Morcovi cu smantana
Se curata morcovi, se spala si se pune
la fiert cu putina apa si sare. In acest timp ii punem si o lingura
de unt, una de smantana si o lingura de faina. Se lasa sa mai dea
un clocot si se serveste.
Conopida
cu branza
Se fierbe conopida, se scurge si se pune intr-o farfurie care se
poate pune la cuptor. Se pune unt peste ea si branza noua sau cascaval.
Se da la cuptor si se serveste cu farfuria in care s-a rumenit.Se
prepara cu o jumatate de ora inainte de a servi.
Conopida cu smantana
Se imparte conopida bucatele mici, se fierbe, se scurge si
se aseaza pe farfuriea care merge la foc (cuptor). Se amesteca cu
1-2 cesti de smantana cu jumatate de lingura faina si putina sare
care se toarna peste conopida.
Antricoate de purcel
Luamcarnea care este mai buna de fript o curatim si o taiem. Incingem
gratarul si punem si carnea sa se friga. cand vedem ca s-a patruns
atunci este fripta. O punem pe farfurie si o servim cu cartofii.
Mancare de gutui
Se iau gutuile se curta de coaje bine de tot. Pe urma se taie in
felii lungi frumos. Cand am temrinat de taiat se puneintr-o tigae
grasime se lasa sa se incinga si se pune gutuile sa se prajeasca.
Cand sunt gata de prajit se face sosul fara faina si ceapa numai
zahar topit si trecut printr-o sita. Se lasa pe foc sa fiarba si
cand este gata se ia si se serveste la masa.
Conopida cu macaroane
Se fierbe conopida in apa cu sare. De
alta parte se fierb 150 gr macaroane. Se racoresc cu apa rece si
se lasa sa se scurga, apoi se pun intr-o tigaie cu unt si se amesteca
pe foc pana se prajesc. Pe o farfurie incalzita se amesteca macaroanele
cu conpida si se toarna deasupra unt in care s-a prajit una sau
doua linguri de pesmet.
Sarmale de varza cu orez
Aceste sarmale se fac de varza acra ori verde. Umplutura sarmalelor
se face altfel: se toaca marunt 2-3 cepe, se prajeste si se pune
in orez cu sare, piper, verdeata si bulion. Se amesteca toate bine
si se fac saramalele. foile de varza verse de oparesc cu apa fierbinte
iar cele de varza acra se spaal cu apa calda. Sarmalele facute cu
varza verde se umplu cu bors si bulion de patlagele, cele cu varza
acra se umplu cu apa si putin bulion.
Pui cu mere ori gutui
Prajim bucatile de pui cu putina untura cu sare si frunze de patrunjel
pana se frig ca sa devina rumene, presaram peste ele o lingura de
faina si punem o bucata de unt cat o nuca. Apoi turnam zeama de
carne peste acestea si lasandu-le sa fiarba adaugam cam atatea mere
sau gutui, caise ori pere cata carne de pui este in cratita. dupa
ce le-am fiert o jumatae de ora punem un pahar de vin alb, 4-5 bucati
de zahar si cand dau sa fiarba turanam doua linguri de smantana
batut cu un galbenus de ou.
Ostropel de pui
Se taie in bucati un pui, se frige in tigaie cu o lingura de untura
fierbinte in care se pune o jumatate de ceapa si sare. Apoi
punem capacul sase friga puiul pana se rumeneste. Apoi punem doua
linguri de faina fina si lasam ca sa se prajeasca bina pana se rumeneste.
Dupa ce s-a rumenit turnam zeama de carne sau apa fierbinte si lasam
sa fiarba astupat adaugand apoi usturoi si putin patrunjel, pe urma
otet si doua oua. Dupa 3/4 de ora le dam la masa adaugam 3-4 linguri
de smantana
Pui cu smantana
Se taie in bucati unul sau doi pui, se aseaza intr-o tigaie sau
cratita in care am pus doua linguri untura sau unt proaspat. In
aceasta prajim putin ceata tocata marunt, putin patrunjel si putin
ardei marunt. Acestea fiind rumene, puiul se aseaza in tigaie pana
ce incepe sa se friga, atunci turnam 4-6 linguri de smantana si
mancare este gata. Se poate servi cascaval maruntit.
