bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Bunica mea gatea cu adevarat bine.Toate retetele ei erau stranse intr-un caiet mare, pus bine in camara pe raftul din stanga sus. Cele mai interesante se afla pe acest CD. Puteti vedea si cate o poza a originalului asa cum este el, ingalbenit de verme.

 

Pagina Principala Prajituri Traditionale

 

 

Morcovi cu smantana

Se curata morcovi, se spala si se pune la fiert cu putina apa si sare. In acest timp ii punem si o lingura de unt, una de smantana si o lingura de faina. Se lasa sa mai dea un clocot si se serveste.

 

 

 


Conopida cu branza

Se fierbe conopida, se scurge si se pune intr-o farfurie care se poate pune la cuptor. Se pune unt peste ea si branza noua sau cascaval. Se da la cuptor si se serveste cu farfuria in care s-a rumenit.Se prepara cu o jumatate de ora inainte de a servi.

 

 

 


Conopida cu smantana

Se imparte conopida bucatele mici, se fierbe, se scurge si se aseaza pe farfuriea care merge la foc (cuptor). Se amesteca cu 1-2 cesti de smantana cu jumatate de lingura faina si putina sare care se toarna peste conopida.

 

 

 

Antricoate de purcel

Luamcarnea care este mai buna de fript o curatim si o taiem. Incingem gratarul si punem si carnea sa se friga. cand vedem ca s-a patruns atunci este fripta. O punem pe farfurie si o servim cu cartofii.

 

 

 

 

Mancare de gutui

Se iau gutuile se curta de coaje bine de tot. Pe urma se taie in felii lungi frumos. Cand am temrinat de taiat se puneintr-o tigae grasime se lasa sa se incinga si se pune gutuile sa se prajeasca. Cand sunt gata de prajit se face sosul fara faina si ceapa numai zahar topit si trecut printr-o sita. Se lasa pe foc sa fiarba si cand este gata se ia si se serveste la masa.

 

 

 

Conopida cu macaroane

Se fierbe conopida in apa cu sare. De alta parte se fierb 150 gr macaroane. Se racoresc cu apa rece si se lasa sa se scurga, apoi se pun intr-o tigaie cu unt si se amesteca pe foc pana se prajesc. Pe o farfurie incalzita se amesteca macaroanele cu conpida si se toarna deasupra unt in care s-a prajit una sau doua linguri de pesmet.

 

 


 

 

Sarmale de varza cu orez

Aceste sarmale se fac de varza acra ori verde. Umplutura sarmalelor se face altfel: se toaca marunt 2-3 cepe, se prajeste si se pune in orez cu sare, piper, verdeata si bulion. Se amesteca toate bine si se fac saramalele. foile de varza verse de oparesc cu apa fierbinte iar cele de varza acra se spaal cu apa calda. Sarmalele facute cu varza verde se umplu cu bors si bulion de patlagele, cele cu varza acra se umplu cu apa si putin bulion.

 


 

 

Pui cu mere ori gutui

Prajim bucatile de pui cu putina untura cu sare si frunze de patrunjel pana se frig ca sa devina rumene, presaram peste ele o lingura de faina si punem o bucata de unt cat o nuca. Apoi turnam zeama de carne peste acestea si lasandu-le sa fiarba adaugam cam atatea mere sau gutui, caise ori pere cata carne de pui este in cratita. dupa ce le-am fiert o jumatae de ora punem un pahar de vin alb, 4-5 bucati de zahar si cand dau sa fiarba turanam doua linguri de smantana batut cu un galbenus de ou.


 

 

Ostropel de pui

Se taie in bucati un pui, se frige in tigaie cu o lingura de untura fierbinte in care se pune o jumatate de ceapa si sare. Apoi punem capacul sase friga puiul pana se rumeneste. Apoi punem doua linguri de faina fina si lasam ca sa se prajeasca bina pana se rumeneste. Dupa ce s-a rumenit turnam zeama de carne sau apa fierbinte si lasam sa fiarba astupat adaugand apoi usturoi si putin patrunjel, pe urma otet si doua oua. Dupa 3/4 de ora le dam la masa adaugam 3-4 linguri de smantana


 

 

Pui cu smantana

Se taie in bucati unul sau doi pui, se aseaza intr-o tigaie sau cratita in care am pus doua linguri untura sau unt proaspat. In aceasta prajim putin ceata tocata marunt, putin patrunjel si putin ardei marunt. Acestea fiind rumene, puiul se aseaza in tigaie pana ce incepe sa se friga, atunci turnam 4-6 linguri de smantana si mancare este gata. Se poate servi cascaval maruntit.

