Budinca de branza
Luam 400 gr branza, 4 galbenuse, 4 linguri de faina, amestecam,
batem albusul spuma si il adaugam. Punem in forma unsa si tapetata
cu faina, se fierbe in baie de aburi 3/4 ora.
Budinca de cartofi
300 gr cartofi fierti si rasi,125 gr unt, 4 oua, 4 linguri zahar,
coaje de lamaie, marmelada. Frecam zaharul, untul, cartofii si ouale,
punem albusul batut spuma. Despartim compozitia in doua. Punem in
forma un strat, apoi punem la mijloc marmelada si acoperim cu restul
si dam la cuptor.
Budinca de ciresi
Luam 1 kg ciresi bune, le scoatem samburii si le lasam sa stea
o ora cu 2 linguri de zahar pisat. Intr-un castron pentru budinca
frecam 200 gr zahar pisat cu 200 gr unt proaspat, apoi punem ouale,
numai galbenusele, unul cate unul frecand mereu. Adaugam 1 pahar
pesmet, vanilie, stoarcem ciresele, le amestecam si pe ele, apoi
punem albusele batute. Ungem o forma cu unt proaspat, presaram pesmet,
punem compozitia si dam la cuptor pentru o ora. Rasturnam budinca
si o dam la masa cu sirop de visine sau smeura amestecat cu siropul
ramas de la ciresi
Budinca de orez
1 kg lapte dulce se fierbe cu o litra orez pana se ingroase (camamaliguta)
cu un foc domol, apoi se da deoparte sa se raceasca o lingura de
unt topit se freaca pana se albeste. Se pune un pahar de o litra
cu zahar si 5 galbenusuri de oua si toate se freaca. Albusurile
de oua se bate pana se face o spuma tare ca zapada. Apoi se amesteca
untul frecat cu orezul si cu galbenusurile frecate se adauga si
albusurile cele batute amestecandu-se bine. Formele se ung cu unt
si tapetate cu pesmet turnandu-se copozitia si se pune la cutor.
Se tine o ora cu un foc domol si potrivit.
Budinca de visine
Curatim de samburi si codite 1/2 kg visine, curatim in apa fiarta
150 gr migdale pe care le pisa, 1 pahar zahar, 150 gr unt, se freaca,
apoi se pun 8 galbenuse si zaharul pisat, amestecam 20 minute. Punem
migdalele, 1 lingurita scortisoara, 1 pahar pesmet, visinile si
apoi spuma de la 6 oua. Amestecam usor. Ungem o forma, presaram
zahar si punem pasta sa se coaca o ora.
Buturuga
150 gr zahar, 1 lingura faina, 9 oua, 80 gr nuci, se freaca galbenusurile
bine cu zaharul (pudra) 1/2 ora adaugam albusurile batute spuma,
apoi nucile si faina amestecand usor. Se toarna intr-o tava unsa
si tapetata cu hartie si se coace la un foc potrivit. Cand s-a copto
rasturnam pe un servet umed si o rulam imediat. Aceasta se umple
cu crema urmatoare: 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 2 pachete vanilie,
2 pahare de apa cu lapte, o lingurita faina si amestecam cu totul
pe foc continuu ca sa nu se taie pana se ingroase, o luam de pe
foc, o lasam sa se racceasca cand amestecam 200 gr unt pe care l-am
frecat spuma. Desfacem ruloul, ungem peste tot cu crema avand grija
sa oprim din crema ceva mai mult de jumatate pentru ornat pe deasupra.
In crema oprita punem 2 batoane socolata muiata si sirop, ungem
cu aceasta crema tot ruloul, apoi tragem cu furculita dungi deasupra
ca sa imitam buturugele de lemn.
Cartofi de ciocolata
Se ia rest de cozonaci, se framanta si se amesteca cu sirop sau
lapte cu vanilie pana avem o pasta groasa. Dupa batoane de ciocolata
rasa sau cacao, rom dupa gust, apoi se da forma cartofului, se tavaleste
prin ciocolata rasa si se fac pe deasupra ochiuri cu alune sau migdale
curatite si se serveste la masa.