Oua coapte in forma
Se fierb ouale tari dupa numarul persoanelor la masa. Dupa ce s-au
fiert se pun in apa rece, se curata, se taie in doua, se pun pe
farfurie fiecare si se dau un praf de sare. Se aseaza toate pe o
farfurie lunga unsa cu unt care sa mearga la foc, apoi se toarna
peste ele sosul urmator: se rade o ceapa mica si se prajeste cu
unt cu doua linguri de faina sa se ingalbeneasca apoi si o ceasca
de lapte clocotit, piper si putina branza rasa. sosul trebuie sa
fie gros ca turnandu-l peste oua sa se scurga indata dupa ele. Dupa
ce s-a terminat sosul se presara desupra putin pesmet sau branza
rasa, 1/2 lingura de unt otpit si se pune farfuria pe gratar ca
sa se rumeneasca deasupra. Se servesc calde.
Ochiuri de smantana
Se fac ochiurile in forma cu unt. Cand
sunt aproape gata se toarna peste ele cateva linguri cu smantana
in care s-a amestecat o lingura cu faina. Se lasa sa dea in clocot
si se servesc.
Musaca de conopida cu ficat
Se curata o conopida, se desparte in buchete, se spala si se fierbe
cu apa si sare, se scurge si se lasa sa se racoreasca, apoi se scurge
bine de apa printr-un tifon si se da prin sita sau se sfarma cu
lingura. De alta parte se ia ficat de vitel sau purcel, se taie
bucatele, se opareste cu apa in clocote, se sucrge bine si se da
prin masina de tocat. Apoi se toaca marunt o ceapa, se une la prajit,
se prajeste cu unt si cand e pe jumatate prajite se pune ficatul
si se prajeste. Cand e gata se une sare, piper, un ou, o lingura
unt si se unge o forma pe acre se presara cu pesmet, apoi se aseaza
un rand de conopida si un rand cu ficat si se pune la cuptor.
Cartofi umpluti
Dupa ce se curata cartofii se taie la un capat drept ca sa stea
in picioare apoi se coc. Dupa aceea se taie si se scobesc la
celalalt capat, se face o compozitie cu ou si se umplu. Se servesc
in farfurie in picioare cu unt.
Cartofi cu smantana
Se fac in doua feluri:
1. Se curata cartofii, se taie felii, se pun la fiert cu sare si
apa ca sa le cuprinda. Cand sunt fierti se scurge apa si se toarna
peste ei 1-2 cesti de smantana, o lingura de unt si putin verdeata
tocata marunt. Se lasa sa dea in clocot si se servesc.
2. Se taie cartofii, se prajesc acoperiti cu unt si verdeata. Se
lasa sa mai stea putin si se servesc cu smantana
Sparanghel cu unt
Se curata sparanghelul punand fiecare fir de unde se poaterupe
ramanand fragede, se spala si se pune la fiert cu apa fierbinte
si sare trebuitoare. Cand se fierbe se scurge si se serveste oparit
cu unt in care se s-a prajit putin pesmet.
Budinca de sparanghel
Sparanghelul se curata bine sa nu ramana parti tari. Se fierbe,
se scurge si se aseaza intr-o forma cu care se serveste la masa.
Forma se unge cu unt si se presara cu pesmet. Dupa ce s-a asezat
tot sparanghelul in ea se toarna sa cuprinda o ceasca sau doua de
smantana in care s-a batut 2 doua, o lingura de faina, o lingura
de unt si putina sare. Se pune la copt cu o jumatat de ora inainte
de masa si se serveste in forma.
Ghiveci de peste
Se face un sos cu ceapa prajita, bulion sau rosii. De alta parte
se taie fin morcov, patrunjel, telina, se prajesc in ulei, apoi
se pune acest zarzavat in sos impreuna cu o mana sau doua de fasole
verde despicata in doua in lung, marar, patrunjel, foi de dafin
si piper. Toate trebuie aproape fierte cand pui bucatile de peste
care a stat in sare. Se lasa sa scada fierband incet ca sa nu fie
zeama multa. Cand
e gata se da la cuptor iar cand s-a racit se aranjeaza pe farfurie
si se serveste la masa.