 

 


 

 

Oua coapte in forma

Se fierb ouale tari dupa numarul persoanelor la masa. Dupa ce s-au fiert se pun in apa rece, se curata, se taie in doua, se pun pe farfurie fiecare si se dau un praf de sare. Se aseaza toate pe o farfurie lunga unsa cu unt care sa mearga la foc, apoi se toarna peste ele sosul urmator: se rade o ceapa mica si se prajeste cu unt cu doua linguri de faina sa se ingalbeneasca apoi si o ceasca de lapte clocotit, piper si putina branza rasa. sosul trebuie sa fie gros ca turnandu-l peste oua sa se scurga indata dupa ele. Dupa ce s-a terminat sosul se presara desupra putin pesmet sau branza rasa, 1/2 lingura de unt otpit si se pune farfuria pe gratar ca sa se rumeneasca deasupra. Se servesc calde.


 

Ochiuri de smantana

Se fac ochiurile in forma cu unt. Cand sunt aproape gata se toarna peste ele cateva linguri cu smantana in care s-a amestecat o lingura cu faina. Se lasa sa dea in clocot si se servesc.


 

Musaca de conopida cu ficat

Se curata o conopida, se desparte in buchete, se spala si se fierbe cu apa si sare, se scurge si se lasa sa se racoreasca, apoi se scurge bine de apa printr-un tifon si se da prin sita sau se sfarma cu lingura. De alta parte se ia ficat de vitel sau purcel, se taie bucatele, se opareste cu apa in clocote, se sucrge bine si se da prin masina de tocat. Apoi se toaca marunt o ceapa, se une la prajit, se prajeste cu unt si cand e pe jumatate prajite se pune ficatul si se prajeste. Cand e gata se une sare, piper, un ou, o lingura unt si se unge o forma pe acre se presara cu pesmet, apoi se aseaza un rand de conopida si un rand cu ficat si se pune la cuptor.

 

 

 


 

 

Cartofi umpluti

Dupa ce se curata cartofii se taie la un capat drept ca sa stea in picioare apoi se coc. Dupa aceea se taie si se scobesc la celalalt capat, se face o compozitie cu ou si se umplu. Se servesc in farfurie in picioare cu unt.

 

 

 


 

 

Cartofi cu smantana

Se fac in doua feluri:

1. Se curata cartofii, se taie felii, se pun la fiert cu sare si apa ca sa le cuprinda. Cand sunt fierti se scurge apa si se toarna peste ei 1-2 cesti de smantana, o lingura de unt si putin verdeata tocata marunt. Se lasa sa dea in clocot si se servesc.

2. Se taie cartofii, se prajesc acoperiti cu unt si verdeata. Se lasa sa mai stea putin si se servesc cu smantana

 


 

 

Sparanghel cu unt

Se curata sparanghelul punand fiecare fir de unde se poaterupe ramanand fragede, se spala si se pune la fiert cu apa fierbinte si sare trebuitoare. Cand se fierbe se scurge si se serveste oparit cu unt in care se s-a prajit putin pesmet.

 


 

 

Budinca de sparanghel

Sparanghelul se curata bine sa nu ramana parti tari. Se fierbe, se scurge si se aseaza intr-o forma cu care se serveste la masa. Forma se unge cu unt si se presara cu pesmet. Dupa ce s-a asezat tot sparanghelul in ea se toarna sa cuprinda o ceasca sau doua de smantana in care s-a batut 2 doua, o lingura de faina, o lingura de unt si putina sare. Se pune la copt cu o jumatat de ora inainte de masa si se serveste in forma.


 

 

Ghiveci de peste

Se face un sos cu ceapa prajita, bulion sau rosii. De alta parte se taie fin morcov, patrunjel, telina, se prajesc in ulei, apoi se pune acest zarzavat in sos impreuna cu o mana sau doua de fasole verde despicata in doua in lung, marar, patrunjel, foi de dafin si piper. Toate trebuie aproape fierte cand pui bucatile de peste care a stat in sare. Se lasa sa scada fierband incet ca sa nu fie zeama multa. Cand e gata se da la cuptor iar cand s-a racit se aranjeaza pe farfurie si se serveste la masa.