Cartofi de socolata
3 galbenuse rascoapte, 1/4 migdale, 1 galbenus crud, 1/4 zahar
pisat, 150 gr socolata rasa, o cescuta rom. Oparim si curatam de
coaje migdalele, le amestecam cu galbenusele date prin sita cu cel
crud cu zaharul si cu socolata rasa, punand si o cescuta de rom.
Din pasta facuta formama cartofi pe care ii tavalim prin socolata
granulata si in fiecare infingem cate o migdala si ii dm la masa.
Cenusareasa
4 pahare faina se framanta cu 250 gr unt sau 200 gr grasime,apoi
4 linguri (sau chiar mai mult) smantana si 1 pahar zahar pudra,
vanilie si putin bicarbonat dizolvat in o lingura rom sau alcool
si 30 nuci date prin masina. Impartit i trei foi si coapte separat.
Crema: frisca batuta (sau smantana nu prea acra) cu zahar vanilat
se pune intre foi si deasupra
Checs cu albusuri
Se bat 7 albusuri, se adauga 180 gr zahar, se bate mai departe70
gr unt otpit la marginea masinei ca sa nu fie fierbinte si 180 gr
faina vanilie. Se pune in albusul batut toate astea plus nuci taiate
fin, stafide unsa forma de checs tapetat cu faina, cuptor potrivit.
Checs de marmelada
400 gr marmelada se freaca cu o ceasca de lapte dulce caldut tot
cate putin ca la maioneza se adauga 25 linguri rase faina, o lingurita
rasa 30 gr unt topit la marginea masinei si 3 linguri nuca bucatele
data prin zahar ars, se toarna in tava unsa data cu faina la foc
domol
Cornulete
4 cani faina, 1 cana lapte (smantana) in care se pune drojdie si
o
cana untura solida. Se pune faina pe planseta, se pune untura sugandu-se
laptele cu drojdia. La sfarsit se tavalesc cornuletele prin zahar.
Cornulete
33 linguri faina (400 gr), 2 linguri smantana, 200 gr untura, 2
linguri
de zahar. Separat facem maiaua din 1/2 ceasca lapte, 40 gr drojdie,
o lingurita zahar, o lingura faina. Imediat ce a crescut turnam
in compozitia de mai sus, framantam, facem foaia si taiem cornulete.
Crema
de rahat
500 gr rahat, 3 galbenuse de ou, 1 pahar coaje de lamaie,200 gr
unt. Se pune la fiert in baie de aburi rahatul pana se dizolva si
se fraca pana se face ca un serbet bine legat. Se pune treptat cate
un ou aoi coaja de lamaie si cate foarte putin rom. Separat se freaca
untul spuma si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se poate adauga
15 nuci prajite. Se poate umple blat de nuci.
Crema de zahar ars
1 kg lapte dulce, 7-8 oua intregi, 1 pahar de zahar in lapte s i
1 pahar de zahar ars cu care se tapeteaza cratita cand este ferbinte
si se lasa sa se raceasca. Se opreste un ou care se freaca cu o
lingurita de faina si se amesteca cu celelalte oua si se pune in
laptele caldut, se amesteca bine si se rastoarna in cratita tapetata
si se fierbe in baie de aburi o ora. Se da la rece si se rastoarna
in farfurie.
Crema in cesti
Pentru 10-12 cesti trebuie 1 litru lapte pe care il fierbem cu
1/4 kg zahar vanilat. La o parte batem 8 galbenuse cu 4 albusuri
si cand laptele e mai caldut il turnam peste oua amestecand mere.
Trecem compozitia prin sita si umplem cestile cu crema, le punem
pe o tava la cuptor. Punem in tava apa fierbinte sa cuprinda cestile
pe trei sferturi. Punem un capac pe ele si la un foc sa nu faca
clocote mari le fierbem 20 minute, apoi incercam cu un pai. Dupa
ce le-am scos din cuptor, le lasam sa stea cateva minute in apa
lor, apoi le dam la rece.
Dolos tort
8 oua intregi, 200 gr zahar, 400 gr faina. Se freaca galbenusele
spuma
cu zaharul, se adauga albusele spuma odata cu faina. Se coc pe fundul
unei tave tapetate cu faina si grasime. Apo ise aseaza un blat si
unul de crema iar pe cel de deasupra se pune zahar ars.
