Bors de fasole uscata
Ingrediente: 300 g fasole uscata, 1 morcov, 1 pastirnac, 1 patrunjel,
3 cepe, patrunjel verde, sare, 1 litru bors
Preparare: Fasolea se spala si se pune la muiat din ajun. A doua
zi se pune la fiert cu apa rece. Dupa ce a dat primul clocot se
arunca apa in care a fiert si se inlocuieste cu alta apa fierbinte.
Se pune din nou la fiert pina ce plesneste pielita. Se adauga sarea,
zarzavatul taiat in fire subtiri si ceapa taiata marunt. Borsul
se adauga numai dupa ce fasolea a fiert pe deplin. Se mai lasa sa
dea un clocot. Se serveste cu leustean si patrunjel verde tocat
marunt.
Bors de legume
Ingrediente: 1,5 l apa, 1 l bors, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel,
1 pastirnac, 1 ceapa, 2 cartofi, citeva frunze de varza, putina
fasole verde, 150 g mazare verde, 1 dovlecel mic, 3-4 buchetele
conopida, 1 ardei gras, 3 rosii, 100 g unt, 2 galbenusuri, 2-3 linguri
smintina, leustean, sare, piper
Preparare: Se curata zarzavatul si se taie fideluta cubulete, la
fel ca ceapa. Se incinge uleiul si se caleste morcovul si ceapa,
apoi se pun si celelalte zarzavaturi si se inabusa bine. Se toarna
o ceasca de apa calda si se fierbe inabusit. Se sareaza, se pipereaza
si cind zarzavaturile sint aproape fierte se adauga rosiile decojite
si taiate marunt. Se mai da intr-un clocot si se adauga borsul fiert
si strecurat. Se pune leusteanul taiat marunt si dupa ce a dat un
clocot se trage deoparte oala si se drege borsul cu galbenusurile
batute cu smintina. Se serveste cu saleuri de chimen.
Bors de loboda cu smantana
Ingrediente: 2 legaturi loboda, o lingurita orez, 2 linguri smintina,
1/4 l bors, sare, marar verde, leustean
Preparare: Se curata loboda, se spala si se fierbe o data cu orezul,
in apa cu sare. Cind este aproape gata, se adauga borsul, leusteanul
si mararul tocat. Se drege cu smintina
Bors de miel
Ingrediente: 750 g carne miel, 2 l apa, 1 litru bors, 1 ceapa, 1
morcov, 1 patrunjel, 1 telina, 1 lingura orez, 1 lingurita leustean
tocat, 1 ou, sare, smintina
Preparare: Se taie carnea in bucati, se pune la fiert cu apa si
se spumeaza. Se adauga sarea, morcovul, telina, ceapa si patrunjelul
taiat in patru. Se lasa sa fiarba incet, acoperit, pina cind este
gata carnea. Se scot bucatile de carne peste care se strecoara zeama.
Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba pina cind orezul
creste. Se adauga leusteanul tocat. Se drege cu un ou sau cu citeva
linguri de smintina
Ciorba ardeleneasca de salata
Ingrediente: 4-5 salate frumoase, 4-5 catei de usturoi, o felie
slanina afumata, 2-3 linguri otet, 1 1/2 l lapte dulce fiert, 2
oua, 3-4 linguri smintina, o legatura marar verde
Preparare: Salata se spala foarte bine si se oparesete in apa clocotita
5-10 minute. Se scoate cu sita, se scurge foarte bine si se lasa
la racit. In acest timp, se taie marunt slaninuta si usturoiul si
se pun la prajit in oala intr-o lingura de ulei. Salata racita se
taie foarte marunt si se adauga peste usturoi si slanina. Se adauga
imediat otetul lasind sa se caleasca putin si salata. Se adauga
4-5 cani de apa si laptele si se lasa sa dea un clocot. Se ia de
pe foc, se adauga mararul tocat fin si se drege cu ouale batute
cu smintina. Otetul trebuie adaugat inaintea laptelui in cantitatea
necesara pentru a nu se taia ciorba.