 

 

 

 

 

 


 

 

Peste umplut

Se curata de solzi o stiuca sau un crap potrivit. Dupa ce a fost despicat si spalat se desprinde de piele in asa fel ca aceasta sa ramana intreaga. Se alege bine carnea de toate oasele, se toaca fin sau se piseaza in piua depiatra, apoi se amesteca carnea cu doi cartofi fierti si sfaramati. Se adauga un varf de cutit de ceapa rasa, sare, piper, patrunjel verde tocat fin, 3 linguri de smantana, o lingura mustar, 2 oua, 2 linguri pesmet. Cu amestecul acesta se umple stiuca pe care se pune o ceasca de smantana cu bulion de patlagele. Se pune umplutura la cuptor cu 8 linguri de untdelemen. Se serveste cald cu smantana si rece cu bulion.


 

 

Iepure marinat

Se fierbe apa cu foi de dafin, piper, morcov taiat in doua sau in patru, pastarnat. Dupa ce au fiert punem si otet lasandu-le sa mai fierba putin. Luam cratita de pe foc si punem bucatelele de iepure, acoperim cratita cu capac si o dam la rece timp de 3-4 zile. Dupa ce a stat atata timp o intrebuintam la mancare cu masline care se serveste rece.

 


 

 

Lin cu sos alb

Se pun la foc 2-3 lini in apa cu vin alb, sare, piper, o ceapa, 5 felioare morcov. Cand a fiert se da de-o parte. Facem un sos cu 25 gr unt si 25gr faina, stingem cu zeama de la peste, adaugam zeama de la o lamaie. Asezam pe o farfurie pestii fierti, turnam peste ei sosul si ii dam la masa.

 

 


 

Ficat cu ciuperci

Se taie ficatul, se da sare, se tavaleste prin faina, se prajeste in unt si se scoate la cald pe masina. In acelasi timp prajitm o lingura fina, punem ceapa, cateva ciuperci taiate si stingem cu un pahar de vin alb si unul apa fierbinte. Lasam sa scada, punem sare, piper, patrunjel si turnam peste ficat.

 

 


 

 

Drob cu miel

Punem ficatul, bojogul si inima de la miel intr-un kg apa cu ceapa si tot felul de zarzavat sa fierba, apoi le dam prin masina. Incingem unt sau untura si prajim ceapa, amestecam cu compozitia, punem piper, sare, 3 oua, 3 linguri lapte dulce, patrunjel tocat. Amestecam bine si-l infasuram in pojghita. Punem in cratita unt sau untura sa se incinga si cand s-a incins punem drobul si-l dam la cuptor.

 


 

 

Frigarui cu rinichi

Curatam rinichii de pojghita, ii oparim, ii stergem cu carpa curata, ii punem la frigare si -i tinem 10 minute in care timp se ung mere si-i upnem pe farfurie. Ii facem forme cu o nuca de unt la mijloc, piper, patrunjel si se dau la masa cu cartofi prajiti cu piure su salata.

 


 

 

Mancare de dovlecei umpluti

Se curata dovleceii de coaja, se golesc inauntru de tot mijlocul si se umplu cu carne tocata prin masina, se amesteca cu oua, sare, piper, patrunjel, se umplu dovleceii si se pe urma se prajesc umpluti, se aseaza in cratita cu so sfacut cu ceapa, faian si bulion. se servesc la masa cu smantana.


 

 

Ciorba de rosii

Se iau rosiile se taie bucati si se pun intr-o oala pe masina ca sa fiarba. Dupa ce au fiert bine se iau rosiile si se trece printr-o sita frecandus-se fara ca sa treaca semintele. Zeama care a ramas buna se pune in ea orez si se lasa pe foc sa fiarba bine.

 

 


 

 

Bors rusesc

Se taie carne bucatele potrivite si se pune la fiert cu apa rece apoi punem sare iar cand fierbe si se ia spuma. Insa e mai gustos borsulcand este strecutata zeama. Se spala cu apa calda carnea si se spala oala. Se trec 1-2 morcovi subtiri ca fideaua, patrunjel, o telina, o ceapa, putina verdeata, marar, leustean. Se pun toate la fiert. Daca nu le poate curinde zeama se mai adauga apa calda. Dupa ce carnea si toate zarzavaturile sunt aproape fierte se pun si cartofi taiati in 4. Cand si acestia sunt fierti se pune borsul si se potriveste de sare. Borsul inainte de a fi pus trebuie fiert.

 


 

 

Bors cu smantana

Se fierbe carnea de vitel cu zarzavatul tocat marunt si apa cu sare. Aproape de masa se adauga putin orez fiert in apa cu borsul. Se adauga cateva linguri de smantana la servit.