Douchesse
125 gr nuci, 125 gr zahar pudra, 6 galbuse, 25 gr unt, 50 gr faina.
Se bat albusele spuma, apoi se adauga nucile date prin masina, zaharul,
faina si untul dizolvat se amesteca toate cu albusele si se intinde
comnpozitia intr-o tava tapetata cu grasime si faina nu prea graosa.
Se coace la un foc potrivit, cand s-au rumenit se taie bucati dreptunghiulare
si se ruleaza pe un bat. Apoi se umple cu crema de vanilie. Crema:
6 galbenuse, 125 gr faina, 300 gr zahar, 1 l lapte, 1 baton vanilie,
se amesteca toate si se fierbe pana se ingroase, apoi se raceste
si se umple rulourile. Dupa ce le-am umplut se glaseaza cu serbet
de cacao cu 300 gr zahar.
Fursecuri
8 albuse, 1 pahar zahar, 1 pahar faina, o cescuta grasime, 2 lingurite
anason. Se bat albusele spuma, se adauga zaharul, se bat sa se amestece
bine, apoi punem faina, grasimea si anason. Se pune in tava unsa
si tapetata cu faina, se coace si se taie subtire
Fursecuri
Se fraca 250 gr unt pana se face ca o cremea, se adauga 150 gr
zaharvanilat si coaje de portocale, 6 galbenuse frecand bine deauspra
fiecaruia 2 oua intregi si 250 faina. Se amesteca bine toate si
apoi se toarna cu cornetul pe tava mici cornutei. Duppa ce sunt
coapte se lipesc cate doua cu marmelada, apoi se orneaza deasupra
cu ciocolata.
Fursecuri cu anason
8 albuse, 1 pahar zahar, 1 pahar faina, 1 cescuta cu grasime, 2lingurite
ananson. Se bat albusele spuma, se adauga zaharul, se bat sa se
intareasca bine, apoi punem faina, grasimea si anasonul amestecand
usor. Se pune in tava unsa si tapetata cu faina, se coace la foc
potrivit si se taie subtire cand este inca calda. Daca e crescuta
mult se da in doua.
Gelatina de fragi
Luam 1 kg fragi, ii dam prin sita si lasam zeama la rece catva timp,
chiar in vasul in care o sa urmam pregatirea. Punem 1/4 kg zahar
si 8 foi gelatina topita din vreme intr-o cescuta cu apa calda,
amestecam sa se ingroase, punem 1/4 kg frisca amestecata usor. Ungem
o forma de gelatina cu putin untdelemn, punem compozitia si o punem
la gheata. Pentru a o rasturna bagam forma in apa clocotita, apoi
se rastoarna pe o farfurie rotunda si se garniseste cu fragi.
Gogosi de cartofi
Fierbem 3/4 kg cartofi, ii curatim si ii dam prin sita, apoi ii
frecam cu 2 linguri
zahar pisat, vanilie, sare. Amestecam si cu faina cat cere, intindem
pe fund o foaie de 4 mm, taiem forma rotunda cu paharul si prajim.
Harlechin
420 gr faina, 280 gr unt, 140 gr zahar praf, se mai adauga 4 galbenusurisi
un ou intreg si vanilie sau lamaie. Din toate acestea se face o
coca pe planseta si se pune la rece (vara) timp de 1/2 ore. Se imparte
apoi in 3 parti egale si se coace fiecare separat. Apoi se aseaza
pe doua tavi si se ung foile cu marmelada iar pe foaia de deasupra
se pune urmatoarea compozitie: se freaca 150 gr zahar cu vanilie
si 4 galbenuse, se pune deasupra si se presara cu midale taiate
si stafide negre. Se mai pune putin la cuptor mai mult rece si se
taie calda.
Melcisori cu nuca
4 galbenuse, 1/2 kg faina, 1 pahar lapte, o lingura zahar, unpraf
sare de 2 lei drojdie. Se face un aluat, se intinde foaie cat mai
subtire. Se ia 200 gr unt, 4 linguri zahar vanilie taiata. Se freaca
untul cu zaharul spuma, se unge foaia, se presra cu nuci pisate,
se face sul, se taie bucati de 2 degete, se pun in tava unsa lasate
putin sa creasca, se coc la un foc domol.
