciuperci, 1/2 lingura de unt, un galbenus, doua linguri de smintina, sare.
Preparare: Se taie ca fideaua morcovul, patrunjelul si cartofii si se pun la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Se adauga urmatoarele legume, dupa anotimp: citeva buchete de conopida, mazare verde, fasole verde taiata bucati, virfuri de sparanghel, rosii (fara coaja si seminte). Intre timp se curata citeva ciuperci, se taie felii si se inabusa in unt. Se adauga in supa cind toate legumele sunt aproape fierte. Se lasa sa mai dea impreuna in citeva clocote. Inainte de a se servi se drege supa cu un galbenus si doua linguri de smintina.

Supa de pasare cu legume
Ingrediente: 1 kg carne de pasare, 3 l apa, 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 telina, 1 ardei gras, 1 ceapa, 5 boabe ienibahar(facultativ), 1 foaie de dafin(facultativ), sare
Preparare: Se pune la foc carnea spalata, impreuna cu apa rece si se lasa oala descoperita pina ce se ridica spuma. Se spumeaza mereu cu lingura speciala de spuma, pina cind s-a ridicat toata spuma. Se adauga zarzavatul, ienibaharul, foaia de dafin si putina sare. Se acopera oala, lasind o foarte mica deschizatura si se lasa sa fiarba la foc mic 3 ore. Cind este gata, se strecoara prin strecuratoarea de supa, intr-o oala curata. Tot timpul supa trebuie sa fiarba in clocote mici, astfel obtinindu-se o supa limpede si gustoasa. Se serveste cu diverse garnituri dupa gust: taitei, galuste de gris, zdrente, orez etc.

Supa de pui calmanta
Ingrediente: un pui, taiat in 8 - 10 bucati, 8 cani de supa de pui, 3 catei de usturoi, o ceapa taiata marunt, 2 morcovi, curatati, taiati marunt, 2 teline taiate, un pachet de paste, 2 lingurite cimbru tocat
Preparare: Se sareaza si se pipereaza carnea de pui. Se caleste cu o lingurita de ulei la foc potrivit timp de 8 - 10 minute. Se pune zeama de pui si se lasa la fiert, la foc mic. Vasul se acopera, dar nu de tot, cu un capac. Se lasa aproximativ 20 de minute, astfel incat puiul sa fie gata. Se dezoseaza puiul fiert si se taie in bucati mici. Zeama se lasa sa se raceasca, se curata de grasimea care s-a ridicat deasupra si se pune din nou la fiert. Se adauga ceapa, morcovul, telina si cimbrul. Se lasa la foc pina se inmoaie legumele, cam 8 minute. Se adauga pastele, patrunjelul si carnea de pui. Se lasa 5 minute, cit sa fiarba pastele. Se sareaza si se pipereaza.

Supa de rosii cu usturoi
Ingrediente: 1 kg si jumatate de rosii, o ceapa, un morcov, un patrunjel,
3 catei de usturoi, o lingura de unt sau de ulei, 200 g orez, o lingurita de zahar,
sare, 2 l zeama de carne.
Preparare: Se ingalbeneste in putin unt o ceapa taiata marunt. Se spala rosii bine coapte, se rup in bucati si se pun impreuna cu ceapa intr-o oala acoperita la foc mic. Cind s-au muiat, se adauga un morcov mic si o bucata de patrunjel, orezul ales si spalat, zeama de carne, sarea, zaharul si usturoiul. Se lasa sa fiarba acoperit trei sferturi de ora, pina ce orezul se face ca o crema. Se trece totul prin sita si se
lasa sa mai dea citeva clocote, amestecind ca sa nu se prinda de fund.

Supa de varza creata
Ingrediente: 1 buc. varza creata, 2 buc. morcovi, 2-3 felii de slanina, ½ kg. de carne de vaca, de preferinta piept, 1 buc. ceapa, 2 cuisoare, sare
Preparare: Se alege o varza creata, se scoate primul rind de frunze, se taie varza in patru, se inlatura cotorul si partea tare din mijloc si se pune in apa clocotita sa fiarba vreo 10 minute. Se scoate, se pune in apa rece si se se scurge bine de apa. Aceasta operatie serveste la scoaterea mirosului prea tare pe care l-ar avea varza in supa. Varza astfel pregatita se asaza pe fundul oalei, iar deasupra se asaza pe rind 2 morcovi curatati si taiati in doua, slanina, carnea, o ceapa in care s-au infipt cuisoarele. Se toarna deasupra 4 litri de apa rece si se sareaza. Trebuie sa fiarba apoximativ 3 ore la foc mic. Se spumeaza din cind in cind. Inainte de a se servi, se scoate din supa carnea si tot zarzavatul, lasindu-se numai varza.