Ciorba de burta
Ingrediente: 4 l de apa, 1 kg de burta, un picior de vitel sau vaca,
zarzavat de supa, doua foi de dafin, 10 boabe de piper, un morcov,
un patrunjel si o ceapa intreaga, 2 linguri de otet, doua galbenusuri,
smintina, hrean,
sare si mujdei de usturoi.
Preparare: Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina
ramin albe, burta si piciorul. Se pun la fiert in apa cu sare, cu
un morcov, cu un patrunjel si o ceapa intreaga, foile de dafin,
boabele de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit.
Se scoate burta si dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei
mai grosi, de asemenea si carnea de la picior. Se pun intr-o oala,
se strecoara zeama in care a fiert si se lasa sa mai dea in citeva
clocote. Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o
jumatate de lamiie) si se amesteca incet cu zeama din oala. Se gusta
de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc. Se
rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri separate
la masa, alaturi de un alt bol cu smintina, la indemina comesenilor,
pentru a-si drege ciorba dupa gust.
Ciorba de burta
Ingrediente: 2 kg de burta de vaca, 3 litri de apa, 1 kg de picioare
de vaca, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 100 g telina, 50 g usturoi,
2 g piper negru boabe, 500 g iaurt sau smantana, 3 oua, 50 g faina,
100 ml otet, 100 ml ulei sau untura, sare
Preparare: Burta si picioarele de vaca se curata de pielite si tendoane,
se spala bine, se oparesc, apoi se spala din nou cu apa rece si
se asaza intr-o oala. Picioarele se sparg punandu-le la fundul vasului,
iar burta se ruleaza si se aranjeaza peste picioare. Se completeaza
oala cu apa si se pune la fiert cu sare. Se spumeaza in timpul fierberii.
Cand burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina si ceapa
curatate, spalate si taiate jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul
curatat si taiat marunt si piperul. Cand burta si picioarele au
fiert se scot si se racesc. Burta se taie in felii lungi de 4-5
cm, iar carnea de pe picioare se alege ti se taie la fel, apoi se
introduc in oala cu supa, care a fost strecurata si se continua
fierberea pana da un clocot. Din galbenusurile batute, iaurtul sau
smantana si faina cu putina zeama se pregateste sosul pentru dres
si se introduce in oala. Se potriveste gustul cu sare si acreala.
Ciorba de crenvursti cu iaurt
Ingrediente: 250 g crenvursti, 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura
patrunjel verde si marar, 1 lingura faina, ½ cutie iaurt,
sare
Preparare: Se taie crenvurstii in bucati de 1 cm si se fierb cu
½ l apa intr-o craticioara acoperita. Separat, se fierbe
cu 1 ½ l apa, ceapa verde taiata marunt. Se potriveste de
sare. Se adauga faina desfacuta cu putina apa rece, crenvurstii
fierti si se mai da in clocot 10 minute. Se adauga ciorba in farfurii,
peste iaurt si patrunjel si marar tocat
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Ingrediente: 400 g de fasole boabe, o ceapa, 2 morcovi, 2 radacini
de patrunjel, 2 foi de dafin, 300 g de ciolan afumat, bulion dupa
gust, sare, verdeata.
Preparare: Fasolea se alege si se pune la inmuiat cu o seara inainte.
A doua zi se schimba apa si se pune la fiert, cu sare. Dupa primul
clocot, se inlocuieste apa cu alta, clocotita. Intre timp se curata
zarzavatul, se spala, se taie bucatele si se pune la fiert cu ciolanul
bine spalat si cu foile de dafin. Cand fasolea este aproape fiarta,
se scurge de apa si se pune deoparte. Se lasa la foc oala cu ciolanul
pana ce acesta este fiert, apoi se adauga fasolea, se pune bulionul,
se gusta de sare, mai lasam sa dea un clocot si stingem focul. Carnea
de pe ciolan se taie bucatele si se pune in ciorba. Se serveste
cu verdeata si smantana.
Ciorba de oase de porc
Ingrediente: oase de porc, 1 morcov, 1 ceapa, 1 telina, 1 pastirnac,
frunze de patrunjel si leustean, o cescuta de orez, sare, 1/2 litru
zeama de varza
Preparare: Se pun oasele la fiert cu apa rece, se scoate spuma si
se fierbe la foc domol ca sa iasa ciorba limpede. Se adauga zarzavatul
taiat fidea, sarea si orezul. Cind acestea sint fierte se adauga
zeama de varza care a fost fiarta separat si verdeata tocata.