Moca
Luam 250 gr piscoturi, 150 gr unt proaspat, 150 gr zahar pisat,
2 galbenusuri de ou si esenta de cafea. Frecam galbenusele cu zaharul,
punem untul cu incetul frecand mereu, apoi punem 2 linguri de cafea.
Luam o forma unsa si pusa cu hartie intr-o farfurie amestecand apa
cu cafea indulcita, punem piscoturile si punem un strat de piscoturi
si un strat de crema pana se termina. Luam un capac mai mare decat
forma, il punem este prajitura cu o greutatea deasupra si il dam
la rece. Cand vrem s-o scoatem o punem intr-o cratita mai mare cu
apa fiarta cateva minute, apoi o rasturnam si ii dam cu crema pe
care am oprit-o special.
Omlet cu visine sau ciresi
Frecam 10 galbenuse cu 120 gr zahar, punem 3 linguri lapte caldut,
120
gr unt proaspat usor topit, apoi albusurile batute si o ceasca de
ciresi sau visine stoarse de zeama. Punem compozitita in forma unsa
si dam la cuptor.
Papanasi
300 gr branza vaci cu 3 galbenuse ou, 3 linguri faina, sare, le
frecam si adaugam albusul
spuma. Luam cu lingura, ii facem forma, prajim in unt si dam la
masa cu smanatana.
Pasca cu branza de vaci
Luam 1/2 kg branza de vaci, o zobim bine cu furculita, punem apoi
3 oua,zahar dupa gust, sare, coaje de lamaie, vanilie si un pumn
de staifde si amestecam bine. Intr-o tava rotunda unsa bine punem
o bucata de aluat de cozonac bine intins. Luam inca o bucata, o
taiem in doua, facem 2 panglici rotunde, le impletim si le punem
imprejurul tavei so lasam la crescut. In acest timp facem umplutura
in care adaugam o ceasca smantana. Turnam in tava peste care ungem
cu ou si presaram cu stafide, apoi dam la copt. Cand e gata coapta
o lasam sa se raceasca si o scoatem din forma.
Pateuri
1/2 kg branza proaspata cu 1 kg faina, apa rece cat cere, zeama
de la o
lamaie su doua lingurite otet curat, sare, 2 oua intregi. Se face
o coca potrivit de tare, se intind foi, se taie in forma de patrat,
se pun la mijloc nuci, branza sau carne. Se face forma de triunghi
si se pune la cuptor.
Pilulele dracului
200 nuci, 100 gr zahar, 1 ou, 1/4 pachet cacao, rom dupa vointa.
Dupa
ce am trecut nucile prin masina le punem intr-un castron, le amestecam
cu cateva linguri de zahar, adaugam si oul, le amestecam bine si
cu cacao si turnam apoi rom. Le frecam bine pana se intareste si
luam cate putina pasta, ii dam forma de minge, le dam prin zahar
nepisat si le mancam.
Placinta cu crema
Crema: Fierbem 1/2 litru lapte cu 1 baton vanilie. Frecam 4-6 galbenusecu
175 gr zahar, 60 gr faina, apoi turnam laptele fierbinte peste ele.
Invartind cu lingura punem pe foc pe marginea masinei si mestecam
mereu pana da in fiert. Apoi o scoatem, punem unt cat o nuca si
o amestecam pana se raceste. Foitajul: 250 gr faina, 1/2 pahar apa,
250 gr unt din care se face o coca. Intindem o foaie groasa de 1/2
deget, punem la mijloc untul, impachetam si dam la rece 10-15 minute.
Facem asa de 3 ori pana intra untul in coca. Apoi taiem cat pentru
tava ce o avem, intindem foaie tot de 1/2 deget si o punem in forma
mai intai unsa, apoi udata cu apa si scursa. Facem cu cutitul forme
de patrat sau dreptunghiuri patrunzand numai la jumatate ca sa fie
mai usor la taiat si dam la copt 1/2 ora. Cand s-a copt taiem bucatele
si punem crema la mijloc.
Prajitura
1/2 kg zahar cu 1/4 kg lapte dulce, se pun de se dezolva apoi sepun
11 turte de unt proaspat, putin bicarboant, lamaie rasa, 2 pahare
cu nuci pisate, 9 linguri de faina si se amesteca bine. Ungem tava
cu untura si o punem la cuptor sa se coaca bine, apoi se taie in
ronduri.