Supa de zarzavat
Ingrediente: un morcov mijlociu, o radacina de patrunjel, un fir de praz, o
jumatate de telina, 3 cartofi, 1/2 lingura de unt sau de ulei, 2 l zeama de carne.
Preparare: Se taie ca taiteii morcovul, patrunjelul, telina si cartofii. Se incinge intr-o cratita untul sau uleiul, se pune tot zarzavatul, afara de cartofi, amestecind cu lingura, pina se moaie, fara sa se rumeneasca. Se toarna apa cit sa acopere zarzavatul, se lasa sa dea in clocot si cind este zarzavatul aproape fiert se adauga si cartofii. Se potriveste de sare. Cind este gata, se toarna deasupra zeama de carne
si se lasa sa mai dea impreuna in clocot.

Supa limpede
Ingrediente: 3 l apa, 300 gr. carne de vaca, 1/2 gaina, 1-2 buc. morcovi, 1 buc. patrunjel, 1 buc. pastirnac, 1 buc. telina, 1 buc. ceapa, sare, patrunjel verde, 1 albus
Preparare: Carnea de vaca si cea de gaina se spala, se taie in bucati si se pun la fiert cu apa rece. Dupa ce carnea a dat in clocot si s-a luat spuma, se adauga zarzavaturile curatate si spalate si sarea. Se continua fierberea cu vasul acoperit, la foc potrivit. Cind carnea este fiarta, se strecoara supa intr-un castron, se lasa sa se raceasca si se inlatura toata grasimea adunata deasupra. Apoi se pune din nou la fiert, iar cind clocoteste se adauga albusul, batindu-se bine cu o furculita; cind acesta se depune la fund, supa ramine frumoasa si limpede. Se strecoara din nou, se mai da un clocot, se presara cu patrunjel verde tocat.

Supa ungureasca
Ingrediente: zeama de la o limba fiarta, ¼ kg resturi de carne fiarta, 1 ceapa, ½ kg cartofi, 1 catel usturoi, 1 lingurita boia de ardei, sare, crutoane
Preparare: Se taie resturile de carne fiarta si se pun in zeama de la limba, impreuna cu ceapa taiata si cu sare. Dupa citeva clocote, se adauga cartofii taiati taitei, usturoiul si boiaua. Cind cartofii sint fierti se serveste supa cu crutoane.

Supa-crema de telina
Ingrediente: 3-4 teline, 2 cepe mici, 3 cartofi, 250 ml lapte, 50 g unt, apa
sau zeama de carne, smintina, sare, o legatura de patrunjel verde.
Preparare: Se curata telina si ceapa, se spala si se pun la fiert, fie in apa, fie in
zeama de carne. Se lasa sa fiarba 30 de minute, dupa care se adauga cartofii, curatati si spalati. Cind legumele au fiert, se strecoara supa in alt vas, se trec legumele prin sita, se subtiaza cu laptele si cu zeama in care au fiert, se sareaza, se adauga untul si se lasa sa fiarba, pe foc potrivit, pina se ingroase supa. Cind este gata, se serveste cu smintina si cu patrunjel verde tocat. Se poate servi si cu crutoane din piine, prajite in unt.

 

 


 

 

Borsuri, supe si ciorbe:

Bors de fasole uscata
Bors de legume
Bors de loboda cu smantana
Bors de miel
Ciorba ardeleneasca de salata
Ciorba de burta
Ciorba de burta
Ciorba de crenvursti cu iaurt
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Ciorba de oase de porc
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
Ciorba de potroace
Ciorba de pui
Ciorba de salata cu omleta
Ciorba de verdeturi
Ciorba greceasca cu orez
Ciorba taraneasca
Ciorbita de vacuta
Supa concentrata de carne
Supa cu floricele
Supa cu galuste de orez
Supa cu orez si smintina
Supa cu zdrente
Supa de carne
Supa de carne de vita cu galuste
Supa de legume cu ciuperci
Supa de pasare cu legume
Supa de pui calmanta
Supa de rosii cu usturoi
Supa de varza creata
Supa de zarzavat
Supa limpede
Supa ungureasca
Supa-crema de telina