Ciorba de perisoare
Ingrediente: ½ kg de carne de porc, 100 g de orez, patrunjel
verde, 1-2 ardei, o ceapa, 2 oua, 3 morcovi, 3 radacini de patrunjel,
sare, piper, suc de rosii
Preparare: Carnea se toaca si se adauga ceapa taiata marunt. Orezul
se spala bine si se curata de neghina se adauga ouale, verdeata,
sare si piperul. Se amesteca bine compozitia. Cu mana uda, se formeaza
perisoare care se tavalesc prin faina. Se pun in oala ardeii, morcovii
si radacinile de patrunjel curatati, spalati si tocati. Se adauga
apa si se lasa zarzavatul sa se fiarba. Cand apa a inceput sa clocoteasca,
se pun perisoarele si se fierb vreo 30 de minute. Se adauga apoi
suc de rosii, se mai da intr-un clocot si servim patrunjel verde
tocat.
Ciorba de perisoare
Ingrediente: 2 l de apa, 1 l de bors, zarzavat de supa (un morcov,
un patrunjel
si o ceapa), verdeata, 3 rosii, sare, un galbenus, doua linguri
de smintina.
Perisoare: 500 g carne cu os, o felie de piine, doua linguri de
orez, o ceapa, un ou, sare, piper.
Preparare: Se pune la fiert intr-o oala cu apa, un morcov, un patrunjel
si o ceapa, toate taiate marunt si osul care ramine de la carne.
Se lasa sa fiarba bine. Se toarna borsul fiert separat si strecurat.
Se adauga verdeata taiata fin, rosiile carora li s-au scos semintele
si sare. Se lasa sa dea citeva clocote. Se face o tocatura de carne,
cu miezul de la o felie de piine muiat si stros bine. Se adauga
orezul, ceapa tocata fin, un ou, sare, piper. Se fac perisoare mici
cu mina uda si se pun la fiert in ciorba. Inainte de a se servi,
se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smintina.
Ciorba de perisoare
Ingrediente: 3 cepe de marime mijlocie, 2 morcovi, 1 telina, 2 ardei
grasi, 2-3 cartofi, 3-4 rosii mari, 2 oua, 1/2 kg carne amestec
(porc si vita), 3/4 litri bors, 1 pahar smintina, 2 legaturi verdeata,
sare, piper, 3 linguri ulei
Preparare: Ceapa taiata marunt, morcovul si telina trecute prin
razatoare, ardeii taiati feliute se calesc cu 3 linguri ulei si
cu un praf de sare citeva minute. Se umple cu apa si se fierbe pina
se inmoaie legumele. Se adauga cartofii taiati in cubulete mici.
Cind sunt aproape fierti se pun rosiile decojite si trecute prin
razatoare. Se prepara amestecul pentru perisoare: carnea tocata
se amesteca cu 1 ceapa mare trecuta prin razatoare, o legatura de
patrunjel tocata marunt, un ou, sare si piper. Se fac perisoare
potrivite la marime care se pun in ciorba. Se lasa pe foc pina sunt
fierte. Se adauga borsul, se drege ciorba cu un ou si smintina,
se pune o legatura de patrunjel taiata marunt. Se potriveste
Ciorba de potroace
Ingrediente: 500 g carne cu oase de curcan, gaina, rata sau gisca,
200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mijlocie, o
lingura de orez, 1/2 l zeama de varza, un galbenus, 100 ml smantana
sau iaurt, sare, leustean.
Ingrediente: Carnea taiata bucati se pune la fiert in 3 l apa rece
cu un virf de lingurita de sare. Cind clocoteste , se adauga zarzavatul
ras prin razatoare cu gauri mari, sau taiat in forma de chibrit,
si ceapa taiata marunt. Cind toate sint aproape fierte, se pune
orezul, amestecind bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei; se
fierbe 20 minute. Ciorba se acreste cu zeama de varza sau, in lipsa,
cu bors, cu zeama sau sare de lamiie, sau cu otet. Se fierbe cu
zeama de varza sau cu borsul citeva minute. Cu zeama de lamie se
acreste numai dupa ce s-a luat de pe foc, ca sa nu se distruga vitaminele.