Prajitura cu cacao
1/2 kg faina, 6 oua, 1/4 unt topit, 1/2 kg zahar, 1 pahar lapte
dulce, 1 bachiu, 1-2 linguri cacao. Din zahar se opresc 3-4
linguri pentru sirop. Se freaca galbenusele cu zaharulspuma, se
adauga untul, apoi faina putin cate putin impreuna cu bachiul si
se freaca toate bine. Din acest aluat se opresc cateva linguri pentru
a se amesteca cu siropul si cu cacao. Se bat albusele spuma si se
amesteca cu aluatul ramas, se pune in tava unsa si tapetata un rand
de compozitie si un rand de aluat pana se umple forma.
Prajitura cu marmelada
Se framanta pe masa de aluat 300 gr faina cu 200 gr unt si 100
gr zahar, 2
albenuse, o jumatate pahar mic cu vin, o lingura buna cu smantana.
Framantat se lasa sa se odihneasca. Se intinde in tava, unsa cu
marmelada si deasupa se pune 2 albuse batut vartos cu zahar. Cat
cantaresc ouale intregi atat zahar.
Prajitura cu mere
1 pahar si ceva zahar, doua galbenuse si un ou intreg, vanilie,
bicarbonat, 1/4 kg untura, 1 pahar vin, o ceasca smantana. Se freaca
zaharul cu untura si cu ouale, se adauga vanilie, bicarbonat, smantana,
vinul, apoi se da faina cat cere. Se taie pe jumatate, se intinde
o foaie de 1/2 deget, se pune in tava, se pun merele cu zahar si
scortisoara, apoi se itinde a doua foaie si se unge cu albus batut.
Aceasta coca se poate lucra si cu margarina si pe deasupra foii
se pune nuca pisata amestecata cu zahar, scortisoara si albusul
batut.
Prajitura cu mere
4 oua, 4 linguri grasime, 8 linguri zahar, 8-10 linguri apa. Se
fraca grasimea cu zaharul, se pun ouale unul cate unul, se amesteca
bine, se adauga apa cate o lingura si se amesteca bine sa nu se
branzeasca. Se pune nitel rom apoi faina tot cate o lingura si un
praf de copt. Se intinde mai mult de jumatate si tava tapetata cu
faina, se pun merele cu zahar si scortisoara apoi se pune restul
de coca. Cand e gata se taie si se pudreaza
Prajitura cu mere
4 oua, 4 linguri grasime, 8 linguri zahar, 8-10 linguri apa. Se
fraca grasimea cu zaharul, se pun ouale unul cate unul, se amesteca
bine, se adauga apa cate o lingura si se amesteca bine sa nu se
branzeasca. Se pune nitel rom apoi faina tot cate o lingura si un
praf de copt. Se intinde mai mult de jumatate si tava tapetata cu
faina, se pun merele cu zahar si scortisoara apoi se pune restul
de coca. Cand e gata se taie si se pudreaza
Prajitura cu nuci
3 oua, 9 linguri zahar, 9 linguri cu varf faina, 100 gr unt, 100
gr nuci
taiate, 1 praf de copt, 9 linguri lapte. Untul se freaca, se adauga
ouale intregi, zaharul, laptele si faina, apoi nucile si praful,
se amesteca bine si se pune in tava tapetata, se coc si se taie
in randuri.
Prajitura cu nuci
3 cesti zahar, 3 oua, 3 cesti untura, 3 cesti lapte, vanilie, bicarbonat.
Se freaca bine zaharul cu untura si cu ouale, apoi se adauga vanilie,
bicarbonat si laptele. Se da faina cat cere ea, apoi se taie coca
in mai multe bucati. Se ia fiecare bucata, se intinde dreptunghiular
de 1/2 deget, se presara cu nuca pisata amestecata cu scortisoara
si zahar si se ruleaza. Se poate rula si cu magiun sau marmelada.
Se coace la cuptor.