Peste umplut
Se curata de solzi o stiuca sau un crap potrivit. Dupa ce a fost
despicat si spalat se desprinde de piele in asa fel ca aceasta sa
ramana intreaga. Se alege bine carnea de toate oasele, se toaca
fin sau se piseaza in piua depiatra, apoi se amesteca carnea cu
doi cartofi fierti si sfaramati. Se adauga un varf de cutit de ceapa
rasa, sare, piper, patrunjel verde tocat fin, 3 linguri de smantana,
o lingura mustar, 2 oua, 2 linguri pesmet. Cu amestecul acesta se
umple stiuca pe care se pune o ceasca de smantana cu bulion de patlagele.
Se pune umplutura la cuptor cu 8 linguri de untdelemen. Se serveste
cald cu smantana si rece cu bulion.
Iepure marinat
Se fierbe apa cu foi de dafin, piper, morcov taiat in doua sau
in patru, pastarnat. Dupa ce au fiert punem si otet lasandu-le sa
mai fierba putin. Luam
cratita de pe foc si punem bucatelele de iepure, acoperim cratita
cu capac si o dam la rece timp de 3-4 zile. Dupa ce a stat atata
timp o intrebuintam la mancare cu masline care se serveste rece.
Lin cu sos alb
Se pun la foc 2-3 lini in apa cu vin alb, sare, piper, o ceapa,
5 felioare morcov. Cand a fiert se da de-o parte. Facem un sos cu
25 gr unt si 25gr faina, stingem cu zeama de la peste, adaugam zeama
de la o lamaie. Asezam pe o farfurie pestii fierti, turnam peste
ei sosul si ii dam la masa.
Ficat cu ciuperci
Se taie ficatul, se da sare, se tavaleste prin faina, se prajeste
in unt si se scoate la cald pe masina. In acelasi timp prajitm o
lingura fina, punem ceapa, cateva ciuperci taiate si stingem cu
un pahar de vin alb si unul apa fierbinte. Lasam sa scada, punem
sare, piper, patrunjel si turnam peste ficat.
Drob cu miel
Punem ficatul, bojogul si inima de la miel intr-un kg apa cu ceapa
si tot felul de zarzavat sa fierba, apoi le dam prin masina. Incingem
unt
sau untura si prajim ceapa, amestecam cu compozitia, punem piper,
sare, 3 oua, 3 linguri lapte dulce, patrunjel tocat. Amestecam bine
si-l infasuram in pojghita. Punem in cratita unt sau untura sa se
incinga si cand s-a incins punem drobul si-l dam la cuptor.
Frigarui cu rinichi
Curatam rinichii de pojghita, ii oparim, ii stergem cu
carpa curata, ii punem la frigare si -i tinem 10 minute in care
timp se ung mere si-i upnem pe farfurie. Ii facem forme cu o nuca
de unt la mijloc, piper, patrunjel si se dau la masa cu cartofi
prajiti cu piure su salata.
Mancare de dovlecei umpluti
Se curata dovleceii de coaja, se golesc inauntru de
tot mijlocul si se umplu cu carne tocata prin masina, se amesteca
cu oua, sare, piper, patrunjel, se umplu dovleceii si se pe urma
se prajesc umpluti, se aseaza in cratita cu so sfacut cu ceapa,
faian si bulion. se servesc la masa cu smantana.
Ciorba de rosii
Se iau rosiile se taie bucati si se pun intr-o oala pe masina ca
sa fiarba. Dupa ce au fiert bine se iau rosiile si se trece printr-o
sita frecandus-se fara ca sa treaca semintele. Zeama care a ramas
buna se pune in ea orez si se lasa pe foc sa fiarba bine.
Bors rusesc
Se taie carne bucatele potrivite si se pune la fiert cu apa rece
apoi punem sare iar cand fierbe si se ia spuma. Insa e mai gustos
borsulcand este strecutata zeama. Se spala cu apa calda carnea si
se spala oala. Se trec 1-2 morcovi subtiri ca fideaua, patrunjel,
o telina, o ceapa, putina verdeata, marar, leustean. Se pun toate
la fiert. Daca nu le poate curinde zeama se mai adauga apa calda.