Se drege pentru aroma, se adauga leustean verde sau uscat.
Ciorba de pui
Ingrediente: 1 1/2 l de apa, 1 l de bors, un pui mijlociu, zarzavat
de supa, verdeata, cozi de ceapa verde, doua rosii, un morcov, o
radacina de patrunjel,
o ceapa, trei linguri de orez, un galbenus, doua linguri de smintina,
sare.
Preparare: Intr-o oala cu apa se pune la fiert un morcov, o radacina
de patrunjel si o ceapa taiata marunt. Cind zarzavatul incepe sa
fiarba, se pune puiul taiat in
bucati, precum si labele, capul, pipota si ficatul. Se pune sare.
Se ia spuma. Se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat
si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiat fin
si rosiile taiate bucati si fara seminte. Inainte de a se servi
se drege in castron cu un galbenus si cu doua linguri de smintina.
Ciorba de salata cu omleta
Ingrediente: 1 ½ l apa, 4 salate (potrivite ca marime) cu
miez tare, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa,
o lingurita faina, verdeata tocata, 4 linguri smintina, otet sau
zeama de lamiie (dupa gust), sare
Preparare: Se prepara o omleta din 4 oua si 4 linguri lapte, prajita
in 2 lingurite unt sau ulei, sare. Zarzavaturile curatate si spalate
se dau pe razatoarea de zarzavat si se pun la fiert cu apa 20 minute.
Se strecoara inlaturindu-se zarzavatul si in zeama se adauga salata
bine spalata si taiata suvite late, faina amestecata cu smintina.
Se lasa sa fiarba 10 minute apoi se adauga sare, otet sau zeama
de lamiie si verdeata tocata. Se serveste cu omleta taiata ca taiteii
Ciorba de verdeturi
Ingrediente: 2 l apa, 1 l bors, o farfurie adinca plina cu verdeturi,
3 linguri de orez, o bucatica de zahar, sare, un galbenus, doua
linguri de smintina.
Preparare: Se pun la fiert intr-o oala cu apa frunze de loboda,
frunze de sfecla, cozi de ceapa verde, marar, patrunjel si leustean
dupa gust, taiate marunt. Se adauga borsul fiert separat si strecurat,
sarea, zaharul si orezul ales si spalat. Se lasa sa fiarba. Se serveste
dreasa cu cu galbenus si smintina.
Ciorba greceasca cu orez
Ingrediente: 500-600 gr. carne de vaca, 1 buc. ceapa, 1 buc. morcov,
1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica, 2 linguri de orez, 1 ou, zeama
de la o lamiie, sare, patrunjel verde tocat, 2 l apa
Preparare: Carnea taiata in bucati se pune la fiert cu apa rece.
Dupa primele clocote, se ia spuma si se adauga ceapa si zarzavaturile
intregi, curatate si spalate. Dupa ce a fiert, zarzavatul se scoate
si se adauga orezul spalat. Cind orezul este fiert, se potriveste
ciorba de sare, se trage oala de pe foc si se drege cu un ou batut
si zeama de lamiie. Cind se serveste se pune patrunjelul verde tocat
Ciorba taraneasca
Ingrediente: 3 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, o ceapa, un morcov,
un patrunjel, 1/2 telina, o mina de fasole tucara, 1/4 de varza mica,
doi cartofi, doua rosii, marar, patrunjel, leustean, sare
Preparare: Se taie carnea in bucati potrivite si se pune la fiert
intr-o oala cu apa. Cind incepe sa fiarba se spumuieste de 2-3 ori.
Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul taiat marunt, fasolea
tucara taiata bucati si, mai la urma, varza,
cartofii si rosiile sau o lingura de bulion de rosii. Se lasa sa fiarba
cit trebuie, fara sa se sfarme zarzavatul. Separat se fierbe un litru
de bors si se strecoara in oala
in care fierbe zarzavatul. Se adauga frunze de leustean sau de tarhon,
de patrunjel si de marar. Se gusta de sare, se potriveste de acru,
mai adaugind la
nevoie sare de lamiie dizolvata separat in apa. Se mai lasa sa dea
in citeva clocote.