 

Ciorba de dovlecei

Se pune la foc apa potrivita pentru numarul persoanelor de la masa. Se rod dovlecei si se taie in doua bucati, se spala si se pun in zeama impreuna cu o mana sau doua de orez si sare. Cand e gata se bate 1 ou cu o ceasca de lapte sau de smantana si putina zeama de lamaie. Se toarna in zeama de ciorba mestecand putin cate putin


 

 

Supa cu galuste pripite

Punem intr-o oala mai mic 70 gr unt cu 140 gr apa si cand fierbem adaugam 120 gr faina bruna dar cate putin presarata, mestecand continuu pana ce aluatul se deslipeste de lingura. Apoi il lasam sa se raceasca putin si adaugam oua, putina sare si se amesteca. Din acest aluat taiem cu o lingura de masa galuste pe care le punem in unt sau untura fierbinte sa se prajeasca. Apoi le scoatem din untura si le unem in supa, strecurata si servita cu orbogic verde.


 

 

Supa cu galusti de gris

Cantitati pentru patru persoane: 2 kg apa, 600 gr carne de vaca, 2 oua 1 lingura grasime, 100 gr gris.

Se pune carnea de vaca sa fiarba. Se pune la fiert cu apa rece. Cand fierbe sa-i luam spuma sa nu iasa tulbure. Pe urma se adauga zarzavatul plus o ceapa sau doua pentru gust dulce. Dupa ce a fiert carnea se da la o parte, se stropeste cu putina apa rece, se lasa sa se limpezeasca, se strecoara si se pune din nou pe foc sa fiarba. Cand clocoteste se adauga si galustele care se prepara in modul urmator: Se freaca intr-un castron grasime spuma, se adauga ouale intregi si se fraca bine si se adauga si grisul in forma de ploaie. Dupa ce am preparat se toarna cu lingura care ii da forma rotunda, dandu-le prin verdeata.


 

 

Supa cu ciuperci

Se spala cipercile, se toc marunt si se pune la foc cu apa rece si se lasa sa dea in clocot si se scurge. Se prajeste ceapa tocata marunt cu o lingura de unt. Cand se rumeneste ceapa se pun 2 linguri de faina si se bate sa se rumeneasca faina, se pun ciupercile si se amesteca bine. Se toarna intr-o oala de supa si se adauga apa calda putin patrunjel, se bat sa fiarba apoi se bate in castron 2-3 linguri de smantana si 2-3 galbenusuri de ou si se serveste.


 

 

Cartabos

ficat de porc, 3 cepe, slanina

Se ia ficatul de porc si se fierbe. Dupa ce se raceste se da prin masina de tocat. In ficat punem sare, piper, 2 cepe tocate si prajite, o ceapa cruda si data prin masina si bucatele de slanina taiata patratele mici. Se amesteca toate la un loc si se umplu matele pregatite pentru cartabos. Se pune in apa clocotita in care a fiert ficatul dandu-i putin in unda.

 

 

Cartabos taranesc

Luam bojogul (inima, plamanul, splina si carnea de la gat) de la porc, il fierbem bine si cand este rece il dam prin masina de tocat. In hojog se pune orez fiert pe jumatate, 2 cepe prajite, sare, piper. Se amesteca toate la un loc si umplem matile care sunt pentru cartabos. Se pune sa fiarba in clocote mici in zeama in care au fiert maruntaiele.

 


 

 

Icre de crap

icre, miez de paine, untdelemn, piper, ceapa, lamaie

Se poate face salata si din icre de crap srat si din icre proaspete. Din icre sarate se pun icrele intr-o sita si se torna apa calda; se lasa sa se scurga sau se pune intr-un tifon si se inmoaie intr-o apa fierbinte si se atarna ca sa se scurga. Cand s-au scurs bine se pun in castron si se pun in ele un miez de paine alba inmuiata si stoarsa bine. Apoi se pune cate putin untdelemn; se bate cu furculita si se adauga putin piper, ceapa tocata fin si lamaie dupa preferinte.


 

 

Icre de crap proaspat

Se scot icrele din crap, se pun pe o farfurie, se spala cu 2-3 ape, se scurg, se pune sare si se bate cu furculita. Apoi le punem pe o farfurie de tabla pe foc si se amesteca in continuu ca sa nu se lipeasca, le tinem pe foc pana ce se fac rosu deschis. Dupa ce s-au racit se bat cu untdelemn si putina ceapa si lamaie.