Dupa ce carnea si toate zarzavaturile sunt aproape fierte se pun
si cartofi taiati in 4. Cand si acestia sunt fierti se pune borsul
si se potriveste de sare. Borsul inainte de a fi pus trebuie fiert.
Bors cu smantana
Se fierbe carnea de vitel cu zarzavatul tocat marunt si apa
cu sare. Aproape de masa se adauga putin orez fiert in apa cu borsul.
Se adauga cateva linguri de smantana la servit.
Ciorba de dovlecei
Se pune la foc apa potrivita pentru numarul persoanelor de la masa.
Se rod dovlecei si se taie in doua bucati, se spala si se pun in
zeama impreuna cu o mana sau doua de orez si sare. Cand e gata se
bate 1 ou cu o ceasca de lapte sau de smantana si putina zeama de
lamaie. Se toarna in zeama de ciorba mestecand putin cate putin
Supa cu galuste pripite
Punem intr-o oala mai mic 70 gr unt cu 140 gr apa si cand
fierbem adaugam 120 gr faina bruna dar cate putin presarata, mestecand
continuu pana ce aluatul se deslipeste de lingura. Apoi il lasam
sa se raceasca putin si adaugam oua, putina sare si se amesteca.
Din acest aluat taiem cu o lingura de masa galuste pe care le punem
in unt sau untura fierbinte sa se prajeasca. Apoi le scoatem din
untura si le unem in supa, strecurata si servita cu orbogic
verde.
Supa cu galusti de gris
Cantitati pentru patru persoane: 2 kg apa, 600 gr carne de vaca,
2 oua 1 lingura grasime, 100 gr gris.
Se pune carnea de vaca sa fiarba. Se pune la fiert cu apa rece.
Cand fierbe sa-i luam spuma sa nu iasa tulbure. Pe urma se adauga
zarzavatul plus o ceapa sau doua pentru gust dulce. Dupa ce a fiert
carnea se da la o parte, se stropeste cu putina apa rece, se lasa
sa se limpezeasca, se strecoara si se pune din nou pe foc sa fiarba.
Cand clocoteste se adauga si galustele care se prepara in modul
urmator: Se freaca intr-un castron grasime spuma, se adauga ouale
intregi si se fraca bine si se adauga si grisul in forma de ploaie.
Dupa ce am preparat se toarna cu lingura care ii da forma rotunda,
dandu-le prin verdeata.
Supa cu ciuperci
Se spala cipercile, se toc marunt si se pune la foc cu apa rece
si se lasa sa dea in clocot si se scurge. Se prajeste ceapa tocata
marunt
cu o lingura de unt. Cand se rumeneste ceapa se pun 2 linguri de
faina si se bate sa se rumeneasca faina, se pun ciupercile si se
amesteca bine. Se toarna intr-o oala de supa si se adauga apa calda
putin patrunjel, se bat sa fiarba apoi se bate in castron 2-3 linguri
de smantana si 2-3 galbenusuri de ou si se serveste.
Cartabos
ficat de porc, 3 cepe, slanina
Se ia ficatul de porc si se fierbe. Dupa ce
se raceste se da prin masina de tocat. In ficat punem sare, piper,
2 cepe tocate si prajite, o ceapa cruda si data prin masina si bucatele
de slanina taiata patratele mici. Se amesteca toate la un loc si
se umplu matele pregatite pentru cartabos. Se pune in apa clocotita
in care a fiert ficatul dandu-i putin in unda.
Cartabos taranesc
Luam bojogul (inima, plamanul, splina si carnea de la gat) de
la porc, il fierbem bine si cand este rece il dam prin masina de
tocat. In hojog se pune orez fiert pe jumatate, 2 cepe prajite,
sare, piper. Se amesteca toate la un loc si umplem matile care sunt
pentru cartabos. Se pune sa fiarba in clocote mici in zeama in care
au fiert maruntaiele.