Ciorbita de vacuta
Ingrediente: 1/4 kg carne de vacuta, 1 conopida mica, 1 ceapa mica,
2 morcovi mici, 1 patrunjel mic, 1 ardei verde mic, 1 lingura otet,
3 linguri bulion, sare, vegeta, piper alb, tarhon, leustean, 2 catei
usturoi
Preparare: Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2
lingura vegeta. Cand este aproape gata, se adauga ceapa taiata in
6, morcovii si patrunjelul rasi, ardeiul taiat felii subtiri. Peste
10 minute se pune si conopida, si peste 5 minute otetul si bulionul.
La sfarsit, se adauga piperul, sare daca mai e nevoie, frunza de
leustean, tarhonul si cei doi catei de usturoi maruntiti. Mod de
servire Se poate servi cu iaurt sau smantana, dar e important sa
fie fierbinte
Supa concentrata de carne
Ingrediente: 1 kg. carne de vaca, zarzavat de supa, 100 gr. unt,
o lingura faina, 3-4 cartofi cartofi, chimen, boia, usturoi, sare,
crutoane de piine
Preparare: Din 1/2 kg. de carne si zarzavat se pregateste o supa
foarte concentrata care se strecoara. Rasolul va putea fi folosit
la pregatirea altei mincari. Cealalta 1/2 kg. de carne se taie in
bucatele, care se vor praji usor in unt. Se adauga sare, boia, chimen,
un catel de usturoi, iar dupa ce se amesteca totul bine se adauga
in supa concentrata. Se lasa sa fiarba totul aproape o ora, adaugindu-se
apoi cartofii taiati in cuburi. Se serveste cu crutoane de piine
prajita
Supa cu floricele
Ingrediente: 1/2 buc. telina mica, 2 buc. morcovi, 1 buc. ceapa,
1 buc. radacina de pastirnac, carne de vita impanata si un os cu
sita sau cu maduva. Pentru taitei: 1 ou, 4 linguri faina, 3-4 picaturi
de otet
Preparare: Se fierbe obisnuit o supa. Se strecoara lichidul si se
pune in alt vas pe foc mic. Intre timp, se pregateste aluat pentru
o foaie de taitei din: 1 ou, 2 linguri cu apa calduta, faina, un
virf de cutit de sare si 3-4 picaturi de otet. Se intinde aluatul
si se taie in rondele cu un pahar mic (de tuica). Se taie morcovii
in fisii subtiri (ca taiteii), lungi de 2 cm. Se iau 1-2 fisii mici
de morcovi si se introduc prin mijlocul formelor de aluat. Cind
supa clocoteste, se pun dintr-o data toate floricelele, se acopera
si dupa 5 minute se inchide focul. Supa se serveste decorata cu
patrunjel verde
Supa cu galuste de orez
Ingrediente: 1/2 ceasca de orez, 1 1/2 ceasca de lapte, unt proaspat
(cit o nuca), un ou, sare.
Preparare: Se alege si se spala orezul. Se pune la fiert cu laptele
si cu unt. Se fierbe mai mult decit orezul cu lapte obisnuit. Se
sareaza. Se ia de pe foc si se adauga oul. Cind s-a racit, se ia
cu lingurita din pasta si se fac mici cocolosi care se fierb in
apa clocotita cu putina sare. Cind sunt gata se soct cu lingura
de spumuit, se scurg si se pun in castron. Deasupra se strecoara
supa.
Supa cu orez si smintina
Ingrediente: supa de carne de vaca sau de pasare, 4 linguri orez,
6 linguri smintina buna, 6 felii de lamiie, sare
Preparare: Se face o supa de carne si se strecoara. Separat se fierbe
orezul in apa sarata. Cind este fiert, se strecoara, se spala cu
apa rece si se lasa sa se scurga bine. Se pun in castron orezul,
feliile de lamiie si se toarna supa strecurata fierbinte. Se adauga
smintina, amestecind bine.