 

 

Icre de stiuca

Se bat icrele cu furculita. Se pune sare daca nu sunt sarate si se bat cu piper si cu untdelemn. Se pune ceapa tocata si lamaie.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

'

Marinata de scrumbie

Se prepara scrumbiile ca la salata de scumbie. se aleg scrumbiile cu lapti sau cu icre; se aseaza bucatele intr-un borcan de sticla iar lapti se toaca cu cutitul, apoi intr-un castron se sfarama bine cu lingura, se subtiaza cu otet, se pune untdelemn, se strecoara prinsita, se toarna peste bucatelele de scrumbii aranjand masline, o foaie de dafin, boabe de piper si felii de lamaie. Se poate intrebuinta si a doua zi.


 

 

Mere in halat

Se face compozitia de clotite, se curata merele si se taie in felii. Se incinge unsoare, se da merele prin compozitie si se pune in unsoare sa se prajeasca. Cand sunt gata se pune pe farfurie si se pudreaza cu zahar pudra.

 

 

 

 


 

 

Mozaic

1-2 franzele, lapte, unt, icre, jambou, oua, morcov

Se scoate miezul a 1-2 franzele. Miezul muiat in lapte si dat prin sita se amesteca cu untul frecat foarte bine si se freaca din nou amestecandu-le. Se adauga icre, jambou taiat, oua si morcov fiert. Cu aceasta compozitie se umplu franzelutele si se da la rece. Apoi se taie felii.

 

 

 

 


 

 

Pateuri cu branza

100 g faina, 100 gr unt, 2 gr sare, 150 gr branza, 1 ou. Se face aluatul frantuzesc din faina si unt si se intinde o foaie potrivit de groasa. Se taie forme rotunde cu paharul. Se ung la mijloc cu ou fara a se unge marginile deoarece impiedica crestere si se pune cate putina branza la mijloc. Se acopera cu o alta bucata de aluat rotund si se da la cuptor bine incins.


 

 

Salata de masline

masline, paine, undelemn, zeama de lamaie, ceapa

Dupa ce se scot samburii de la masline se dau prin sita. Se pun sa se inmoiae niste miez de paine pe care il stoarcem bine si-l dam tot prin sita. Se amesteca biesi se adauga si putin undelemn, zeama de lamaie si putina ceapa tocata marunt. Se amesteca toate bine si se serveste la masa ca aperitiv.


 

 

Salata de scrumbie

scrumbii sarate

Se pun scrumbiile sarate in apa de cu seara sau cel putin de dimineata, apoi se spala bine, se scot oasele si pielea; se taie bucatele cam 2-3 cm si se servesc.

 

 

 


 

 

Tartine cu icre de Manciuria

Se ia o franzeluta si se scobeste pe la un capat scotandu-se tot miezul. Miezul inmuiat in lapte si dat prin sita se amesteca cu untul frecat si se face o pasta. Tot in aceasta pasta se adauga icrede de Manciuria. Cu aceasta compozitie se umplu franzelutele si se da la rece. Se taie felii potrivit de groase si se serveste ca aperitiv.


 

 

Unt de sardele

Sardele, unt, boia de ardei sau bulion de ardei

Se curata si se spala bie sardelele; se soct ouale si se toaca fin. Apoi se amesteca cu unt proaspat; se pune putina boia de ardei sau bulion de ardei; se da prin sita si se aranjeaza pe farfurioara dand forme dupa gust. Proportia este cam de 5 sardele la 250 g unt.

Mancaruri:

Morcovi cu smantana
Conopida cu branza
Conopida cu smantana
Antricoate de purcel
Mancare de gutui
Conopida cu macaroane
Sarmale de varza cu orez
Pui cu mere ori gutui
Ostropel de pui
Pui cu smantana
Oua coapte in forma
Ochiuri cu smatana
Musaca de conopida cu ficat
Cartofi umpluti
Cartofi smantana
Sparanghel cu unt
Budinca de sparanghel
Ghiveci de peste
Peste umplut
Iepure marinat
Lin cu sos alb
Ficat cu ciuperci
Drob cu miel
Frigarui de rinichi
Mancare de dovlecei umpluti

Ciorbe si supei:

Ciorba rosii
Bors rusesc
Bors cu smantana
Ciorba de dovlecei
Supa cu galusti pripite
Supa cu galusti de gris
Supa cu ciuperci

Aperitive:

Cartabos
Cartabos taranesc
Icre de crap
Icre de crap proaspat
Icre de stiuca
Marinata de scrumbie
Mere in halat
Mozaic
Pateuri cu branza
Salata de masline
Salata de scrumbie
Tartine cu icre de Manciuria
Unt de sardele