Prajitura cu susan si nuci
1/2 kg smantana cu aproape 1/2 kg unt bine stors, 1/3 kg zahar,
9 oua rascoapte numai galbenusurile, 3 oua crude intregi si 3 galbenuse
crude, vanilie sau lamaie, o lingurita bicarbonat si faina cat inghite.
Din aceasta compozitie se pot face pesmeciori intinzandu-se foi
groase de 1/2 deget, se taie cu forma si se da pe deasupra cu ou
si cu susan. Se poate itinde foaie groasa de 1/2 deget in forma
dreptunghiulara, se pun nuci pisate amestecate cu zahar si vanilie
sau lamaie si se ruleaza iar dupa ce s-a copt se taie oblic
Prajitura cu unt proaspat
Luam 1/4 kg zahar, 1/4 kg unt proaspat, 1/2 kg faina, 4 oua, 2
intregi si2 galbenuse. Se amesteca toate bine si se face o coca,
apoi le intindem cu vergeaua cat vrem de groase si le taiem cu forme.
Pe deasupra le ungem cu albusul spuma amestecat cu zahar si nuci
taiate bucate. Le coacem in cuptor.
Prajitura pentru vin si ceai
4-6 oua intregi le cantarim, punem aceiasi greutate de zaharpisat,
faina si unt. Amestecam galbenusele cu zaharul pana se albeste,
punem putina zeama de lamaie, untul putin incalzit si faina si se
freaca bine. Se pun albusurile nebatute continuand amestecul incet,
se aseaza in forme mici, se pun la copt potrivit 3/4 ore.
Rulada
6 oua, 6 pahare zahar, 1/2 pahar faina, 1/2 zeama lamaie. Se bat
ouale cu zaharulu pana se face o compozitie ca la tor sise pune
faina. Dupa aceea se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina.
Adupa ce s-a copt se rastoarna pe un servet, se unge cu marmelada
sau dulceata de visine si se ruleaza imediat cat e calda. Se pudreaza
cu zahar, se taie in felioare subtisi si se serveste la masa.
Salam
2 linguri cacao, 7 linguri zahar, 4 galbenuse, oua, 5 linguri zahar,
5cescute lapte, 40-45 biscuiti, 200 gr unt. Se amesteca 7 linguri
zahar cu cacao si cu laptele, se pune la foc potrivit dupa ce se
leaga putin, se freaca galbenusele cu 5 linguri zahar turnand din
siropul de cacao peste oua pana se subtiaza, apoi se goleste din
nou in vasul care a fiert siropul se pune din nou la fiert in baie
de aburi, se lasa sa fiarba ca un serbet. Se lasa sa se raceasca.
Separat se freaca untul psuma si se adauga din serbetul aproape
rece pana se leaga crema. Se lasa sa se raceasca crema apoi se adauga
biscuiti pisati. Se pune in celofan si se ruleaza, apoi se da la
rece pentru a doua zi. Se pune rom dupa gust.
Saleuri
1 pahar mare lapte dulce, 1 ou, o lingurita sare, 1 pahar mareuntura
topita nu solidificata), 1 pahar mare vin. Se amesteca toate intr-o
cratita cu faina cat inghite apoi se pune coca pe planseta si se
mai adauga faina pana se intareste. Se framanta 10 minute fara faina
pana nu se mai lipeste. Dupa aceea se da forma unei franzele, se
imparte in 4 parti egale si fiecare parte se intinde cat se poate
de subtire, se unge cu untura, se impacheteaza fiecare parte si
se lasa dupa aceea o ora la rece. Apoi se ia fiecre bucata si se
intinde cat o batista si groasa de 4-5 cm. Se spoieste foaia cu
ou, se presoara cu sare si chimen si apoi se taie betisoare. Se
coc la foc iute.
Smaru de gris
6 galbenuse, 2 linguri zahar, 6 linguri smantana, 3 pahare gris,
1 litru lapte,se amesteca bine, se pune in tava unsa pe care o dam
la copt. Dupa o ora daca s-a rumenit, cand e gata o rasturnam pe
farfurie si o garnisim cu dulceata de visine.
Sufle de capsuni
La 8 albusuri trebuie 1/2 kg capsuni, 250 gr zahar pisat. Capsunile
curatate,spalate, zvantate de apa le dam prin sita, le amestecam
cu zaharul pana se ingroasa. Batem albusurile si le amestecam usor
cu capsunile, apoi se pun in forma de faianta si le dam la cuptor
20 minute.