Supa cu zdrente
Ingrediente: supa de carne de vaca sau pasare; Zdrente: 2 oua, 2-3
linguri faina, sare
Preparare: Se bat ouale spuma cu furculita, se adauga faina putin
cite putin si sarea. Se freaca cu lingura pina cind se obtine o
pasta groasa ca o smintina. Se pune la foc supa strecurata intr-o
oala curata si cind da primul clocot se toarna pasta putin cite
putin, cu ajutorul furculitei. Se acopera oala si se lasa sa dea
2-3 clocote.
Supa de carne
Ingrediente: 1 kg si jumatate de carne, 4 l de apa, 2 morcovi mari,
1 radacina de patrunjel, 1/2 radacina de telina, doua cepe, sare.
Preparare: Se pune la foc mic, intr-o oala descoperita, carnea si
o bucata buna de os. Ca sa fie supa mai gustoasa, se pune cu apa
rece la foc, daca tinem insa sa fie rasolul mai bun, se pune cu
apa fierbinte. Fiertul se va face in clocote mici, numai asa va
iesi sucul treptat din carne si supa va fi limpede. Cind inceapa
sa dea in clocote, se ia spuma cu o lingura cu gauri si se toarna
o lingura de apa rece. Spuma rezultata se indeparteaza. Cind supa
nu mai are nici o urma de spuma se sterge spuma uscata de pe marginea
oalei cu o cirpa umeda si se adauga sare, mai putina decit s-ar
cere la gust, deoarece supa scade la fiert si se mai sareaza. Se
adauga zarzavatul curatit si spalat. Se pot adauga la supa, impreuna
cu zarzavatul si maruntaie de pasare, daca le avem la indemina.
Dupa ce se pun toate acestea se acopera oala pentru ca supa sa nu
scada prea tare, lasind totusi o mica deschizatura si se fierbe
la foc potrivit pina este gata. Trebuie sa fiarba neintrerupt cel
putin 3 ore dar numai in clocote mici. Cind este gata, se strecoara
si numai atunci i se adauga garnitura cu care dorim s-o servim.
Supa de carne de vita cu galuste
Ingrediente: 3 l apa, 1 kg. carne de vita cu os sau sita, 1 buc.
morcov, 1 buc. patrunjel, 1 buc. telina mica, 1 buc. ceapa, 2-3
buc. rosii, citeva boabe de piper, sare, patrunjel verde. Pentru
galuste: 1 ou, 2 linguri gris, sare
Preparare: Carnea se spala, se curata de pielite si se pune cu apa
rece la fiert, pe foc mic. Cind se ridica spuma, se aduna cu lingura
speciala. Se mai toarna o ceasca de apa rece si putina sare, sa
se adune toata spuma deasupra si supa sa iasa limpede. Se spumeaza
pina cind zeama devine limpede, dupa care se acopera oala cu un
capac si se continua fierberea, tot la foc potrivit, cam doua ore.
Se adauga apoi zarzavaturile curatate si bine spalate. Cind zarzavaturile
sint aproape fierte se adauga rosiile, 3-4 boabe de piper si se
continua fierberea. Dupa ce carnea si zarzavatul sint suficient
de fierte, se trage oala de pe foc, se lasa sa se limpezeasca supa,
apoi se ia o jumatate intr-o cratita in care se vor fierbe galustele.
Se pune oul intr-o farfurie adinca, se bate bine cu o furculita,
se adauga un praf de sare si se toarna grisul in ploaie amestecind
mereu pina se obtine o pasta putin consistenta. Cind supa din cratita
clocoteste, se ia cu o lingurita, inmuiata in apa, cite putin din
pasta si i se da drumul in supa. Daca galustele se desfac se mai
adauga putin gris. Dupa ce au fost puse toate galustele se lasa
sa fiarba cca 20 minute. Se incearca daca sint fierte, taind o galusca
in doua. Daca in mijloc sint fierte, se scot galustele intr-un castron,
se strecoara supa peste ele, se adauga si restul de supa, se presara
cu patrunjel verde.