Icre de crap
icre, miez de paine, untdelemn, piper, ceapa, lamaie
Se poate face salata si din icre de crap srat si din icre
proaspete. Din icre sarate se pun icrele intr-o sita si se torna
apa calda; se lasa sa se scurga sau se pune intr-un tifon si se
inmoaie intr-o apa fierbinte si se atarna ca sa se scurga. Cand
s-au scurs bine se pun in castron si se pun in ele un miez de paine
alba inmuiata si stoarsa bine. Apoi se pune cate putin untdelemn;
se bate cu furculita si se adauga putin piper, ceapa tocata fin
si lamaie dupa preferinte.
Icre de crap proaspat
Se scot icrele din crap, se pun pe o farfurie, se spala
cu 2-3 ape, se scurg, se pune sare si se bate cu furculita. Apoi
le punem pe o farfurie de tabla pe foc si se amesteca in continuu
ca sa nu se lipeasca, le tinem pe foc pana ce se fac rosu deschis.
Dupa ce s-au racit se bat cu untdelemn si putina ceapa si lamaie.
Icre de stiuca
Se bat icrele cu furculita. Se pune sare daca nu sunt sarate si
se bat cu piper si cu untdelemn. Se pune ceapa tocata si lamaie.
'
Marinata de scrumbie
Se prepara scrumbiile ca la salata de scumbie. se aleg scrumbiile
cu lapti sau cu icre; se aseaza bucatele intr-un borcan de sticla
iar lapti se toaca cu cutitul, apoi intr-un castron se sfarama bine
cu lingura, se subtiaza cu otet, se pune untdelemn, se strecoara
prinsita, se toarna peste bucatelele de scrumbii aranjand masline,
o foaie de dafin, boabe de piper si felii de lamaie. Se poate intrebuinta
si a doua zi.
Mere in halat
Se face compozitia de clotite, se curata merele si se taie in felii.
Se incinge unsoare, se da merele prin compozitie si se pune in unsoare
sa se prajeasca. Cand sunt gata se pune pe farfurie si se pudreaza
cu zahar pudra.
Mozaic
1-2 franzele, lapte, unt, icre, jambou, oua, morcov
Se scoate miezul a 1-2 franzele. Miezul muiat in
lapte si dat prin sita se amesteca cu untul frecat foarte bine si
se freaca din nou amestecandu-le. Se adauga icre, jambou taiat,
oua si morcov fiert. Cu aceasta compozitie se umplu franzelutele
si se da la rece. Apoi se taie felii.
Pateuri cu branza
100 g faina, 100 gr unt, 2 gr sare, 150 gr branza, 1 ou. Se face
aluatul frantuzesc din faina si unt si se intinde o foaie potrivit
de groasa. Se taie forme rotunde cu paharul. Se ung la mijloc cu
ou fara a se unge marginile deoarece impiedica crestere si se pune
cate putina branza la mijloc. Se acopera cu o alta bucata de aluat
rotund si se da la cuptor bine incins.
Salata de masline
masline, paine, undelemn, zeama de lamaie, ceapa
Dupa ce se scot samburii de la masline se dau prin sita. Se
pun sa se inmoiae niste miez de paine pe care il stoarcem bine si-l
dam tot prin sita. Se amesteca biesi se adauga si putin undelemn,
zeama de lamaie si putina ceapa tocata marunt. Se amesteca toate
bine si se serveste la masa ca aperitiv.
Salata de scrumbie
scrumbii sarate
Se pun scrumbiile sarate in apa de cu seara sau cel putin de dimineata,
apoi se spala bine, se scot oasele si pielea; se taie bucatele cam
2-3 cm si se servesc.
Tartine cu icre de Manciuria
Se ia o franzeluta si se scobeste pe la un capat scotandu-se
tot miezul. Miezul inmuiat in lapte si dat prin sita se amesteca
cu untul frecat si se face o pasta. Tot in aceasta pasta se adauga
icrede de Manciuria. Cu aceasta compozitie se umplu franzelutele
si se da la rece. Se taie felii potrivit de groase si se serveste
ca aperitiv.
Unt de sardele
Sardele, unt, boia de ardei sau bulion de ardei
Se curata si se spala bie sardelele; se soct ouale
si se toaca fin. Apoi se amesteca cu unt proaspat; se pune putina
boia de ardei sau bulion de ardei; se da prin sita si se aranjeaza
pe farfurioara dand forme dupa gust. Proportia este cam de 5 sardele
la 250 g unt.
|