Tarta cu fructe
250 gr faina, 125 gr unt (ca 2 linguri cu varf), 2 linguri zahar,
1/2 paharlapte, sare si un ou. Facem aluat intr-o craticioara: intai
faina apoi punem untul, laptele in care am topit si zaharul, sare,
pesmetul, oul si o framantam, apoi o punem la rece 2 ore. O punem
pe masa, intindem o foaie rotunda, ungem o forma pentru ofaie, intepam
fundul. Se coace 35 minute, scoatem si o ungem cu ou, o mai dam
la copt, iar o scoatem, punem fragi, turnam peste ele sirop si o
servim la masa.
Tort biscuiti
1/2 kg biscuiti rupti si muiati cu lapte fierbinte cu cafea si
rom, se toarnapeste pesmeti. Crema: 250 gr unt, 300 gr zahar, 2
galbenuse, albus spuma. Se amesteca, se face o crema, se impare
in doua si jumatate se amestec cu biscuiti si 2 jumatati nuci prajite,
apoi jumatate din crema se pune la mijloc si deasupra.
c
Torta
Aluatul: 150 gr faina, 50 gr unt, 50-60 gr zahar, 1 ou, putin praf
de copt sau bicarbornat. Oul se freaca putin cu zaharul si se adauga
treptat faina amestecata cu praful. Untul cate o bucatica frecand
mereu. se pune aluatul pe scandura taiat in doua si se intinde fiecare
parte punand cate putina faina in forma rotunda dup aforme de tort
punand o foaie jos ridicand marginea, la mijloc umplutura si deassupra
alta foaie unind bine marginile. Umplutura: 1 ou frecat cu 3 linguri
zahar pudra, branza de vaca, smantana
Torta de nuci
La 10 oua o ceasca mare de zahar, 2 linguri faina, 2 linguri pesmet,
100 nuci. Frecam galbenusele cu zaharul, punem faina, pesmetul,
nucile date prin masina iar la urma se pun albusurile batute. Ungem
forma cu unt, coacem la foc domol aproape o ora.
Torta lui Hrunlald
8 galbenusuri de oua batute o 1/2 ora cu 140 gr zahr pisat, amestecicu
ele 140 gr migdale sau nuci pisate, 140 gr socolata muiata cu putina
apa in cutor, putina zeama si coaje rasa de lamaie si spuma de la
8 albusuri. In forma captusita cu hartie unsa se coace frumos. A
doua zi se taie in doua si se umple cu urmatoarea crema. Crema:
100 gr zahar pisat se amesteca cu 3 galbenusuri de oua si 140 gr
unt proaspat o jumatate de ora si se adauga 140 gr socolata muiata.
Pe deasupra se unge torta cu aceasta crema si se garniseste cu fructe.
Trufe
1/2 kg biscuiti, 150 gr unt proaspat, 250 gr zahar, rom si nuci
cam doi pumninumai curatite. Se sfarma biscuitii, se amesteca cu
3 lingurite cacao in 1/4 litri apa in care s-a dizolvat 150 gr zahar.
Adauga untul frecat bine, romul si o parte (cam jumatate) nuci.
Restul de nuci le pui in 100 gr zahar ars, le amesteci si le rastorni
pe un taler ud. Din compozitie se face oua pe care le tavalesti
in nucile cu zahar ars sau faci forma de cue si pe deasupra pui
nucile sparte putin in piulita.
Turta dulce
1/4 kg miere, 1/4 kg zahar, zeama de lamaie si cuisoare, 3/4 pahar
de apa, 3 doua, 1 lingurita bicarbonat. Apa trebuie fiarta bine
cu zaharul amestecat cu mierea si lasata sa se raceasca. Se amesteca
toate celelalte cu faina cat cere, se face un aluat si se coace
la un foc potrivit.
Un dulce pentru copii
Batem ca o coca de clatite 6 galbenuse cu 100 gr zahar, 200 gr
faina, 10 linguri de vin alb. Legam cate 3-4 visine de codite, le
muiem in aluat, le prajim in untura foarte fierbinte, le tavalim
in zahar si le dam la masa.
|