Supa de legume cu ciuperci
Ingrediente: 3 l apa, un morcov, un patrunjel, trei cartofi, o conopida
mica,
o mina de mazare verde, o mina de fasole, 3-4 rosii, 200 g de ciuperci,
1/2 lingura de unt, un galbenus, doua linguri de smintina, sare.
Preparare: Se taie ca fideaua morcovul, patrunjelul si cartofii
si se pun la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Se adauga
urmatoarele legume, dupa anotimp: citeva buchete de conopida, mazare
verde, fasole verde taiata bucati, virfuri de sparanghel, rosii
(fara coaja si seminte). Intre timp se curata citeva ciuperci, se
taie felii si se inabusa in unt. Se adauga in supa cind toate legumele
sunt aproape fierte. Se lasa sa mai dea impreuna in citeva clocote.
Inainte de a se servi se drege supa cu un galbenus si doua linguri
de smintina.
Supa de pasare cu legume
Ingrediente: 1 kg carne de pasare, 3 l apa, 2 morcovi, 1 patrunjel,
1 telina, 1 ardei gras, 1 ceapa, 5 boabe ienibahar(facultativ),
1 foaie de dafin(facultativ), sare
Preparare: Se pune la foc carnea spalata, impreuna cu apa rece si
se lasa oala descoperita pina ce se ridica spuma. Se spumeaza mereu
cu lingura speciala de spuma, pina cind s-a ridicat toata spuma.
Se adauga zarzavatul, ienibaharul, foaia de dafin si putina sare.
Se acopera oala, lasind o foarte mica deschizatura si se lasa sa
fiarba la foc mic 3 ore. Cind este gata, se strecoara prin strecuratoarea
de supa, intr-o oala curata. Tot timpul supa trebuie sa fiarba in
clocote mici, astfel obtinindu-se o supa limpede si gustoasa. Se
serveste cu diverse garnituri dupa gust: taitei, galuste de gris,
zdrente, orez etc.
Supa de pui calmanta
Ingrediente: un pui, taiat in 8 - 10 bucati, 8 cani de supa de pui,
3 catei de usturoi, o ceapa taiata marunt, 2 morcovi, curatati,
taiati marunt, 2 teline taiate, un pachet de paste, 2 lingurite
cimbru tocat
Preparare: Se sareaza si se pipereaza carnea de pui. Se caleste
cu o lingurita de ulei la foc potrivit timp de 8 - 10 minute. Se
pune zeama de pui si se lasa la fiert, la foc mic. Vasul se acopera,
dar nu de tot, cu un capac. Se lasa aproximativ 20 de minute, astfel
incat puiul sa fie gata. Se dezoseaza puiul fiert si se taie in
bucati mici. Zeama se lasa sa se raceasca, se curata de grasimea
care s-a ridicat deasupra si se pune din nou la fiert. Se adauga
ceapa, morcovul, telina si cimbrul. Se lasa la foc pina se inmoaie
legumele, cam 8 minute. Se adauga pastele, patrunjelul si carnea
de pui. Se lasa 5 minute, cit sa fiarba pastele. Se sareaza si se
pipereaza.
Supa de rosii cu usturoi
Ingrediente: 1 kg si jumatate de rosii, o ceapa, un morcov, un patrunjel,
3 catei de usturoi, o lingura de unt sau de ulei, 200 g orez, o
lingurita de zahar,
sare, 2 l zeama de carne.
Preparare: Se ingalbeneste in putin unt o ceapa taiata marunt. Se
spala rosii bine coapte, se rup in bucati si se pun impreuna cu
ceapa intr-o oala acoperita la foc mic. Cind s-au muiat, se adauga
un morcov mic si o bucata de patrunjel, orezul ales si spalat, zeama
de carne, sarea, zaharul si usturoiul. Se lasa sa fiarba acoperit
trei sferturi de ora, pina ce orezul se face ca o crema. Se trece
totul prin sita si se
lasa sa mai dea citeva clocote, amestecind ca sa nu se prinda de
fund.
Supa de varza creata
Ingrediente: 1 buc. varza creata, 2 buc. morcovi, 2-3 felii de slanina,
½ kg. de carne de vaca, de preferinta piept, 1 buc. ceapa,
2 cuisoare, sare
Preparare: Se alege o varza creata, se scoate primul rind de frunze,
se taie varza in patru, se inlatura cotorul si partea tare din mijloc
si se pune in apa clocotita sa fiarba vreo 10 minute. Se scoate,
se pune in apa rece si se se scurge bine de apa. Aceasta operatie
serveste la scoaterea mirosului prea tare pe care l-ar avea varza
in supa. Varza astfel pregatita se asaza pe fundul oalei, iar deasupra
se asaza pe rind 2 morcovi curatati si taiati in doua, slanina,
carnea, o ceapa in care s-au infipt cuisoarele. Se toarna deasupra
4 litri de apa rece si se sareaza. Trebuie sa fiarba apoximativ
3 ore la foc mic. Se spumeaza din cind in cind. Inainte de a se
servi, se scoate din supa carnea si tot zarzavatul, lasindu-se numai
varza.
Supa de zarzavat
Ingrediente: un morcov mijlociu, o radacina de patrunjel, un fir
de praz, o
jumatate de telina, 3 cartofi, 1/2 lingura de unt sau de ulei, 2
l zeama de carne.
Preparare: Se taie ca taiteii morcovul, patrunjelul, telina si cartofii.
Se incinge intr-o cratita untul sau uleiul, se pune tot zarzavatul,
afara de cartofi, amestecind cu lingura, pina se moaie, fara sa
se rumeneasca. Se toarna apa cit sa acopere zarzavatul, se lasa
sa dea in clocot si cind este zarzavatul aproape fiert se adauga
si cartofii. Se potriveste de sare. Cind este gata, se toarna deasupra
zeama de carne
si se lasa sa mai dea impreuna in clocot.
Supa limpede
Ingrediente: 3 l apa, 300 gr. carne de vaca, 1/2 gaina, 1-2 buc.
morcovi, 1 buc. patrunjel, 1 buc. pastirnac, 1 buc. telina, 1 buc.
ceapa, sare, patrunjel verde, 1 albus
Preparare: Carnea de vaca si cea de gaina se spala, se taie in bucati
si se pun la fiert cu apa rece. Dupa ce carnea a dat in clocot si
s-a luat spuma, se adauga zarzavaturile curatate si spalate si sarea.
Se continua fierberea cu vasul acoperit, la foc potrivit. Cind carnea
este fiarta, se strecoara supa intr-un castron, se lasa sa se raceasca
si se inlatura toata grasimea adunata deasupra. Apoi se pune din
nou la fiert, iar cind clocoteste se adauga albusul, batindu-se
bine cu o furculita; cind acesta se depune la fund, supa ramine
frumoasa si limpede. Se strecoara din nou, se mai da un clocot,
se presara cu patrunjel verde tocat.
Supa ungureasca
Ingrediente: zeama de la o limba fiarta, ¼ kg resturi de
carne fiarta, 1 ceapa, ½ kg cartofi, 1 catel usturoi, 1 lingurita
boia de ardei, sare, crutoane
Preparare: Se taie resturile de carne fiarta si se pun in zeama
de la limba, impreuna cu ceapa taiata si cu sare. Dupa citeva clocote,
se adauga cartofii taiati taitei, usturoiul si boiaua. Cind cartofii
sint fierti se serveste supa cu crutoane.
Supa-crema de telina
Ingrediente: 3-4 teline, 2 cepe mici, 3 cartofi, 250 ml lapte, 50
g unt, apa
sau zeama de carne, smintina, sare, o legatura de patrunjel verde.
Preparare: Se curata telina si ceapa, se spala si se pun la fiert,
fie in apa, fie in
zeama de carne. Se lasa sa fiarba 30 de minute, dupa care se adauga
cartofii, curatati si spalati. Cind legumele au fiert, se strecoara
supa in alt vas, se trec legumele prin sita, se subtiaza cu laptele
si cu zeama in care au fiert, se sareaza, se adauga untul si se lasa
sa fiarba, pe foc potrivit, pina se ingroase supa. Cind este gata,
se serveste cu smintina si cu patrunjel verde tocat. Se poate servi
si cu crutoane din piine, prajite in unt.
|